2013-09-01 09:26:03
Φωτογραφία για «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σοκ στην Ευρώπη»
«Ένα “σοκ” στην Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ο ελληνικός λαός, ακυρώνοντας το μνημόνιο με την ψήφο του», υποστήριξε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, παρουσιάζοντας τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δηλαδή», εξήγησε, «θα κατέβουμε στις εκλογές και θα πούμε στον ελληνικό λαό, “θέλεις να ακυρωθεί το μνημόνιο; Ψήφισε μας, γιατί η ψήφος σου και μόνο σημαίνει ακύρωση του μνημονίου”. Την επόμενη των εκλογών θα έχουμε την Ευρώπη όχι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέναντι στη δημοκρατική θέληση του ελληνικού λαού. Αυτό θα είναι ένα σοκ, θα είναι πρόβλημα. Θέλει η Ευρώπη να διατηρήσει την έννοια της δημοκρατίας στις αρχές της; Τότε δεν θα είναι εύκολο να πει “γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια τη βούληση του ελληνικού λαού”. Γι’ αυτό τους προβληματίζει και αυτούς το όλο θέμα''».

Όπως επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης, το πολιτικό παιχνίδι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθαρό, καθώς το πρόγραμμα του κόμματος θα ανακοινωθεί πριν τις εκλογές


«Αυτό που δεν θα ακουμπήσουμε αμέσως είναι η δανειακή σύμβαση. Εκεί την πρωτοβουλία θα την έχουν οι δανειστές. Η αποπληρωμή των χρεολυσίων δεν θα μπορέσει να γίνει ούτως ή άλλως. Σταματάμε το μνημόνιο, αρχίζουμε και εφαρμόζουμε μια άλλη πολιτική και έχουμε σε εκκρεμότητα μια δανειακή σύμβαση. Έχουμε πει ότι το χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί, χρειαζόμαστε μια ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους, μια ρήτρα ανάπτυξης για την εξόφληση του υπόλοιπου. Θεωρούμε ότι και αυτή η λύση μπορεί να γίνει καλύτερα σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Προτείνουμε, δηλαδή, μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Αν δεν είστε έτοιμοι -τους έχουμε πει-, ζητάμε μορατόριουμ στους τόκους και στα χρεολύσια», σημείωσε.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι αυτό είναι κάτι που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως η στάση που τηρεί η ηγεσία του ΚΚΕ καθιστά δύσκολη τη συνεργασία. Αντίθετα, περισσότερες ελπίδες υπάρχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, για συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αν και θεωρείται πιο αριστερά από το ΚΚΕ, δε δείχνει τόσο δογματική στα κείμενά της.

«Οι γραφές κάνουν δύσκολη την προσδοκία για μια συνεργασία με το ΚΚΕ. Η αντικειμενική πραγματικότητα όμως και οι ανάγκες του ίδιου του κόσμου –τον οποίο θέλει να εκφράζει το ΚΚΕ-, μου λένε ότι και εκεί μπορούν να υπάρξουν αλλαγές», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Όσο για ένα ενδεχόμενο δίλημμα συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή τη Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Δραγασάκης τόνισε: «Δεν θέλω μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς που υπηρέτησε αυτά που υπηρέτησε. Αν πάμε σε κυβερνήσεις λαϊκών μετώπων είναι πολύ πίσω και έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Άρα η πρόκληση που νιώθω είναι ότι καλούμαστε να δημιουργήσουμε νέο παράδειγμα, αναπτυξιακό, νέου τύπου αριστερή κυβέρνηση κ.λπ. Θα προτιμούσα ο ελληνικός λαός να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμία και να εγκρίνει αυτοδύναμα πρόγραμμα, βγαίνοντας από τις εκλογές και με βάση αυτό να κάνουμε και ευρύτερες συνεργασίες».

Όπως άλλωστε υπογράμμισε, «δεν έχουμε απλώς να κάνουμε μια κυβέρνηση. Πρέπει να είναι κυβέρνηση τομής, ασυνέχειας, η οποία θα ανατρέψει καταστάσεις και θα συγκρουστεί με συμφέροντα. Άρα το θέμα δεν είναι πόσο φίλος νιώθει ο Φ. Κουβέλης μαζί μου ή εγώ με τον Κουβέλη κ.λπ. Έχω πει ότι η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να κάνει σαφείς επιλογές. Κριτήριο θα είναι το πρόγραμμα. Το μνημόνιο είναι ένα κριτήριο, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και πέρα από το μνημόνιο”.“Θέλουμε τη συνεργασία με το ΚΚΕ, αλλά είναι δύσκολο», δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ