2013-08-31 11:21:05
Φωτογραφία για Ούτε ένα ευρώ για εισιτήριο δεν έχουν οι άποροι. Ποια αρτηριακή πίεση;
Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Με δεδομένο ότι η πρόσβαση των πολιτών απέναντι στις υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι ίση ανεξαρτήτως αν ο πολίτης είναι εύπορος, άπορος ή μετανάστης... και ότι ο κάθε ασθενής δικαιούται τον προσωπικό του ιατρό, o καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διευθυντής της κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης), κ. Χρήστος Λιονής, για πρώτη φορά θίγει το ζήτημα αυτό απο μια άλλη οπτική γωνία.

Ο κ. Λιονής αστράψε και βρόντηξε για την αδιαφορία των κυβερνήσεων στο θέμα της ιατρικής φροντίδας, αλλά και για το ότι σε επίπεδο περιφερειών δεν υπάρχει ένας συντονισμός για να τηρούνται ... τα στοιχειώδη, όπως τα πρωτόκολλα των εξετάσεων, που είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφερθεί σε κάθε άνθρωπο.

Ανθρώπινα δράματα στη Μονάδα Φροντίδας Πρωτοβάθμιας Υγείας

O καθηγητής κ.Χρήστος Λιονής Την άποψή του ο κ. Λιονής δεν τη διατυπώνει σε θεωρητικό επίπεδο. Είναι από αυτούς που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τα ανθρώπινα δράματα που εξελίσσονται στα κοινωνικά ιατρεία. Είναι στην ομάδα του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου που στηρίζει τη Μονάδα Φροντίδας Πρωτοβάθμιας Υγείας, η οποία λειτουργεί στο Ηράκλειο σε συνεργασία με το δήμο Ηρακλείου, και εκτελεί χρέη κοινωνικού ιατρείου.

Σε αυτό το ιατρείο οι ασθενείς είναι 600, δεν μπορούν να εξεταστούν περισσότεροι. Ανάλογα με τα περιστατικά ανανεώνεται ο πληθυσμός, όχι όμως ο αριθμός των ασθενών.

Άνθρωποι που ξαφνικά έχασαν τη δουλειά τους ή έκλεισαν την επιχείρησή τους. Άλλοι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Έμειναν και χωρίς δουλειά και χωρίς στέγη και χωρίς οικογένεια. Μερικοί δεν το αντέχουν καθόλου και θέλουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Ορισμένα περιστατικά είναι τόσο σοβαρά που στέλνονται στη ψυχιατρική. Άλλοι πάλι δεν έχουν 1,10 ευρώ για να πάνε από το κέντρο του Ηρακλείου στο Πανεπιστημιακό, με το λεωφορείο. Και αν δεν έχεις 1 ευρώ, πώς να έχεις 5;

Κουμπαράς έχει στηθεί για αυτές τις περιπτώσεις. Ευτυχώς υπάρχουν και οδηγοί ταξί που έχουν αφήσει το τηλέφωνό τους. Αν χρειαστεί μεταφέρουν τον ασθενή ως φίλοι και όχι ως οδηγοί.

«Όταν κάποιος είναι ανασφάλιστος, όχι φάρμακα ... την αρτηριακή του πίεση δεν μπορεί να μετρήσει στα νοσοκομεία» είπε ο κ. Λιονής.

«Εμείς δεν βλέπουμε ευκαιριακά, αυτή είναι η διαφορά μας. Είμαστε οι προσωπικοί τους γιατροί έχουμε τα αρχεία τους, το φάκελο υγείας τους, δεν τους παρακολουθούμε όποτε έχουν ανάγκη, ακολουθούμε τους κανόνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τους βοηθάμε να βγάλουν το βιβλιάριο της απορίας, για να έχουν πρόσβαση στο φαρμακείο του νοσοκομείου.

Μέχρι και ανθρώπους από την αυτοχειρία έχουμε γλυτώσει καθώς διαγνώστηκε ότι η κατάσταση τους έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης».

Καλός ο εθελοντισμός αλλά να έχει και αποτέλεσμα

Στα κοινωνικά ιατρεία που δεν έχουν τις βάσεις της πρωτοβάθμιιας φροντίδας δεν τηρούνται αρχεία, δε γίνονται εξετάσεις και δεν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση ασθενών.

Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να έχει τον προσωπικό του γιατρό, ασχέτως αν έχει βιβλιάριο ή όχι, λέει στο MadeinCreta ο κ. Λιονής.

Μπορεί να υπάρχουν τα κοινωνικά ιατρεία των δήμων και άλλοι φορείς, πληθώρα ανθρώπων, γιατρών και πολλών άλλων που προσπαθούν να γιατρέψουν τον πόνο, όμως όλες αυτές οι αποσπασματικές προσπάθειες, δεν αντιμετωπίζουν τον ασθενή όπως θα έπρεπε.

«Νομίζετε ότι αρκεί μια επίσκεψη σε ένα κοινωνικό ιατρείο για να αντιμετωπιστεί ένα χρόνιο νόσημα ή οτιδήποτε άλλο; Ο κάθε άπορος, ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου, δικαιούται να έχει τον προσωπικό του γιατρό κι όχι να πηγαίνει από γιατρό σε γιατρό και από παραπομπή σε παραπομπή.

Ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς δεν είναι εφημερίδα. Πού είναι ο συντονισμός σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο; Γνωρίζουμε ακριβώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη ή στην Ελλάδα μετά την κρίση; Έχουμε ένα πλάνο ενημερωμένο για το ποιοι είναι οι άποροι, ποιοι οι μετανάστες; Ποια τα προβλήματα υγείας τους; Ποιες οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουν; Ποιοι οι εμβολιασμοί των παιδιών γενικότερα;

Δεν είμαι κατά του εθελοντισμού, δεν τον αγνοώ, τον προσφέρω μάλιστα, ωστόσο με "χύμα" εθελοντική ιατρική, που εκτός από εθελοντική η προσπάθεια όλων είναι ιεραποστολική, δε λύνουμε το πρόβλημα των ασθενών και δεν έχουμε το αποτέλεσμα που πρέπει.

Οι Καναδοί πριν ένα χρόνο δημοσίευσαν ένα τόμο 150 σελίδων με πλήρεις οδηγίες προς τους γιατρούς για το τί πρέπει να κάνουν με όλους τους μετανάστες».

Συνεχίζοντας ο κ. Λιονής είπε ότι αποτελεσματικότερος θα είναι ένας τέτοιος σχεδιασμός σε περιφερειακό επίπεδο. Το υπουργείο θα μπορούσε να προσφέρει αυτά τα λίγα που διαθέτει σε πόρους και το ίδιο θα έκαναν δήμοι και η περιφέρεια, και οι γιατροί αλλά και όποιοι επιθυμούν. Θα πρόσφεραν ο καθένας ό,τι μπορεί. Όμως είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη η δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού για να ξεκινήσει η βασική καταγραφή για το ποιος είναι ο άνθρωπος που έχει τεθεί εκτός συστήματος υγείας και ποιες οι ανάγκες του.

«Ωραίος ο εθελοντισμός, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ο μετανάστης, ο άνεργος, θα έχει το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών υγείας με ένα εύπορο ή ένα ασφαλισμένο; Αν δεν μπορούμε να το πούμε αυτό, εξαντλούμε τον εθελοντισμό μας μόνο.

Στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτό που ο καθένας κάνει ότι θέλει. Όλοι έχουμε καλή καρδιά, ας ενωθούμε κι εδώ η επιστημονική άποψη είναι ενιαία, δεν ανακαλύψαμε εμείς τον τροχό.

Οι ιθύνοντες της δικομματικής κυβέρνησης πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν και τις ευθύνες τους. Η Ελλάδα έχει επιστημονικό δυναμικό, ας μας καλέσουν. Δεν είμαστε περισσότερα από 20 άτομα που έχουμε άποψη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ας μας καλέσουν χωρίς κομματικές προκαταλήψεις, να τους πούμε τί πρέπει να κάνουμε για να εξυπηρετηθεί η χώρα. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει αυτό που θέλει στο όνομα του εθελοντισμού, χωρίς το αποτέλεσμα να είναι αυτό που πρέπει να είναι, αυτή είναι η άποψη μου».
madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ