2013-08-30 18:43:07
Φωτογραφία για Πάτρα: Πράσινο φως για την ολοκλήρωση της Mικρής Περιμετρικής
Την τυπική, αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση δημοπράτησης της μικρής περιμετρικής της Πάτρας με την μέθοδο της «ανοικτής δημοπρασίας» έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, ανοίγοντας τον δρόμο για να ξεσκαλώσει και επιτέλους να ολοκληρωθεί ένα ακόμα σημαντικό έργο στην περιοχή που μετατράπηκε σε… πολυετές «σίριαλ».

Το έργο, που αναμένεται να φτάσει να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει από τις αρχές του 2014, με χρονικό περιθώριο κατασκευής τους 18 μήνες, περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών που εκκρεμούν στον οδικό άξονα, την επιδιόρθωση των «προβληματικών» τμημάτων, καθώς επίσης και την κατασκευή του αγωγού ομβρίων υδάτων στην περιοχή της Αρόης.

Με την ολοκλήρωσή του, η μικρή περιμετρική της Πάτρας θα «βγει» επιτέλους στην πλατεία Ταμπαχάνων, ώστε να συνδεθεί με την λεωφόρο Καλαβρύτων, ανακουφίζοντας κατά πολύ μεγάλο βαθμό την κίνηση στην πόλη.

Ο προϋπολογισμός του έργου που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ύψους 27.000.000 ευρώ, αυξημένος κατά 1,2 εκ
. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό που προέβλεπε η μελέτη της περασμένης άνοιξης, δεδομένου ότι μέσα σε εκείνη την μελέτη, προστέθηκαν και άλλα στοιχεία, ενώ υπήρξε και πρόβλεψη για έκτακτες εργασίες που μπορεί να ανακύψουν στα τμήματα που έχουν ήδη κατασκευαστεί, αλλά… «αραχνιάζουν» εδώ και αρκετά χρόνια.

«Το σημαντικό αυτό έργο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα για την Πάτρα πρόκειται επιτέλους να ξεκινήσει και πάλι μετά από χρόνια αναμονής και καθυστερήσεων, κυρίως λόγω των σοβαρών τεχνικών και νομικών εκκρεμοτήτων» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας πως «η παράδοσή του στους πολίτες θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και κυρίως στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης. Το έργο αυτό καρκινοβατούσε για χρόνια και πλέον είμαστε σε θέση να πούμε ότι έχει βρεθεί λύση για την ολοκλήρωσή του».

«Η επιμέτρηση και πιστοποίηση των εργασιών είναι δυσχερής, η όλη διαδικασία επισφαλής. Για τα στοιχειά αυτά, δυνατή είναι μόνο η προεκτίμηση εργασιών, βάσει της εμπειρίας και της διατιθέμενης γνώσης, και με αναπόφευκτη την πιθανότητα υπερβάσης (ή και μείωσης) ποσοτήτων, αναλόγως των ευρημάτων κατά τον έλεγχο. Η τελική δαπάνη των απολογιστικών εργασιών δεν προκύπτει με επιμέτρηση εργασιών που έχουν καθορισμένη τιμή σύμφωνα με το Τιμολόγιο της Μελέτης και την έκπτωση του αναδόχου, αλλά από παρακολούθηση και απολογισμό του συνόλου των δαπανών. Για τους παραπάνω λόγους κρίθηκε σκόπιμη, ασφαλέστερη, οικονομικά αποδεκτή και περισσότερο αξιόπιστη η τροποποίηση της αρχικής επιλογής, δηλαδή η αντικατάσταση της δαπάνης των “απολογιστικών εργασιών” με αντίστοιχα τιμολογημένες εργασίες, βάσει των άρθρων του εγκεκριμένου “Ενιαίου Τιμολογίου Έργων”, με αύξηση όσων ποσοτήτων ενδέχεται να προκύψουν» ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Ν. Υφαντής.

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την μελέτη σκοπιμότητας του «Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων», το οποίο προβλέπεται να έχει την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, με τη συμμετοχή κατά 51% τουλάχιστον, των Αγροτικών φορέων της Περιφέρειας, της ίδιας της Περιφέρειας και ενδεχομένως του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός του, χωρίς την αγορά οικοπέδου, εκτιμάται στα 10 εκ. ευρώ περίπου και προβλέπει την κατασκευή ενός στεγασμένου χώρου με όλες τις προδιαγραφές, έκτασης 13.500 τ.μ. 34.000 τ.μ. μαζί με τους εξωτερικούς και βοηθητικούς χώρους, εντός του οποίου θα πραγματοποιείται οργανωμένη διακίνηση αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο, κατά πάσα πιθανότητα, θα διεκδικηθεί να ενταχθεί στο επόμενο «ΕΣΠΑ» και όπως αναφέρθηκε στο συμβούλιο, αναμένεται να είναι κερδοφόρο από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του, προσφέροντας παράλληλα περί τις 200 θέσεις εργασίας στην περιοχή.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Η «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ»

Σύμφωνα με την μελέτη, το Δημοπρατήριο, προτείνεται να χωροθετηθεί στην Πάτρα και πιο συγκεκριμένα, σε κάποιο σημείο της παραλιακής ζώνης, κοντά στο νέο λιμάνι, καθώς μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους επιτυχίας του, θεωρείται η άμεση σύνδεσή του με το λιμάνι και την σιδηροδρομική γραμμή. Για την συγκεκριμένη πρόταση ακούστηκαν πολλοί «ψίθυροι» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από συμβούλους της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, ωστόσο οι «ψίθυροι» στην πλειοψηφία τους δεν μετατράπηκαν σε… κραυγές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε ήδη εξηγηθεί στους περισσότερους συμβούλους των δύο νομών ότι η βιωσιμότητα του έργου έχει άμεση σχέση με την χωροθέτησή του στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής, που αποτελεί και κόμβο συνδυασμένων μεταφορών.

Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ»

«Η δημιουργία του Δημοπρατηρίου στοχεύει μέσα σε ένα περιβάλλον διαφανούς και υγιούς εμπορικού ανταγωνισμού και εφαρμόζοντας σύγχρονες υπηρεσίες και πρακτικές, να διασφαλίζει την οργάνωση και καθετοποίηση της παραγωγής που θα δώσει προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα, τον έλεγχο, τη διατήρηση της ποιότητας και την προώθηση των προϊόντων, την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και κατ’ επέκταση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, τον εφοδιασμό της αγοράς με φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για την ικανοποίηση του καταναλωτή» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ