2013-08-29 13:24:04
Φωτογραφία για Σήμερα δεν έχει burger στις ΗΠΑ…
Απεργούν σήμερα (Πέμπτη) οι εργαζόμενοι στα φαστφουντάδικα των ΗΠΑ διεκδικώντας αύξηση του κατώτατου μισθού τους σε 15 δολάρια την ώρα από 7,25 που είναι με τα τωρινά δεδομένα. Στα αιτήματά τους ξεχωρίζει επίσης η δημιουργία κλαδικού σωματείου χωρίς τον φόβο της απόλυσης συνδικαλιστών από τους εργοδότες τους.

Το κίνημα των εργαζομένων στα φαστφουντάδικα άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη με 200 απεργούς, ωστόσο έκτοτε έχει «ανοίξει» σε περισσότερους, ενώ συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των McDonald's Corp, Wendy's Restaurants LLC, Burger King Worldwide Inc και άλλων εταιρειών φαστ-φουντ.

«Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους αυτούς έχουν παιδιά και προσπαθούν να ζήσουν την οικογένειά τους (...) και ο μέσος μισθός τους (των στελεχών περιλαμβανομένων) είναι 9,08 δολάρια την ώρα, δηλαδή πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας για έναν εργαζόμενο που έχει την τύχη να εργάζεται 40 ώρες εβδομαδιαίως» υπογράμμισε η Μέρι Κέι Χένρι, διεθνής πρόεδρος της SEIU, ενός συνδικάτου που προσέφερε την υποστήριξή τους στους εργαζομένους των φαστ-φουντ.


Από την πλευρά του ο Εθνικός Σύνδεσμος Εστίασης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρέχει δουλειά σε 13 εκατομμύρια Αμερικανών και οι συζητήσεις για αύξηση των μισθών και ωρομισθίων πρέπει να βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία.

«Μόλις το 5% των εργαζομένων στην εστίαση λαμβάνει το κατώτερο ωρομίσθιο και αυτοί είτε είναι μερικής απασχόλησης είτε έφηβοι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σκοτ Ντεφάιφ.

Η σημερινή απεργία που φιλοδοξεί να είναι η μαζικότερη που έγινε ποτέ στηρίζεται από τη Διεθνή Ενωση Εργαζομένων στο Σέρβις και αμερικανικά σωματεία και ομοσπονδίες του κλάδου εξυπηρέτησης και εστίασης.

Ο κλάδος των fast-food στις ΗΠΑ έχει ετήσιο τζίρο 200 δισ. δολαρίων.

attikipress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ