2013-08-29 12:02:04
Φωτογραφία για Σέλας σε μέγεθος …τσέπης!
Μία αναπαράσταση του Σέλαος, ενός από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα της Γης, καθώς και εκείνες Σέλαων από άλλους πλανήτες, μέσα σε γυάλινο θόλο, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν επιστήμονες.

Τη σαγηνευτική συμφωνία χρωμάτων που παρατηρείται, συνήθως, στις πολικές περιοχές του πλανήτη μας και ονομάσαμε Σέλας, δημιούργησαν μέσα σε ένα γυάλινο θόλο, μία μηχανή γνωστή με το όνομα Planeterrella, ο Δρ Guillaume Gronoff και ο ασκούμενος Sam Walker.

Η μηχανή Planeterrella κατασκευάστηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Langley της NASA, στο Χάμπτον της Βιρτζίνια. Έχει τη δυνατότητα να αναπαριστά μία διαδικασία παρόμοια με εκείνη που δημιουργεί το Σέλας, όταν φορτισμένα σωματίδια που εκτίθενται σε ένα μαγνητικό πεδίο λάμπουν έντονα.

“Προσομοιώνει την ατμόσφαιρα της Γης, σε ύψος 80 χιλιομέτρων, όταν συμβαίνει ένα Σέλας”, είπε ο Δρ Gronoff, ερευνητικός επιστήμονας στο Langley, στην Daily Mail. “Το Σέλας δημιουργείται όταν σωματίδια, με προέλευση από τον ήλιο, καθιζάνουν στην ατμόσφαιρα”.


Η μηχανή Planeterrella βασίζεται στην Terrella (λατινικά, για το “μικρή γη”) – μία μηχανή του Νορβηγού φυσικού Kristian Birkeland που έδειξε, για πρώτη φορά, το λαμπερό αποτέλεσμα της ανάμειξης φορτισμένων σωματιδίων με το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Ο Δρ Gronoff (αριστερά) και ο ασκούμενος Sam Walker παρατηρούν την απεικόνιση του Σέλαος που δημιούργησαν στη μηχανή Planeterrella (φωτο: Guillaume Gronoff/Daily Mail)

Ο Δρ Gronoff και η ομάδα του αναβάθμισαν την παλιά μηχανή, κάτι που τους επέτρεψε να αναδημιουργήσουν τα Σέλαα που συμβαίνουν τόσο στη Γη όσο και σε άλλους πλανήτες. Η λειτουργία της θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται τα Σέλαα.

“Για παράδειγμα, μπορούμε να δείξουμε την αντίδραση, όταν η Ιώ – ο δορυφόρος του Δία – στέλνει σωματίδια στον Δία. Μπορούμε, επίσης, να προσομοιάσουμε τα Σέλαα στον Ποσειδώνα και τον Ουρανό, όταν τα μαγνητικά τους πεδία είναι άμεσα στραμμένα προς τον ήλιο”, δήλωσε ο Δρ Gronoff.

Η μελέτη των Σέλαων και της σχέσης μεταξύ του ήλιου και της Γης είναι ένα βασικό σημείο εστίασης της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA. Η μηχανή Planeterrella θα χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης κάθε μεταβλητής, στη δημιουργία ενός Σέλαος.

“Η Planeterrella μάς επιτρέπει να δημιουργήσουμε διαδικασίες ανάλογες με υπάρχουσες που δεν έχουν ένα μόνο μαγνητικό πεδίο, αλλά πολλά τοπικά, όπως το Σέλας στον Άρη, τον Ουρανό ή τον Ποσειδώνα, όταν τα μαγνητικά πεδία αυτών των πλανητών είναι στραμμένα προς τον ήλιο”, εξήγησε ο Δρ Gronoff.

Το Σέλας στην Planeterrella έχει μωβ χρώμα, σε αντίθεση με το πράσινο που βλέπουμε στους πόλους της Γης, λόγω της χρήσης αζώτου στη μηχανή (φωτο: Guillaume Gronoff/Daily Mail)

Το πείραμα είναι απλά μία απεικόνιση, σημείωσε ο Δρ Gronoff, αφού πιο πολύπλοκα φαινόμενα συντελούνται στις μαγνητόσφαιρες των πλανητών. Για παράδειγμα, τα διάφορα αέρια που υπάρχουν σε κάθε πλανήτη μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικά χρωματικά εφέ μέσα στα Σέλαα.

Ο Δρ Gronoff σχεδιάζει την ενσωμάτωση της παραπάνω μεταβλητής, χρησιμοποιώντας μερικούς επιπλέον μαγνήτες και λίγο διοξείδιο του άνθρακα, στην προσομοίωση του Σέλαος στον Άρη.

news.pathfinder.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ