2013-08-29 10:43:03
Φωτογραφία για Μαρίνος Σιζόπουλος: Αναπάντητα ερωτήματα από τη χθεσινή κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε σήμερα πως ύστερα από τη χθεσινή κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Ερευνητική Επιτροπή παραμένουν αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα, προσθέτοντας πως το κόμμα του θεωρεί, επίσης, μη ικανοποιητικές τις απαντήσεις, που έδωσε ο ΠτΔ σε ό,τι αφορά και την αποδοχή της απόφασης καταλήστευσης καταθέσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά τη μη προσφυγή εναντίον της απόφασης ενώπιον αρμοδίων ευρωπαϊκών δικαστικών οργάνων.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, με αφορμή τη χθεσινή κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ερευνητική Επιτροπή, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το μέγα θέμα της εκροής καταθέσεων, πριν από την απόφαση του κουρέματος, δεν περιλαμβανόταν στους όρους της Ερευνητικής Επιτροπής».

«Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι οι προηγούμενοι κρίθηκαν και απήλθαν. Οφείλει να κυβερνήσει για να αντιμετωπισθεί η κρίση και οι κίνδυνοι, που ελλοχεύουν από αυτή και όχι να την διαχειρισθεί επικοινωνιακά επικαλούμενη τις ευθύνες των προηγούμενων», ανέφερε.


Ο κ. Σιζόπουλος πρόσθεσε πως «ανεξάρτητα από τα κενά και τις παραλείψεις, που αφορούν τους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής και τη μη ολοκληρωμένη διερεύνηση, θα αναμένουμε το πόρισμα με την προσδοκία ότι θα συνεισφέρει σε αυτό που ο λαός απαιτεί, την κάθαρση και την τιμωρία των ενόχων».

Σημείωσε ακόμα ότι «από την σκληρή αντιπαράθεση, όχι μόνο απουσιάζει το κυπριακό, όπου σύντομα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, αλλά αντίθετα παρατηρείται ανταλλαγή φιλοφρονήσεων» και διερωτήθηκε στη συνέχεια εάν πρέπει να υποθέσει ότι σε αυτό το πεδίο υπάρχει συναντίληψη και ταύτιση απόψεων".

Αναφερόμενος στις καταθέσεις στην Ερευνητική Επιτροπή, είπε πως «γινόμαστε θεατές σε ένα θέατρο σκοπιμότητας και παραλόγου με πρωταγωνιστές από τη μια την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΔΗΣΥ και από την άλλη την ηγεσία του ΑΚΕΛ".

«Η κάθε πλευρά», είπε, «προσπαθεί να φορτώσει στην άλλη τις ευθύνες, για την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας και τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες συμπατριώτες μας, λόγω της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και των εισοδημάτων και των τρομακτικών αυξήσεων των φορολογιών».

Ο Αν. Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι για την σημερινή οικονομική κατάσταση ευθύνη έχουν και οι προηγούμενοι και οι σημερινοί κυβερνώντες, σημειώνοντας πως οι προηγούμενοι ευθύνονται για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων, για τον πλημελή έως ανύπαρκτο εποπτικό έλεγχο που άσκησαν στον τραπεζικό τομέα, για τις σπατάλες δημοσίου χρήματος, για τις μη παραγωγικές δαπάνες και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την απομείωση (κούρεμα) των ελληνικών ομολόγων.

Επίσης, είπε πως η προηγούμενη κυβέρνηση ευθύνεται για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τον ΕΛΑ της Λαϊκής Τράπεζας και για το γεγονός ότι οδήγησαν την Κύπρο στο Μηχανισμό Στήριξης και το Μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά τους σημερινούς κυβερνώντες, είπε πως ευθύνονται για την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το eurogroup της 15ης Μαρτίο, για το κούρεμα των καταθέσεων στις δύο μεγάλες τράπεζες και την αποσταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και για το ξεπούλημα των υποκαστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ανέφερε πως ευθύνονται για τις αυταπάτες που έτρεφαν για την δήθεν βοήθεια από τους ευρωπαίους φίλους τους και για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν αντιλαμβάνονται ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα προέλθει από εξαγγελθέντα μέτρα επικοινωνιακής σκοπιμότητας και βαριές φορολογίες, αλλά με σωστό σχεδιασμό, όραμα και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ