2013-08-28 17:12:07
Φωτογραφία για Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εκδήλωση του ΚΕΦΙΜ στην Πάτρα
Με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και χρήσιμα συμπεράσματα κυρίως για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ένα σύγχρονο κράτος, πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα η εκδήλωση που διοργάνωσε το «Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης» σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία».

Βασικοί ομιλητές της χθεσινής εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, Ευρωβουλευτής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και πρόεδρος της Δράσης και ο Δρ. Νίκος Γιαννής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην εισήγησή του ο κ. Σκυλακάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σύγκριση του ευρωπαϊκού μοντέλου στην τοπική αυτοδιοίκηση με το τι ισχύει στις ΗΠΑ. Σημείωσε πως το αμερικανικό μοντέλο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποκεντρωμένη διοίκηση και έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα ισχυρούς κεντρικούς θεσμούς -IRS, FBI- οι οποίοι βρίσκονται μακριά από την τοπική διαπλοκή.


Ακριβώς το ανάστροφο τόνισε ο κ. Σκυλακάκης ισχύει στην Ελλάδα, όπου έχουμε ιδιαίτερα μικρή τοπική αυτοδιοίκηση. Το μοντέλο διοίκησης της χώρας έχει αποκεντρωμένους μόνο τους ελέγχους, γεγονός το οποίο αποτελεί ουσιαστικά "πρόσκληση για διαπλοκή και διαφθορά".

Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός πως στην χώρα μας μας λείπει η ιδιοκτησία των κανόνων και στις συνέπειες που αυτό το φαινόμενο έχει.

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννής αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στην Αρχή της Επικουρικότητας, σημειώνοντας πως ουσιαστικά αποτελεί αυτό που λέμε "ποιος κάνει τι" ή την αρχή οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο πιο κοντινό στον πολίτη επίπεδο.

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στη διάκριση ιδιωτικού και δημοσίου στα σύγχρονα κράτη.

Σημειώνεται πως η Περιοδεία (Liberal RoadShow) του ΚΕΦΙΜ με θέμα την Αρχή της Επικουρικότητας και άλλες αρχές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχιστεί.

Το πρόγραμμα της Περιοδείας έχει ως εξής:

Τρίτη 27 Αυγούστου –Πάτρα

Τετάρτη 28 Αυγούστου – Ωρωπός

Πέμπτη 29 Αυγούστου - Ηράκλειο

Παρασκευή 30 Αυγούστου - Ρέθυμνο
newsplus.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ