2012-04-08 18:48:23
Φωτογραφία για ΓΓ ΟΙΔ: Θετικός για την μόνιμη αντιπροσωπεία ψευδοκράτους
Είπε ότι έγινε πρόταση για άνοιγμα μόνιμης αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους ως παρατηρητή

Σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό ολοκληρωθούν χωρίς επιτυχία και αυτό το εξαγγείλει ο ΓΓ του ΟΗΕ, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μας από την αναγνώριση, δήλωσε ο Ντερβίς Ερογλου μετά από συνάντησή του χθες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), Τούρκο, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου στα γραφεία του Οργανισμού.

Ο ΓΓ του ΟΙΔ είπε ότι έγινε πρόταση για άνοιγμα μόνιμης αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους με το στάτους του παρατηρητή, ''στη δομή του Οργανισμού'' και αυτή την πρόταση που θα βοηθήσει στη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ του ψευδοκράτους και του ΟΙΔ ο ίδιος την βλέπει θετικά και στο επίπεδο του οικοδεσπότη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, οι εργασίες έχουν αρχίσει.

Σύμφωνα πάντως με τα τ/κ ΜΜΕ, ο Ντερβίς Ερογλου δεν αναφέρθηκε σε τέτοια πρόταση, αλλά έκανε πολλές αναφορές στο θέμα της άρσης των ''εμπάργκο''.


Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι αναμένει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα καλέσει πολυμερή διάσκεψη, λέγοντας ότι οι Ε/κ επέμεναν σε λύση κυπριακής ιδιοκτησίας και εδώ και τέσσερα χρόνια που συνεχίζονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ ''δεν μπορέσαμε να βρούμε μια κυπριακή λύση''.

Ο κ. Ερογλου υπενθύμισε ότι οι Τ/κ αποδέχθηκαν με 65% το σχέδιο Ανάν το 2004 και η ψευδοβουλή το 1986 είχε αποδεχθεί τις προτάσεις Πέρες ντε Κουεγιάρ που είχαν απορριφθεί από τον Σπύρο Κυπριανού, υποστηρίζοντας ότι όλα τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα έχουν απορριφθεί από την ε/κ πλευρά, η οποία επιμένει συνεχώς σε διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους.

Ενώ η τ/κ πλευρά, συνέχισε, βρίσκεται συνεχώς υπό ''εμπάργκο'', η ε/κ πλευρά που έγινε μέλος της ΕΕ και την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει την Προεδρία δεν έχει ανάγκη και πρόθεση για συμφωνία. Ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου γράφει πως επειδή δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί μια ''κυπριακή λύση'' η τ/κ πλευρά σε μια πολυμερή διάσκεψη όπου θα λάβουν μέρος και οι εγγυήτριες χώρες ''μπορεί να επιδείξει ευελιξία για να ξεπεραστούν τα προβληματικά κεφάλαια''.

''Περιμένουμε πάντοτε στήριξη από τον ΟΙΔ στον οποίο είμαστε μέλος παρατηρητής και πάντοτε μας στηρίζει. Σε αυτό το στάδιο δεν θα είναι μόνο μια στήριξη προς εμάς, αλλά θα είναι εποικοδομητικό και από την άποψη ότι θα κινητοποιήσει και τους Ε/κ''.

Υποστήριξε δε ότι ενώ συνεχίζονται τα λεγόμενα εμπάργκο δεν είναι δυνατόν να υπογράψει μια συμφωνία, καλώντας τις χώρες να πάρουν παράδειγμα από τη στήριξη των μελών του ΟΙΔ προς το ψευδοκράτος και λέγοντας ότι βοηθητικές είναι και οι συνεχιζόμενες συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ έκανε έκκληση στους αδελφικούς και φιλικούς ισλαμικούς λαούς, να επενδύσουν στα κατεχόμενα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Ντερβίς Ερογλου απάντησε ''σε περίπτωση που οι συνομιλίες ολοκληρωθούν χωρίς επιτυχία και αυτό το εξαγγείλει ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν θα υπάρχει για μας άλλος δρόμος από την αναγνώριση. Σε εκείνο το σημείο, αναμένουμε στήριξη από τον ΟΙΔ''.

Ο κ. Ερογλου είπε επίσης ότι επειδή η ε/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση για μια συμφωνία, η ΕΕ πρέπει να αλλάξει τη στάση της, αλλά αυτό δεν φαίνεται. Τα ''εμπάργκο'', συνέχισε, δεν εφαρμόζονται μόνο από τις χώρες της ΕΕ, αλλά και από άλλες, λέγοντας ότι εκτός από την Τουρκία, απευθείας πτήσεις στο ψευδοκράτος δεν πραγματοποιούνται από καμιά άλλη χώρα και έκανε έκκληση στα κράτη και κυρίως στα μέλη του ΟΙΔ για άρση των ''εμπάργκο'' στις μεταφορές.

Φυσικό αέριο

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είχε προειδοποιήσει τον Πρόεδρο Χριστόφια πως εάν άρχιζαν τις γεωτρήσεις θα λάμβαναν και εκείνοι κάποια μέτρα, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε τις εργασίες λόγω της μείωσης της δημόσιας εικόνας του μετά την έκρηξη στο Μαρί και δεν έλαβε υπόψη σοβαρά τις προτάσεις της Τουρκίας και των Τ/κ.

Υπενθυμίζοντας την πρότασή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για επιτροπή που θα συμφωνήσει για τη χρήση των εσόδων από το φυσικό αέριο μετά τη λύση, ο κ. Ερογλου είπε ότι αντί να συνεργαστεί με τους Τ/κ, η ε/κ πλευρά συνεργάστηκε με τους Ισραηλινούς και άρχισε ασκήσεις μαζί τους στη Μεσόγειο δείχνοντας ότι εχθρός τους είναι η Τουρκία. ''Αυτό βεβαίως ζεσταίνει τα νερά στη Μεσόγειο και αν λάβουμε υπόψη ότι έδωσαν βάση στη Γαλλία και να λάβουμε υπόψη τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, φαίνεται πως τα νερά θα ζεσταθούν ακόμα περισσότερο''.

Ο κ. Ερογλου έκανε λόγο για στήριξη από τη μια από τη Ρωσία προς την ε/κ πλευρά κι από την άλλη η συνεργασία με τους Ισραηλινούς, για να πει ότι ''η κάθοδος του Ισραήλ στη Μεσόγειο μπορεί να φέρει κάποιους πονοκεφάλους''.

Από την πλευρά του, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου ανέφερε ότι ο ΟΙΔ παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες που άρχισαν το 2008 υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και ο Οργανισμός στηρίζει μια λύση ομοσπονδίας, διζωνική, που θα δημιουργηθεί από δύο ιδρυτικά κρατίδια με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων. Οι συνομιλίες δεν πρέπει να είναι ανοικτού τέλους γιατί η πλευρά που είναι όμηρος της μη λύσης είναι η τ/κ και ευχήθηκε όπως οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και τέσσερα χρόνια να ολοκληρωθούν με επιτυχημένο τρόπο, ενώ έκανε έκκληση και στις δύο πλευρές στην Κύπρο να δείξουν προσπάθεια για τη λύση.

Ο κ. Ερογλου, ανέφερε, είπε ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για μια λύση μέχρι το τέλος Ιουνίου χαρακτηρίζοντας σημαντική την 1η Ιουλίου γιατί η ε/κ πλευρά - κατά την έκφρασή του - θα αναλάβει την εξάμηνη Προεδρία της ΕΕ. ''Μέχρι την 1η Ιουλίου εάν βρεθεί λύση, σημαίνει ότι μια ενωμένη Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ''. Σημείωσε δε ότι η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και μόνιμη και να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τους Τ/κ και από τους Ε/κ.

Αναφερόμενος στα λεγόμενα εμπάργκο, ο ΓΓ του ΟΙΔ είπε ότι οι Τ/κ δεν μπορούν να κρατούνται μόνιμα μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο, λέγοντας ότι για τον Οργανισμό ''θα συνεχίσει να είναι προτεραιότητα η άρση των άδικων εμπάργκο'' και έκανε έκκληση σε όλες τις χώρες μέλη του ΟΙΔ να προχωρήσουν σε συνεργασίες με το ψευδοκράτος σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο κ. Ιχσάνογλου ανέφερε ότι ο ΟΙΔ, εφαρμόζοντας την απόφαση του 2004 στην Κωνσταντινούπολη όπου το ψευδοκράτος ως ''τ/κ κράτος'' αποφασίστηκε να λαμβάνει μέρος σε όλες τις λειτουργίες του Οργανισμού, αλλά και να είναι ο ''οικοδεσπότης'' κάποιων εκδηλώσεων, όπως έγινε το 2011 που στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκε φόρουμ και έκθεση του ΟΙΔ για την ανώτατη εκπαίδευση.

Την ερχόμενη εβδομάδα δε ο ΓΓ του ΟΙΔ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί και πάλι τα κατεχόμενα όπου θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο του Οργανισμού με την Ισλαμική Τράπεζα Αναπτύξεως, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την τρίτη του επίσκεψη τους τελευταίους έξι μήνες στο ψευδοκράτος.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ