2013-08-25 17:40:07
Φωτογραφία για Όλοι θέλουν να στείλουν μαχητικά στην Κύπρο - Εμείς;
Επιφυλακτική παραμένει η κυβέρνηση της Κύπρου, μετά από το επίσημο αίτημα της Μόσχας για μία αεροπορική βάση στο νησί. Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Μόσχα αιτήθηκε την παραχώρησης μίας αεροπορικής βάσης στην Κύπρο, για την ανάπτυξη μαχητικών αλλά και κατασκοπευτικών αεροσκαφών.

Η εφημερίδα «Πολίτης» είχε δημοσιεύει ενημερωτικό σημείωμα προς το Υπουργικό Συμβούλιο του Υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου για την επίσκεψή του τον περασμένο Μάιο στη Μόσχα.

Στο σημείωμα αναφέρεται ότι ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σόιγκου, έθεσε το θέμα των διευκολύνσεων από την Κύπρο και συγκεκριμένα για τον ελλιμενισμό πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, τη χρήση υποδομών για τη φύλαξη ανταλλακτικών των πλοίων και τη χρησιμοποίηση της Κύπρου για την αντικατάσταση των πληρωμάτων τους και τη χρησιμοποίηση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Τα Sukhoi από την Κύπρο θα επιτηρούν την εκφόρτωση των S-300 στη Συρία

Επίσημη απάντηση αναμένεται να δοθεί το φθινόπωρο, κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη στην Μόσχα. Για την ίδια αεροπορική βάση, με προνομιακή θέση στην Μέση Ανατολή, ενδιαφέρεται η Γαλλία και Γερμανία. H βάση χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση χωρών-μελών της ΕΕ.

Στο μεταξύ όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Jerusalem Post, το Ισραήλ χρησιμοποιεί και αυτό την αεροπορική βάση στην Κύπρο για τα μαχητικά του αεροσκάφη.

Iσορροπία ναυτικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο

Η βάση δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Κατά καιρούς είχαν σταθμεύσει αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, που έπαιρναν μέρος σε κοινές ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά.

Εκεί είχαν προγραμματισθεί να εγκατασταθούν από την κυβέρνηση του κ. Γλ. Κληρίδη και οι περίφημοι πύραυλοι S-300, αλλά η Τουρκία είχε αντιδράσει τότε με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στην Κρήτη.
fox2magazine logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ