2013-08-23 13:54:04
Φωτογραφία για Αχαΐα: Καθυστέρηση στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Αράξου - Κόλλημα η αποστρατιωτικοποίηση
Μέχρι το τέλος Ιουλίου έπρεπε να ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπως είχαν ενημερωθεί οι 11 υποψήφιες κοινοπραξίες, αλλά στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) δυσκολεύονται πλέον να δώσουν ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Στην πορεία προέκυψαν τα συνήθη προβλήματα με τις συναρμοδιότητες μεταξύ υπουργείων (Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών), οι συνήθεις καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις για τη μετατροπή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε Ανεξάρτητη Αρχή Αεροδρομίων, κ.λπ.

Κάποια αεροδρόμια, όπως για παράδειγμα της Σαντορίνης, έπρεπε να «αποστρατιωτικοποιηθούν» ώστε να αποκτήσουν αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα. Το ίδιο ισχύει για τον Άραξο ή τη Νέα Αγχίαλο που πιθανώς θα προστεθούν στο αρχικό πακέτο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Ετσι, παρά το ζωηρό διεθνές και ελληνικό ενδιαφέρον, αφού εμφανίστηκαν προ διμήνου 11 εταιρείες ή κοινοπραξίες, ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά αεροδρόμια έχει την τύχη των υπολοίπων του ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω. Οπως υποστηρίζουν κάποιοι εκ των υποψηφίων, από το Ταμείο τους ενημέρωσαν πως μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει γίνει η προεπιλογή ώστε να υποβληθούν στη συνέχεια οι δεσμευτικές προσφορές.


Για τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που μπορεί να γίνουν 20, είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον μερικοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές του κόσμου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η γαλλική Vinci (σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ), η γερμανική Fraport (μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου) και ηCorporation America από την Αργεντινή, σε συνεργασία με τη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.

Στον κατάλογο των υποψηφίων περιλαμβάνονται, επίσης, η ελβετική Zurich Airport (μαζί με τον όμιλο J&P ΑΒΑΞ), δύο τουρκικοί όμιλοι (Global Liman Isletmeleri μαζί με τη γερμανική Flughafen Munchen και TAV), η γαλλική Aeroports De La Cote d'Azur, η κροατική Agrokor Novaport Development, η Engelinvest Israel Ltd. από το Ισραήλ, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Advent και η «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών» που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ελέγχεται από Καναδούς.

Σύμφωνα με την προκήρυξη στην πρώτη ομάδα εντάσσονται τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Ακτίου, Καβάλας και Χανίων που εξυπηρέτησαν το 2011 το 24% του συνόλου των επιβατών στα 39 κρατικά αεροδρόμια. Στην προκήρυξη αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να συμπεριλάβει στην πρώτη ομάδα μέχρι τρία από τα ακόλουθα αεροδρόμια:Αλεξανδρούπολης, Καλαμάτας, Νέας Αγχιάλου και Αράξου.

Στη δεύτερη ομάδα εντάσσονται τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Σκιάθου και Σάμου. Στη δεύτερη ομάδα μπορεί να προστεθούν μέχρι τρία από τα αεροδρόμια Χίου, Καρπάθου, Νέας Αγχιάλου και Λήμνου.

Οι όμιλοι που θα επικρατήσουν θα αναλάβουν τη διαχείριση των αεροδρομίων για 30 χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης για άλλα δέκα χρόνια ή και περισσότερα). Το ΤΑΙΠΕΔ θα λάβει εφάπαξ τίμημα, που μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί, ενώ οι επενδυτές θα καταβάλλουν ετήσιο τίμημα που συνδέεται με την κερδοφορία των αεροδρομίων.

Οι διαχειριστές καλούνται να επενδύσουν περισσότερα από 200.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση των αεροδρομίων, αρκετά από τα οποία διαθέτουν στοιχειώδεις και απαρχαιωμένες υποδομές. Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που εκφράζουν επιφυλάξεις για το μοντέλο εσόδων του Δημοσίου που συνδέεται με τα κέρδη. Οπως επισημαίνουν, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που θα αναλάβουν τη διαχείριση μπορούν να συμπιέζουν τα κέρδη. Για παράδειγμα, αντί να βάλουν (έστω και λίγα) δικά τους κεφάλαια για τις επενδύσεις θα πάρουν δάνεια τα οποία θα επιβαρύνουν την κερδοφορία.
attacktv.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ