2013-08-21 11:19:05
Φωτογραφία για Το χαλάζι φέτος “γκρέμισε” τα όνειρα των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας
Μεγάλο πλήγμα στην αγροτική παραγωγή της Βόρειας Ελλάδας προκάλεσαν οι πολλές φετινές χαλαζοπτώσεις. Στις αγροτικές περιοχές μετρούν ζημιές από τις επιπτώσεις στα προϊόντα, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες στις διεθνείς αγορές, αφού το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων εξάγονται.

Το χαλάζι φέτος γκρέμισε τα όνειρα των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας. Στη Νάουσα, ένας από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς, προσπαθεί να αποτιμήσει τη φετινή χρονιά και όπως αναφέρουν οι επικεφαλής του, «θα την παλέψουμε φέτος τη χρονιά, όμως δεν είναι καλή και για πρώτη φορά σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων είχαμε τεράστια προβλήματα, που δεν εμπνέουν αισιοδοξία».

Κεράσια

Η χρονιά για τα κεράσια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, Κωνσταντίνο Ταμπακιάρη και την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου και υπεύθυνη πωλήσεων, Σούλα Σερδάρη, ήταν καταστροφική.

«Είχαμε υπερπαραγωγή, που σημαίνει μικροκαρπία, με αποτέλεσμα να έχουμε εξ αρχής χαμηλή τιμή
. Δεν πήγαμε καλά, όπως καλά δεν πήγαν και οι ανταγωνίστριες χώρες (Σερβία, Πολωνία κτλ.). Στη Ρωσία, όπου διοχετεύεται ο μεγάλος όγκος της παραγωγής, δεν περπάτησε το προϊόν. Φτάσαμε στο σημείο φέτος να μείνει μεγάλο μέρος της παραγωγής απούλητο στα δένδρα. Η τιμή ήταν πολύ μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ηταν τόσο κακή η χρονιά, που ακόμη και ο χυμός έφτασε σε κορεσμό. Ενώ άλλα χρόνια η παραγωγή που περίσσευε διοχετευόταν για την παρασκευή χυμών, φέτος ούτε τα συγκεκριμένα εργοστάσια ήθελαν άλλα κεράσια», τόνισαν οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Νάουσας όπου η μέση παραγωγή κυμαίνεται ανάμεσα στους 300 και 500 τόνους, φέτος ξεπέρασε τα 1,5 εκατομμύρια τόνους. Στη μικροκαρπία που συνεπάγεται η υπερπαραγωγή ήρθε μετά τις 10 Ιουνίου να προστεθεί και η καταστροφή από το χαλάζι. Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής, δηλαδή ο κύριος όγκος του προϊόντος, ήταν πληγωμένο από το χαλάζι, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η κ. Σερδάρη «να έχουμε μεγάλες διαμαρτυρίες από το εξωτερικό».

Ροδάκινο

Στο ροδάκινο τα αρχικά αισιόδοξα μηνύματα χάθηκαν στην πορεία. Οι τιμές ήταν εξαιρετικά καλές στο πρώιμο ροδάκινο και το ευτύχημα ήταν ότι η Ρωσία φόρτωσε σε αυτές τις πολύ καλές τιμές.

Όμως, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής του συνεταιρισμού, από τις 25 Ιουλίου και μετά όλα άλλαξαν. «Η αρχική πολύ υψηλή τιμή μας έκανε λιγότερο ανταγωνιστικούς στο εξωτερικό. Σε συνδυασμό με τις χαλαζοπτώσεις, οδήγησε στη μείωση της ζήτησης από την αγορά της Ρωσίας. Το προϊόν φέτος ήταν πολύ ακριβό για εξαγωγή και χάσαμε μια σειρά από αγορές, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού. Η Σερβία είχε υπερπαραγωγή στο ροδάκινο και δεν έχει και δασμούς, οπότε πούλησε πολύ και φτηνό ροδάκινο στη Ρωσία. Η Τουρκία έτσι κι αλλιώς προσφέρει φτηνότερο προϊόν, ενώ η Ιταλία και κυρίως η Ισπανία, που είναι μεγάλοι ανταγωνιστές μας, έριξαν πάρα πολύ φέτος τις τιμές τους. Το μόνο αισιόδοξο με το ροδάκινο, που συνεχίζει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, είναι ότι πήγαμε καλά την τελευταία εβδομάδα και στην εσωτερική αγορά. Όμως η παραγωγή που έχει μείνει είναι σχεδόν η μισή της αρχικής, λόγω των χαλαζοπτώσεων. Το ροδάκινο της Νάουσας έχει πολύ καλή φήμη, όμως δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε τεράστιο ανταγωνισμό. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό, επειδή το 90% της παραγωγής φεύγει στο εξωτερικό. Όταν χάνουμε μεγάλο μέρος παραδοσιακών αγορών για την Ελλάδα, όπως της Πολωνίας και της Ουκρανίας, το πρόβλημα είναι μεγάλο», τόνισαν οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού.

Οι ροδακινοπαραγωγοί πάντως πήραν πολύ υψηλή τιμή φέτος στο πρώιμο ροδάκινο, στα 75 λεπτά, όταν πέρσι η μέση τιμή είχε περιοριστεί στα 50 λεπτά. Η εικόνα αυτή όμως χαρακτηρίζεται «πλασματική», διότι το χαλάζι δεν επέτρεψε να υπάρξει διάρκεια και η ζήτηση περιορίστηκε, τόσο λόγω της υψηλής τιμής, όσο και λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή. Όπως λέει η κ. Σερδάρη, «το προϊόν έγινε σχεδόν απαγορευτικό και μειώθηκαν οι φορτώσεις για το εξωτερικό». Με δεδομένο ότι η Ρωσία μετά το Δεκαπενταύγουστο δε φορτώνει μεγάλες ποσότητες, μένει να αποτιμηθεί το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε.

Μήλα, αχλάδια

Δύσκολη αναμένεται η χρονιά και στα άλλα δυο σημαντικά προϊόντα του συνεταιρισμού, τα μήλα και τα αχλάδια. Το πρόβλημα είναι η χαλαζόπτωση, που βρήκε ειδικά τα μήλα στη στιγμή που δημιουργούταν ο καρπός. Το ποσοστό της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο, σύμφωνα με τις ενδείξεις, αλλά ακόμη είναι νωρίς για να γίνει μια σοβαρή εκτίμηση της πορείας που θα έχουν φέτος οι παραγωγές και κυρίως οι τιμές σε αυτά τα δυο προϊόντα.
kathemera.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ