2013-08-20 13:50:35
Φωτογραφία για Το μανιφέστο των 30άρηδων
Την ιδεολογική αφύπνιση της Κεντροαριστεράς στη Γαλλία με μια ηχηρή παρέμβαση 200 προτάσεων που αναμένεται να συζητηθούν επιδιώκει μια ομάδα 42 νέων Σοσιαλιστών Το μανιφέστο των νεολαίων αποτελεί και μία έμμεση παρότρυνση στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να υλοποιήσει ορισμένες από τις προεκλογικές εξαγγελίες του

Το μανιφέστο των νεολαίων αποτελεί και μία έμμεση παρότρυνση στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να υλοποιήσει ορισμένες από τις προεκλογικές εξαγγελίες του

Ολοι κάτω των 35 ετών που προέρχονται κυρίως από το Σοσιαλιστικό κόμμα και τον χώρο της πολιτικής ή του συνδικαλισμού, οι 42 νέοι θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα πλατφόρμα «προοδευτικής νεολαίας» και να αναστρέψουν την παρακμάζουσα πορεία της γαλλικής κεντροαριστεράς με ένα μανιφέστο με τίτλο «Ας δείξουμε θάρρος!

Η έκκληση μιας νεολαίας σε εγρήγορση» («Ayons l'audace! L'appel d'une jeunesse vigilante»).


Το κείμενο, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα από τις εκδόσεις «L' Encyclopedie du socialisme», αποτελεί μια αντίδραση στην ιδεολογική ακαμψία της Δεξιάς και την ύπνωση της Αριστεράς στη Γαλλία και, ακολούθως, ηχεί ως μια έμμεση έκκληση στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να πραγματοποιήσει τα όσα οραματιζόταν κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Σημαντικό μέρος των προτάσεων αφορά τη νεολαία αλλά και την πολιτική ζωή.

Το μανιφέστο των 30άρηδων

Οι νέοι, προερχόμενοι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Πρασίνους και το κόμμα Europe Ecologie, ζητούν την κατάργηση των πολλαπλών δημόσιων αξιωμάτων για τους πολιτικούς της χώρας, υποχρεωτική ψήφο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Επίσης στις προτάσεις τους περιλαμβάνεται το να επιτραπεί η εξωσωματική γονιμοποίηση σε όλα τα ζευγάρια ομοφυλόφιλων γυναικών, η ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η υποστήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην ανεύρεση εργασίας, το δικαίωμα ψήφου σε τοπικές εκλογές σε αλλοδαπούς που διαμένουν πέντε χρόνια στη Γαλλία, τη λήψη μέτρων εναντίον της πληθώρας εκπομπών ριάλιτι στην κρατική τηλεόραση.

Επίσης περιλαμβάνει προτάσεις που έχουν ήδη γίνει από στελέχη της κυβέρνησης αλλά δεν προωθήθηκαν λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσαν, όπως τη νομιμοποίηση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς (σε ασθενείς με καρκίνο, AIDS, επιληψία κ.ά.) αλλά και την «αυτόματη απόλυση κάθε δημοσίου υπαλλήλου που καταδικάζεται για ρατσιστική βία, καθώς και κάθε δημοσιογράφου στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις του δημοσίου τομέα».

Το κείμενο προλογίζει ο γενετιστής Αξελ Καν και επιμελητής της έκδοσης είναι ο νεαρός Σοσιαλιστής Αντριάν Γκομί.

Ο ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Ο Ολάντ δεν κατάφερε να εμπνεύσει τη νεολαία»

«Οι νέοι είναι το μέλλον της κοινωνίας μας», αναφέρει στις συνεντεύξεις του σε γαλλικά μέσα ο γενετιστής Αξελ Καν, ο οποίος αν και είχε δώσει τη στήριξή του στον Φρανσουά Ολάντ το 2012, πριν από μερικούς μήνες δήλωσε ότι ο πρόεδρος «είπε ψέματα στην προεκλογική του εκστρατεία» και τώρα προλογίζει το βιβλίο «Ας δείξουμε θάρρος! Η έκκληση μιας νεολαίας σε εγρήγορση».

Ο Καν τονίζει ότι ο Φρνασουά Ολάντ δεν έχει καταφέρει να εμπνεύσει τη νεολαία: «Αν πρέπει να κατηγορήσω για κάτι τον πρόεδρό μας, τον οποίον ψήφισα, είναι ότι δυσκολεύεται να μετατρέψει τα λόγια του σε πράξεις, που μπορούν να ενθουσιάσουν και να δώσουν κίνητρο».

O γενετιστής προσθέτει ότι ο Γάλλος πρόεδρος αδυνατεί να δώσει συγκεκριμένη μορφή στη φράση του «η νεολαία είναι η προτεραιότητά μου» και εκτιμά ότι «ο Ολάντ αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο να γοητεύσει ξανά. Το ίδιο και όσοι βρίσκονται γύρω του. Οι Γάλλοι έχουν την τάση να γκρινιάζουν, αλλά γνωρίζουν να είναι και θαρραλέοι».
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ