2013-08-20 12:23:06
Φωτογραφία για Aρχίζει σήμερα το κυνήγι και στην Ηλεία
Χιλιάδες κυνηγοί βρίσκονται πλέον με το όπλο… παρά πόδα, αφού σήμερα ξεκινά επισήμως η νέα κυνηγετική περίοδος που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2014. Κατ΄ εξαιρεση της νέας ρυθμιστικής για το κυνήγι, επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου μέχρι τις 10 Μαρτίου 2014.

Και φέτος το ενδιαφέρον των κυνηγών αναμένεται να είναι μεγάλο παρότι η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει σε ένα βαθμό την κυνηγετική δραστηριότητα, όπως φάνηκε από πέρυσι. Εξάλλου, για να κυνηγήσει κάποιος, πέρα από το κόστος της ανανέωσης της άδειας, θα πρέπει να μετακινηθεί με όχημα, ενώ η υψηλή τιμή της βενζίνης αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα.

Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της Ηλείας, εδώ και μέρες ασχολούνται με την ανανέωση των αδειών θήρας που γίνεται κάθε χρόνο αφού η διάρκειά της είναι ένα έτος και οι περισσότεροι κυνηγοί – μέλη τους, έχουν ήδη προμηθευτεί την νέα τους άδεια κυνηγιού. Για την έκδοση της άδειας ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος, να είναι ψυχικά και σωματικά υγιής, γεγονός που επιβεβαιώνεται έπειτα από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να έχει λευκό ποινικό μητρώο


Οι τιμές των αδειών θήρας είναι ίδιες με τις περσινές, 100 ευρώ η τοπική για το κυνήγι εντός Ηλείας, 120 η περιφερειακή και 150 η γενική για όλη την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό, της διατήρησης της τιμής στα περσινά επίπεδα- αν και υπήρχε αίτημα από την Κυνηγετική Ομοσπονδία για μείωση της τιμής λόγω κρίσης- δεν οδήγησε σε μεγάλες «απώλειες» μη ανανέωσης αδειών, αφού όπως μας είπε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου κ. Άλκης Κωνσταντόπουλος «το κυνήγι είναι χόμπι και για 100 ευρώ, κανείς δεν θα θυσιάσει το πάθος του.

Εμείς στον Κυνηγετικό Σύλλογο Πύργου από την επομένη κιόλας ημέρας της έκδοσης της νέας ρυθμιστικής διάταξης, που φέτος βγήκε νωρίτερα από άλλα χρόνια και αυτό μας βοήθησε πολύ στην προετοιμασία, είχαμε καθημερινά σταθερή ροή στην ανανέωση αδειών και δεν διαπιστώσαμε καμία μείωση. Οι κυνηγοί- μέλη μας πέρασαν όλοι από τα γραφεία, ήταν πολύ τυπικοί και προμηθεύτηκαν τις άδειές τους. Παρατηρήσαμε ωστόσο μια μικρή μείωση των αδειών για χρήση σε όλη την Ελλάδα, αφού το κόστος των 150 ευρώ, όντως προβλημάτισε κάποιους κυνηγούς και πολλοί εξ αυτών θα περιοριστούν στο κυνήγι εντός νομού και τοπικά κοντά στον Πύργο.

Τα θηράματα που συναντάμε στην περιοχή μας είναι το τρυγόνι το αποδημητικό, τα ορτύκια και το χειμώνα το αγριοπερίστερο, η φάσα, η μπεκάτσα και η ορεινή πέρδικα από την 1η Οκτώβρη και ο λαγός και το αγριογούρουνο από τις 15 Σεπτέμβρη. Θηράματα στην περιοχή μας υπάρχουν, μπορεί να έγινε μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά μετά τις φωτιές του 2007, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν βρίσκουμε να κυνηγήσουμε. Επίσης να σημειώσω ότι η λαθροθηρία έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, έχουμε όμως πρόβλημα με την αλεπούδες και θα πρέπει να ληφθούν κάποιες κεντρικές αποφάσεις για να μειωθεί ο πληθυσμός τους.»

Ωστόσο ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου κάλεσε τους κυνηγούς να τηρήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, για να είναι το κυνήγι απόλαυση και να μην οδηγήσει σε τραγωδίες, γιατί αυτό συμβαίνει δυστυχώς συχνά από απροσεξία.

«Ελπίζω, η νέα κυνηγετική χρονιά να μας προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και στιγμές γεμάτες ένταση στις συναντήσεις μας με τα αγαπημένα μας θηράματα. Εύχομαι σε όλους τους κυνηγούς υγεία, δύναμη, ασφαλή κυνήγια και αξέχαστες κυνηγετικές εξορμήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυνήγι είναι διασκέδαση».

Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, αναφέρονται στον «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ» που έχει ανακοινωθεί με την νέα ρυθμιστική όπως και οι ειδικές ρυθμίσεις που ισχύουν κατά τη φετινή κυνηγετική περίοδο.

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ