2013-08-17 15:00:12
Φωτογραφία για «Έκαψε» τις ευρωτράπεζες το Ντιτρόιτ
Ένα «παραθυράκι» που άνοιξαν οι αρχές στην Ευρώπη επέτρεψε στις τράπεζες της περιοχής να γεμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με αμερικανικό χρέος που εξέδωσαν πολιτείες και δήμοι στις ΗΠΑ, όπως το προσφάτως πτωχευμένο Ντιτρόιτ. Προέβλεπε ότι οι τράπεζες απαιτείται να κρατούν ελάχιστο κεφάλαιο ώστε να αντιμετωπίσουν τις ζημίες από ομόλογα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Dexia που διασώθηκε με κρατικό χρήμα, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις τοποθετήσεις τους σε χρέος του Ντιτρόιτ, το οποίο εκτινάχθηκε στα 18,5 δισ. δολάρια.

Μόνο η Dexia έχει βάλει στην άκρη 59 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τις πιθανές απώλειες, ενώ η Commerzbank αποκάλυψε πως έχει προχωρήσει σε σημαντικές διαγραφές, χωρίς να προσδιορίσει το ποσό.

Για ορισμένους το μέγεθος της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε αυτά τα ομόλογα, τα λεγόμενα και muni bonds, που εκδόθηκαν από αμερικανικές πόλεις ήταν έκπληξη. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με τις αμερικανικές οι τράπεζες της γηραιάς ηπείρου δεν έχουν φοροαπαλλαγές για τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις.


Υπήρχε όμως το προαναφερθέν «παράθυρο» το οποίο ίσχυε για τις περιπτώσεις πόλεων ή πολιτειών σε χώρες με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα.

Τώρα έρχεται ο λογαριασμός, δεδομένου ότι η HSBC έχει τέτοια ομόλογα αξίας 800 εκατ. δολαρίων, ενώ η ισπανική Santander 2 δισ. δολ. και η BBVA 1,2 δισ.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν έκθεση 18,2 δισ. δολ. σε ομόλογα πολιτειών και δήμων στις ΗΠΑ, ενώ μόνο οι ιταλικές τράπεζες συνολικά 800 εκατ. δολ.

Αναλυτές πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το Ντιτρόιτ αποτελεί εξαίρεση και ότι η πλειονότητα των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι ασφαλής.
euro2day logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ