2013-08-16 11:17:04
Φωτογραφία για Συνομιλίες-πακέτο επιδιώκουν οι Τουρκοκύπριοι, υιοθετώντας το εκβιαστικό δίλημμα Νταβούτογλου: «συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων ή διχοτόμηση»
Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Με τον εκβιασμό «συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου ή λύση δύο κρατών» φαίνεται ότι ετοιμάζονται να προσέλθουν στις συνομιλίες του φθινοπώρου για το Κυπριακό οι Τουρκοκύπριοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του συμβούλου του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, Οσμάν Ερτούγ.

Ο Ερτούγ, ο οποίος έχει οριστεί συνομιλητής από την τουρκοκυπριακή πλευρά, σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαμπερπάρ» επανέλαβε τον εκβιασμό που πρώτος διατύπωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, στέλνοντας το δυσοίωνο μήνυμα: «Eάν οι Ελληνοκύπριοι είναι ειλικρινείς για το θέμα αυτό και δεν βλέπουν τις διαπραγματεύσεις ως παιχνίδι για καθυστέρηση, να έλθουν τότε και να μας πουν να συνεργαστούμε στο θέμα του φυσικού αερίου. Για να ωφεληθεί ολόκληρη η Κύπρος. Εάν διαφωνούν, τότε να συζητήσουμε λύση δύο κρατών…».

Οπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος, ο οποίος θα συναντάται από το φθινόπωρο με τον συνομιλητή της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη, όταν θα αρχίσει η νέα διαδικασία, είπε πως οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του αερίου και οι συμφωνίες με το Ισραήλ και με ξένες εταιρείες περιπλέκουν τις συζητήσεις στο Κυπριακό
. Θέση, όπως ισχυρίσθηκε, που υιοθετούν και ξένοι. Επανέλαβε, μάλιστα, πως έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα στον φυσικό πλούτο της Κύπρου.

Οκτώβριο οι συνομιλίες

Παράλληλα ο Ερτούγ είπε πως το θέμα της Αμμοχώστου δεν μπορεί να συζητηθεί ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, είναι θέμα που αφορά την ουσία του Κυπριακού.

Ο σύμβουλος του Ερογλου εκτίμησε ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν τον Οκτώβριο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του ότι μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να καθυστερήσει τη διαδικασία. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, είπε πως η άρση της δεν συνδέεται με την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες που μεταδίδει το έγκυρο περί τα ενεργειακά site www.naturalgaseurope.com, θέλουν τις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή τερματικού σταθμού για την υγροποίηση φυσικού αερίου στο Βασιλικό της Κύπρου μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και των εταιρειών Noble και Delek να πλησιάζουν στο τέλος τους. Οι συνομιλίες αφορούν την κάλυψη του κόστους κατασκευής και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2013. Το έργο, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα επιτρέψει στο νησί να φτάσει στη φάση των εξαγωγών μέχρι το 2020, ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2016 και θα διαρκέσουν τρία χρόνια.

Πάντως, μέχρι στιγμής οι προθέσεις του Ισραήλ για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν θολές, καθώς παίζει σε πολλά ταμπλό και συζητά ταυτόχρονα με Λευκωσία και Αγκυρα.
efsyn
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ