2013-08-14 09:35:24
Φωτογραφία για Τα πέντε αγκάθια στο δρόμο μέχρι τον τελικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ...!!!
Αισιοδοξία σκόρπισε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοινώνοντας το εντυπωσιακό πλεόνασμα των 2,6 δισ. Ευρώ που προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο επτάμηνο του 2013 (έναντι στόχου 3,1 δισ. Ευρώ).

Μπορεί το πλεόνασμα των 2,6 δισ.ευρώ στο πρώτο επτάμηνο του 2013 (έναντι στόχου 3,1 δισ.ευρώ), η βελτίωση των επιδόσεων εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο και η αύξηση των αποδόσεων των έμμεσων φόρων να σκορπίζουν αισιοδοξία για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο, ο δρόμος μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου στο τέλος της χρονιάς είναι μακρύς και κρύβει... αγκάθια.

Τρεις ημέρες αφότου ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε Ελληνες ομογενείς στην Αμερική υπογράμμισε ως δεύτερο σημαντικότερο βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (1ο: η εκπλήρωση των υποχρεώσεων, 2ο: η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, 3ο: έξοδος στις αγορές) ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ σκόρπισε χαμόγελα αναφερόμενος στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους εκ των οποίων προκύπτει πλεόνασμα 2,6 δισ. Ευρώ.


Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του ιστοτόπου Capital, όμως, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά και βάσει στοιχείων και εκτιμήσεων, ο δρόμος μέχρι την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο σύνολο του 2013 είναι μακρύς και κρύβει πέντε αγκάθια τα οποία πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση:

Τα αποτελέσματα του επταμήνου αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπου ήδη δημιουργείται νέα γενιά ληξιπρόθεσμων και την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκρατήσει μέσω των αρμόδιων υπουργείων.Ταμεία και άλλοι φορείς λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της ανεργίας παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης. Το συγκεκριμένο αγκάθι, όμως, αντιμετωπίζεται, όπως αναφέρει το Capital, καθώς το πρόβλημα εισπραξιμότητας στην άμεση φορολογία, αλλά και στις ρυθμίσεις χρεών προς ταμεία και εφορίες αντισταθμίζεται από την καλή πορεία των έμμεσων φόρων. Παράλληλα, υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο η αισιοδοξία ότι στο πεδίο των άμεσων φόρων η κατάσταση θα εξομαλυνθεί με την αποστολή των εκκαθαριστικών αφενός και αφετέρου με τις βελτιώσεις που προωθούνται στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες αν τελικά υιοθετηθούν θα φέρουν αρκετό κόσμο στα γκισέ της Εφορίας.Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), παρά το γεγονός ότι υποχρηματοδοτήθηκε το πρώτο επτάμηνο του 2013 κατά 1,3 δισ. Ευρώ έχει συνεισφέρει αρκετά στην επίτευξη πλεονάσματος καθώς έφερε στα κρατικά ταμεία χρήματα από την ΕΕ (1,6 δισ. Ευρώ) πέραν του σχετικού στόχου που είχε τεθεί. Ωστόσο, τόσο μεγάλη «συνεισφορά» δεν εκτιμάται ότι μπορεί να διατηρηθεί ως το τέλος του έτους.Δεν συνυπολογίζονται στο έλλειμμα τα έσοδα από SNPsΕχουν προσμετρηθεί έσοδα που ακόμη αναμένονται όπως η συνεισφορά με την μορφή μερίσματος 10% των τραπεζών για τις προνομιακές μετοχές (Νόμος Αλογοσκούφη).

Σφοδρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - Κυβέρνησης με φόντο το πρωτογενές πλεόνασμα

Εν τω μεταξύ την Τρίτη ξέσπασε νέα κόντρα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση με αφορμή τις ανακοινώνσεις του υπουργού Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την επίτευξη πλεονάσματος στο επτάμηνο του 2013.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λανσάρει «νέο προϊόν» αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του έχει «αναδείξει σε πανάκεια». Η Κουμουνδούρου, παράλληλα, μιλά για παγκόσμιο ρεκόρ του υπουργείου Οικονομιικών αλλά και για κυριαρχία μιας  νέου τύπου «δημιουργικής λογιστικής».

«Πέρα από το γεγονός της μετατροπής του ελλείμματος σε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα σε ένα μήνα, κάτι που αποτελεί, ίσως, και παγκόσμιο ρεκόρ για το υπουργείο Οικονομικών, στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλες παράμετροι, δείχνοντας ότι κυριαρχεί μια νέου τύπου δημιουργική λογιστική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική ανακοίνωσή του και καταλήγει ως εξής: «Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που υπήρχε πλεόνασμα, αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί η κυβέρνηση να ελπίζει στα σοβαρά σε μια ουσιαστική βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, πώς μπορεί να υποσχεθεί την ανάκαμψη στον πολίτη που χάνει τη δουλειά του, που αντιμετωπίζει το φάσμα του πλειστηριασμού της πρώτης του κατοικίας, που χάνει συνεχώς την αγοραστική του δύναμη και δέχεται την ανάλγητη και σκληρή επίθεση της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής».

Αμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου ο οποίος σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την Κουμουνδούρου για «πλεόνασμα θράσους και έλλειμμα προτάσεων» τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι αναμενόμενο να μην καταλαβαίνει τη σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στα ελλείμματα των συνταγών του παρελθόντος οι οποίες οδήγησαν στην κρίση, ενώ τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση είναι να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να σταματήσουμε να δημιουργούμε νέα χρέη.

Πηγή: Τα πέντε αγκάθια στο δρόμο μέχρι τον τελικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/118237#ixzz2bvGPVyv6
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ