2013-08-13 22:09:22
Φωτογραφία για Μεγάλο ρωσικό ενδιαφέρον για τα πετρέλαια του Ιράκ
Ιρίνα Κέζικ, Vedomosti

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Ενέργειας ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό του Ιράκ για το αυξημένο ενδιαφέρον της ρωσικής εταιρείας, Lukoil, σχετικά με τα πλούσια κοιτάσματα του Κιρκούκ. Μια περιοχή, όπου, ως γνωστόν, έχει συμπαγή κουρδικό πληθυσμό.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, έλαβε μήνυμα από τη ρωσική κυβέρνηση σχετικά με το ενδιαφέρον της μεγαλύτερης ρωσικής ιδιωτικής πετρελαϊκής εταιρίας Lukoil για το κοίτασμα του Κιρκούκ, μεταδίδει το πρακτορείο IraqiNews. Η Άλια Σαμιγκούλινα, εκπρόσωπος Τύπου του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ο οποίος είναι συντονιστής για θέματα ενέργειας και καυσίμων, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής.

Η ίδια ανέφερε ότι η πρωτοβουλία ανήκε στο υπουργείο Ενέργειας και στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στην επιστολή θίχτηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, καθώς σε αυτή γίνεται λόγος και για το ενδιαφέρον άλλων εταιριών, εκτός της Lukoil
. Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος της, Βαγκίτ Αλεξπέροφ, είχε αναφέρει ότι η Lukoil πρότεινε στην ιρακινή κυβέρνηση να αναλάβει την επεξεργασία του πετρελαίου στα διυλιστήριά της, ISAB. Σύμφωνα με τον Αλεξπέροφ, στο Ιράκ υπάρχει έλλειψη πετρελαιοειδών και αν δεν κατασκευαστεί νέο διυλιστήριο, η ρωσική εταιρία είναι έτοιμη να προσφέρει στους Ιρακινούς συμμετοχή στα διυλιστήριά της στη Σικελία (ISAB). Αυτό, αντί της προμήθειας πετρελαίου προς την εταιρεία, και με την εύλογη προϋπόθεση της επιστροφής των πετρελαιοειδών στη χώρα αυτή. Κατά τον ίδιον, πάντως, το Ιράκ σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή των δικών του διυλιστηρίων. Η Lukoil έγινε συνιδιοκτήτης των ISAB (χωρητικότητας 16 εκατ. τόνων ετησίως) το 2008, έπειτα από συμφωνία δημιουργίας κοινοπραξίας με την ιταλική ERG. Για το 49% κατέβαλλε στην κοινοπραξία 1,83 δις δολάρια, και στη συνέχεια αύξησε το ποσοστό της στο 80% αντί 605 εκ. ευρώ.

Στρατηγικής σημασίας  

Σήμερα το Κιρκούκ (αποθέματα περίπου 2,2 δις τόνοι) εκμεταλλεύεται η κρατική Βόρεια Πετρελαϊκή Εταιρία του Ιράκ για λογαριασμό του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ. Ο αναλυτής της επενδυτικής-χρηματιστηριακής εταιρίας «Solid», Αρτούρ Αχμέτοφ, υπενθυμίζει ωστόσο ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του Ιράκ και με την ΒΡ, προκειμένου οι Βρετανοί να βοηθήσουν στην αύξηση της εξόρυξης στο κοίτασμα ως τα 600.000 βαρέλια την ημέρα. Τώρα παράγονται 260.000 (στα καλύτερα χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η παραγωγή έφτανε τα 900.000). Ο ίδιος αναφέρει ότι ο σημερινός όγκος παραγωγής του κοιτάσματος, θεωρητικά είναι αρκετός για να καλύψει το 80% της ισχύος των διυλιστηρίων της ρωσικής εταιρίας. Το πετρέλαιο, πάντως, πρέπει να φτάνει στα διυλιστήρια με μια έκπτωση 15-20% σε σχέση με την τιμή της αγοράς. Κάτι που σημαίνει, ότι μπορεί να υπάρξει κέρδος 10-15 δολ. ανά βαρέλι. Γεγονός που θα καταστήσει συνολικά τα διυλιστήρια κερδοφόρα.

Σήμερα, η κερδοφορία του ISAB στη Σικελία, είναι σχεδόν μηδενική, παρά το γεγονός ότι όταν το αγόρασε η εταιρία, ο συγκεκριμένος συντελεστής έφτανε τα 12 δολ. το βαρέλι, είχε δηλώσει τον Απρίλιο ο διευθυντής των διυλιστηρίων, Ολέγκ Βεντέρνικοφ. Όπως ανέφερε, η Lukoil σκοπεύει να βελτιώσει τις τεχνικές δυνατότητες του εργοστασίου παραιτούμενη από κάποιες δεξαμενές και υποστήριξε ότι σύντομα η εταιρία πρόκειται να φτάσει σε κερδοφορία 5 δολ. το βαρέλι. Ο αναλυτής της Raiffesenbank, Αντρέι Πολιστσούκ, σημειώνει το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής πετρελαίου στο Ιράκ είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως, καθώς κυμαίνεται στα 2 δολ. το βαρέλι. Στη Ρωσία, ο αντίστοιχος συντελεστής είναι κατά μ.ο. από 3 έως 7 δολ.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.vedomosti.ru/companies/news/14911911/lukojl-interesuetsya-kurkukom#ixzz2bAF9K9KJ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ