2013-08-13 13:01:58
Φωτογραφία για Κατεχόμενα:  «Ατομικές συμφωνίες» βλέπει η Μιλλιέτ
Με τίτλο «’Μεταξύ μας συμφωνία’ για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες» η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ» σε ανταπόκριση από τα κατεχόμενα γράφει ότι στο θέμα των ε/κ ακινήτων στο ψευδοκράτος, για τα οποία η Τουρκία έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα 400 εκ ΤΛ (περίπου 175 εκ ευρώ), έρχονται οι «ατομικές συμφωνίες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ψευδοκράτος έκανε ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του περιουσιακού ζητήματος, το οποίο είναι –όπως γράφει– ένα από τα κριτήρια λύσης του Κυπριακού.

Η «κυβέρνηση», προσθέτει, άνοιξε τον δρόμο σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων που ανήκαν σε Ελληνοκύπριους να προχωρήσουν με αυτούς σε ατομικές συμφωνίες. Σύμφωνα με την απόφαση, οι χρήστες των προαναφερόμενων υποστατικών που πριν το 1974 ήταν ελληνοκυπριακά, μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Τη συμφωνία αυτή, συνεχίζει, θα αναγνωρίζει η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που έχει γίνει αποδεκτή, όπως αναφέρεται, από το ΕΔΑΔ και τη διοίκηση του ψευδοκράτους.


Σε δηλώσεις της για το θέμα στη «Μιλλιέτ», η «πρωθυπουργός» Σιμπέλ Σιμπέρ ανέφερε ότι «χάρη στις ατομικές συμφωνίες στο περιουσιακό και η αξία της περιουσίας θα αυξηθεί και θα γίνει τουρκική». Κάνοντας έκκληση για να γίνουν ατομικές συμφωνίες Τουρκοκυπρίων με Ελληνοκύπριους, η κ. Σιμπέρ πρόσθεσε ότι «με την τουρκοποίηση θα ενδυναμωθούν και οι δύο περιοχές». «Η ανάκτηση αυτών των εδαφών, θα είναι και ο τερματισμός για τους Ελληνοκύπριους της φράσης ‘κατεχόμενα εδάφη’». Η εφημερίδα γράφει ότι μετά το 1974 στον «νότο» της Κύπρου οι Τ/κ άφησαν 500.000 στρέμματα γης και στο «βορρά» υπάρχουν 1,5 εκ στρέμματα που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους.

Η κ. Σιμπέρ συνέχισε λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι προσφεύγουν στην «επιτροπή αποζημιώσεων» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, το αντίτιμο της οποίας –είπε– πληρώνει το «κράτος». «Αυτό και το κόστος αυξάνει και τη διαδικασία επιμηκύνει». Τώρα, ανέφερε, οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν πριν προσφύγουν στην «επιτροπή» να έρχονται σε ατομικές συμφωνίες με τους Τουρκοκύπριους, τις οποίες θα εγκρίνει η λεγόμενη επιτροπή και η «κυβέρνηση».

«Τα λεφτά για την περιουσία θα δίδονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά (τον Τουρκοκύπριο της συμφωνίας)», ανέφερε λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο το «κράτος» θα γλυτώσει από ένα σοβαρό οικονομικό κόστος. «Σε περίπτωση που κατηγορούν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόριά μας ότι είναι κλεμμένα, αυτό θα δεν θα ισχύει. Τώρα οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες βρίσκουν τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες και αναζητούν τρόπους συμφωνίας. Οι Ε/κ δεν θέλουν αποζημίωση για να μην τουρκοποιηθεί η περιουσία».
neoskosmos
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΧΑΪΝΣ : ΠΟΤΕ ΔΕ ΞΕΡΕΙΣ...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΧΑΪΝΣ : ΠΟΤΕ ΔΕ ΞΕΡΕΙΣ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ