2013-08-13 04:30:03
Φωτογραφία για «Πράσινες» επενδύσεις στις ελληνικές ακτές
Θαλάσσια πάρκα, ανακατασκευές αλιευτικών καταφυγίων και αναπλάσεις οικισμών περιλαμβάνονται στον κατάλογο των έργων που θα υλοποιηθούν σε 11 ελληνικές παράκτιες περιοχές, μετά τη χρηματοδότηση – μαμούθ που έλαβε η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μ έσω του προγράμματος Leader Αλιείας, η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα ενισχύσουν το εισόδημα των τοπικών πληθυσμών, αναδεικνύοντας παράλληλα το θαλάσσιο περιβάλλον της χώρας μας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί έργα ύψους 13.690.000 ευρώ στη Χίο, της Εύβοια και τη Σάμο. Παράλληλα, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους περίπου 38 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική, την Κάλυμνο, τη Θεσσαλονίκη, την καβάλα, την Αιτωλοακαρνανία, τις Κυκλάδες, τη νότια Ήπειρο και τη Λέσβο.

Θάσος

Από τα πιο φιλόδοξα έργα που αναμένεται να ενταχθούν στο Leader είναι η δημιουργία ενός θαλάσσιου πάρκου στη νότια Θάσο, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής
. «Το έργο θα υλοποιηθεί στη Σκάλα Μαριών, μία περιοχή με σπάνιους οικότοπους, φώκιες, δελφίνια και πολλούς πληθυσμούς ψαριών, η οποία επιδιώκουμε να αναδειχθεί σε πόλο έλξης τουριστών», εξηγεί ο διευθυντής της εταιρείας Αναπτυξιακή Καβάλας, Μιχάλης Σκόρδας. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής πληροφόρησης κι ευαισθητοποίησης των επισκευών με ενημερωτικό υλικό, προβολές κ.λπ., αλλά και η κατασκευή δύο παρατηρητηρίων θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Καβάλα

Στην ανάδειξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην περιοχή της Αμμόγλωσσας στοχεύουν τα έργα που θα υλοποιηθούν στην Κεραμωτή Καβάλας. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 300.000 ευρώ, το οποίο έχει ως στόχο την αναβάθμιση της περιοχής και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών μέσω της δημιουργίας θέσεων πάρκινγκ, της ανάπλασης του κεντρικού δρόμου και της ενίσχυσης του φωτισμού στο πάρκο για περίπατο. Η Αμμόγλωσσα ανήκει στο ευρύτερο σύστημα του Δέλτα του Νέστου και αποτελεί ένα σπουδαίο οικοσύστημα, το οποίο με τη σωστή αξιοποίηση θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ισχυρό χαρτί στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού», σημειώνει ο Μ. Σκόρδας.

Κάλυμνος

Σημαντικές επενδύσεις έχουν ήδη πάρει το «πράσινο φως» στην Κάλυμνο. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία και ο εξοπλισμός ενός κέντρου πληροφόρησης για το καταδυτικό πάρκο στην Κάλυμνο, αλλά και η δημιουργία ενός αναρριχητικού κέντρου, μέσω του οποίου οι επισκέπτες του νησιού θα μπορούν να γνωρίσουν τις μοναδικές ορεινές διαδρομές της Καλύμνου. «Το ύψος των κονδυλίων για το νησί μας αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ και έχουμε ήδη εντάξει στο πρόγραμμα επτά δημόσια και 12 ιδιωτικά έργα», εξηγεί ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου Κωνσταντίνος Ζήφος. Ακόμη, θα ενισχυθούν οι δράσεις δημιουργίας και βελτίωσης αναρριχητικών διαδρομών, οι αναπλάσεις μικρών οικισμών του νησιού και η μετατροπή ενός παραδοσιακού ελαιοτριβείου σε μουσείο παραδοσιακής κληρονομιάς.

Εύβοια

Στην Εύβοια ήδη έχει γίνει η πρώτη πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων. Οπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Εύβοιας Νίκος Μαργαρίτης, το ενδιαφέρον των πολιτών είναι πολύ μεγάλο και αφορά κυρίως σε επενδύσεις στον τομέα του αγροτουρισμού, των καταλυμάτων και της εστίασης.

Χίος

Στη Χίο, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης, υπογράφηκε πριν από δύο εβδομάδες η υλοποίηση ενός προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις σε υφιστάμενα αλιευτικά καταφύγια σε μικρά λιμάνια του νησιού. Πρόκειται για έργα υποδομών στις ιχθυόσκαλες όπου δένουν τα μικρά καΐκια και διακινούνται τα αλιεύματα. «Οι ιχθυόσκαλες θα ανακατασκευαστούν και θα αναβαθμιστούν ώστε να ενισχυθούν οι αλιείς του νησιού μας και να αποκτήσουν χώρους διάθεσης των ψαριών», εξηγεί. Σημαντική ώθηση για την περιοχή αναμένεται να προκύψει και από τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες αφορούν σε αναψυκτήρια, καταστήματα παραδοσιακών ειδών κ.ά.

Χαλκιδική

Στη Χαλκιδική, όπως εξηγεί ο Τάσος Λειβαδιώτης, στέλεχος της Αναπτυξιακής Χαλκιδικής, οι προτάσεις που κατατέθηκαν αφορούσαν τουριστικές επιχειρήσεις, μαγαζιά θαλάσσιων και αθλητικών δραστηριοτήτων και σε δράσεις για εναλλακτικό τουρισμό. Από το σκέλος των δημόσιων επενδύσεων αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή πάρκων αναψυχής στην περιοχή της Ολυμπιάδας. «Εγκρίθηκαν 21 από τις συνολικά 31 προτάσεις που κατατέθηκαν. Το επόμενο βήμα είναι να υπογραφούν οι συμβάσεις και να υλοποιηθούν ομαλά όλα αυτά τα έργα. Μπορεί να είναι παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, ωστόσο η δημιουργία και η ενίσχυση βιώσιμων επιχειρήσεων είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή, καθώς στόχος είναι να διαφοροποιήσουμε τον κλάδο και να αυξήσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», καταλήγει. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ