2013-08-12 12:22:04
Φωτογραφία για Τα 4 μέτωπα του Σεπτεμβρίου
της Δήμητρας Καδδά 

Με τα 4 μέτωπα του Σεπτεμβρίου στα... μπαγκάζια του αναχωρεί το οικονομικό επιτελείο για ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.

Από την επόμενη Δευτέρα όμως, ξεκινά σύμφωνα με αρμόδια στελέχη ο τελικός γύρος προετοιμασίας για την έλευση της τρόικας.

Θα πρέπει να βρουν «διαρθρωτικά» μέτρα για να κλείσει το «δημοσιονομικό κενό 2-4 δισ. ευρώ», να φτιαχτεί ο πολυετής προϋπολογισμός (Μεσοπρόθεσμο έως το 2017), να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και να καλυφθούν δεκάδες εκκρεμότητες υπουργείων και αποκρατικοποιήσεων.

Είναι πλέον σαφές ότι η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα είναι πολύ δύσκολη, αναφέρουν αρμόδια στελέχη και εξηγούν ότι τα χαμόγελα από την λεκτική στήριξη του Μπαράκ Ομπαμα για να διατηρηθούν θα χρειαστεί και τροχάδην αλλά και… τύχη: η τρόικα φέρεται να δυσανασχετεί από το σκηνικό ανετοιμότητας κατά τις επισκέψεις στην Αθήνα και στόχος που έχει τεθεί είναι αυτή τη φορά να μην επαναληφθεί.


Ωστόσο, και τα μέτωπα είναι πολλά, και αυτή τη φορά υπάρχουν επιπλέον «αγκάθια»: η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έχει οριστεί για μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι Ε.Ε. και ΔΝΤ θα έρθουν στην Αθήνα με διαφορετικές «ατζέντες».

Επιπλέον, θα ανοίξουν δύο μέτωπα που είχαν πάρει «αναβολή» κατά τις προηγούμενες αξιολογήσεις:

1. Δημοσιονομικό κενό. Όπως επισήμανε και ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη την προηγούμενη Παρασκευή, για το 2013-2014 σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό, «μέχρι στιγμής τουλάχιστον», καθώς θα αποτιμηθεί τον Σεπτέμβριο η απόδοση της «μάχης» κατά της φοροδιαφυγής καθώς και της συλλογής των φόρων και της συγκράτησης νέων ελλειμμάτων. Ο πρώτος στόχος παραμένει πλεόνασμα πρωτογενώς το 2013.

Ήδη όμως για το 2015-2016 υπάρχει ενδεχόμενο «κενού» που η τρόικα υπολογίζει περί τα 4 δισ. ευρώ και πέρυσι η κυβέρνηση εκτίμησε γύρω στα 2 δισ. ευρώ. «Τώρα, όμως, ξανακάνουμε αυτή την άσκηση» ανέφερε ο κος Στουρνάρας «ώστε, τέλος Σεπτεμβρίου, που θα έρθει η τρόικα να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε τα επιχειρήματά μας. Εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2015-2016, σαφώς, κατά την άποψή μας, αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί με οριζόντια επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από τη διαρθρωτική πλευρά» ανέφερε, φέροντας ως παράδειγμα και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Δύο ή ακόμη χειρότερα τέσσερα δισ. ευρώ δεν κλείνουν εύκολα» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θυμίζουν ότι υπάρχουν και άλλες παράμετροι: το ΔΝΤ θέλει να θέσει και ζήτημα βαθύτερης ύφεσης, το οποίο με τη σειρά του θα «πειράξει» και την απόδοση των μέτρων 2. Πολυετής προϋπολογισμός (Μεσοπρόθεσμο έως το 2017). Συνδέεται άμεσα με το δημοσιονομικό κενό, αφού θα πρέπει να θέτει ετήσιους στόχους εσόδων- δαπανών και πορείας ΑΕΠ (μεταξύ άλλων πολλών) έως και το 2017. Πάει όμως και ένα βήμα παραπάνω, καθώς θα αναλύει τα μέτρα και θα θέτει δεσμευτικούς ανώτατους στόχους δαπανών για κάθε υπουργείο- φορέα.

3. Χρηματοδοτικό κενό. Είναι στα 11 δισ. ευρώ κατά το ΔΝΤ την διετία 2014-2015. Μικρότερο κατά την Ε.Ε., έχει ήδη ενεργοποιήσει μία έντονη «διαμάχη» στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για το πότε και πως θα «κλείσει». Κύκλοι από την ελληνική πλευρά έχουν θέσει το θέμα προσωρινής κάλυψης από την χρηματοδότηση για τις τράπεζες, ενώ ακόμη η θέση των πλευρών της τρόικας είναι ασαφής. Συνδέεται άρρηκτα με την βιωσιμότητα του χρέους και την δυνατότητα διάθεσης ή όχι -βάση καταστατικού- της δόσης του ΔΝΤ.

4. Δεκάδες εκκρεμότητες υπουργείων και αποκρατικοποιήσεων. Η τρόικα έχει ζητήσει 900 εκατ. ευρώ από έσοδα αποκρατικοποιήσεων στα ταμεία, συγκεκριμένους στόχους απολύσεων -διαθεσιμότητας, παρεμβάσεις στον κώδικα δικηγόρων και σε άλλα επαγγέλματα- και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών και το νέο φορολογικό με τις διατάξεις για τα ακίνητα.

Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις (π.χ. αναδιάρθρωση αμυντικών βιομηχανιών) είναι προαπαιτούμενα της δόσης, κάποιες άλλες «ορόσημα» και το μεγάλο «πλήθος» είναι κατά κανόνα παρεμβάσεις που πήραν «παράταση» από προηγούμενες αξιολογήσεις. Το κατά πόσο θα υπάρχει «ανοχή» για νέες παρατάσεις, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ετοιμότητας της κυβέρνησης. «Αν είμαστε αυτή τη φορά προετοιμασμένοι και δεν τρέχουμε με εφαρμοστικούς νόμους-σκούπα την τελευταία στιγμή, τότε η διαπραγματευτική μας δύναμη θα είναι αυξημένη» ανέφερε αρμόδιο στέλεχος capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ