2013-08-10 20:45:12
Φωτογραφία για Οι καμήλες φορείς του ιού MERS
Ακόμα έναν φορέα του επικίνδυνου ιού MERS εντόπισαν οι επιστήμονες. 

Είναι οι καμήλες, καθώς, σύμφωνα με έκθεση η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet», θεωρείται ύποπτο ότι μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο.

Ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε τον περασμένο χρόνο στη Μέση Ανατολή και έχει ήδη προσβάλει ενενήντα τέσσερις ανθρώπους, σαράντα έξι από τους οποίους έχουν καταλήξει. Οι ερευνητές θεωρούν εδώ και κάποιο διάστημα ότι οι νυχτερίδες είναι οι φορείς του νέου κορονοϊού, αλλά πιστεύουν επίσης ότι για να μεταδοθεί στον άνθρωπο ο ιός χρησιμοποιεί ενδιάμεσους ξενιστές. Για να επιβεβαιώσει αυτήν την υπόθεση η υπό τον Ολλανδό δρα Σαντάλ Ρόισκεν διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε δείγματα αίματος 349 ζώων, κυρίως καμηλών, αγελάδων και προβάτων που προέρχονται από πλειάδα χωρών, ανάμεσά τους το Ομάν, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Χιλή.

Αντισώματα του κορονοϊού MERS εντοπίστηκαν στις αναλύσεις αίματος πενήντα καμηλών από το σουλτανάτο του Ομάν και σε μικρότερο βαθμό καμηλών που προέρχονται από τα Κανάρια Νησιά, μια περιοχή όπου δεν έχει ακόμη εντοπιστεί κρούσμα του κορονοϊού. Κατά τη γνώμη των ερευνητών, ο εντοπισμός αντισωμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι καμήλες μπορεί να είναι ένας από τους ξενιστές του ιού που προκαλεί τη νόσο στους ανθρώπους.


Οι καμήλες είναι πολύ δημοφιλή ζώα στη Μέση Ανατολή, όπου χρησιμοποιούνται ως μεταφορικό μέσο, σε αγώνες ταχύτητας, αλλά και για το γάλα και το κρέας τους. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι νέες μελέτες είναι απαραίτητες, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν η μετάδοση συμβαίνει μέσω της επαφής ή διά της κατανάλωσης προϊόντων που προέρχονται από τα μολυσμένα ζώα, όπως είναι το γάλα ή το κρέας της καμήλας.

Ο νέος κορονοϊός προς το παρόν παραμένει χαμηλής μεταδοτικότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο και πλήττει κυρίως άτομα με εύθραυστη υγεία λόγω χρόνιων παθήσεων ή σε ανοσοκαταστολή. Προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονία και ταχείας εξέλιξης νεφρική ανεπάρκεια. Το μεγαλύτερο μυστήριο της επιδημίας είναι το πώς προσβάλλονται οι άνθρωποι από έναν ιό που απαντάται στις νυχτερίδες. Δείχνοντας ότι οι καμήλες έχουν έλθει σε επαφή με τον ιό ή κάποιον συγγενικό του, οι ερευνητές μπορεί να έχουν συμβάλει στο να δοθεί απάντηση.

Espressonews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ