2013-08-09 13:08:06
Φωτογραφία για Σ. Κεδίκογλου: Αναγνώριση και αναβάθμιση
Για αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας και αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, μίλησε... ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

«Πήραμε τη στήριξη του περιμέναμε, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», ήταν το συμπέρασμα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό χαρακτήρισε σημαντική τη δήλωση Ομπάμα κατά της λιτότητας εν όψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Mega, o κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας, αναγνώριση της αξίας της Ελλάδας, της αξίας που της δίνει και η σταθερότητά της σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για την γειτονιά μας και αναβάθμιση», την οποία όπως επεσήμανε, «την είδαμε και χειροπιαστά στο πως εξελίχθηκε η επίσκεψη, στο πως η σύνθεση της αντιπροσωπείας της αμερικανικής, δηλαδή ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών να παρακολουθεί τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα και του πρωθυπουργού μας είναι κάτι το εξαιρετικά ασυνήθιστο».


Ο κ. Κεδίκογλου μετέφερε την ικανοποίηση του Πρωθυπουργού για τις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον, μιλώντας για ευχάριστη επιβεβαίωση του κλίματος που υπήρχε πριν από την επίσκεψη.

«Είναι ικανοποιημένος», είπε, «...ήταν θα έλεγα μια ευχάριστη όχι έκπληξη ακριβώς αλλά επιβεβαίωση, είχαμε τις ενδείξεις ότι θα εξελιχθεί έτσι η επίσκεψη, η συνάντηση αλλά ήταν μια ευχάριστη επιβεβαίωση. Ήταν μια πολύ καλή προσωπική χημεία ... και αυτά που ειπώθηκαν είναι στον άξονα που κινείται η Ελλάδα», για τη λιτότητα για παράδειγμα, «λιτότητα και μόνο λιτότητα δεν φέρνει λύση το λέμε χρόνια».

«Καταφέραμε με όπλο τις θυσίες των Ελλήνων, γιατί οι θυσίες των Ελλήνων είναι που δίνουν την σταθερότητα, η οποία μας αναβαθμίζει στην περιοχή στην τρέχουσα συγκυρία», συμπλήρωσε.

Όσο για το αν μπορεί το καλό αυτό κλίμα να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πράξεις, ο κ. Κεδίκογλου αρκέστηκε να σημειώσει πως στη διαπραγμάτευση δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ, μόνο «εμμέσως μέσω του ΔΝΤ».

Σε κάθε περίπτωση, είπε υπάρχει μία μεταστραφοή της κοινής γνώμης τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη και πλέον αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει και όλο και περισσότεροι συμφωνούν στην αναπτυξιακή διάσταση, δηλ. τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό, τόνισε, απασχόλησε τη συζήτηση των δυο ηγετών, γιατί «η ανεργία είναι ο νούμερο ένα εχθρός και εκεί πρέπει να ρίξουμε όλα μας τα όπλα, σε εκείνη τη μάχη πρέπει να φέρουμε τώρα αποτελέσματα».

Γ. Στουρνάρας: Στήριξη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο

Σε δηλώσεις του στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της συνάντησης Σαμαρά στο Λευκό Οίκο, εκτίμησε ότι πήραμε τη στήριξη του περιμέναμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας στάθηκε στη σημασία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ενώ έκανε λόγο για αγώνα δρόμου και άνευ προηγουμένου προσπάθεια για την είσπραξη των φόρων. Αν δεν χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή δεν θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, επεσήμανε.

naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ