2013-08-09 10:58:43
Φωτογραφία για Κράτος ανίκανων...καίει την Ηλεία - Mαίνεται η πυρκαγιά στο Γεράκι
Είναι απίστευτο και όμως αληθινό… Το κράτος παρά τις επισημάνσεις και τις αναφορές που κατατέθηκαν από φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες, άφησε την κρίσιμη ώρα την Ηλεία χωρίς εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Η μεγάλη φωτιά που μαίνεται από το απόγευμα της Πέμπτης στο Γεράκι και επεκτείνεται προς την Κορυφή, χάθηκε το πλεονέκτημα της έγκαιρης ανακοπής της, από τη στιγμή που στην πρώτη ώρα δεν υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα για να μπουν στη μάχη. Για την ακρίβεια το πρώτο εναέριο μέσο έφτασε στην πυρκαγιά μια ώρα και είκοσι λεπτά μετά την έναρξή της!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ανδραβίδα τα δύο διαθέσιμα Canadair CL – 215 είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Έτσι εναέρια μέσα έκαναν την εμφάνισή τους στο μέτωπο της πυρκαγιάς στις 6,30 το απόγευμα, ενώ η φωτιά ξεκίνησε στις 5,10 μ.μ. Ήταν το ελικόπτερο τύπου Eriksson που μόλις λίγες ώρες πριν το απόγευμα της Τετάρτης είχε επισκευαστεί μετά τη βλάβη με τα δίχτυα ψαρέματος που είχε προκληθεί ενώ επιχειρούσε σε πυρκαγιά στην Πέρσαινα.


Αρχικά υπήρξε η ενημέρωση πως δεν είχε δυνατότητα να επιχειρήσει στο Γεράκι, αλλά τελικά έφτασε έστω και με καθυστέρηση. Περίπου στις εφτά το απόγευμα έφτασαν και τα τέσσερα αεροσκάφη τύπου Canadair που σύμφωνα με πληροφορίες απογειώθηκαν από την βάση τους στην Ελευσίνα, είχαν πλέον περάσει δύο ώρες από την έναρξη της πυρκαγιάς, αυτή είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και το μέτωπο είχε διευρυνθεί με επέκταση από το Γεράκι προς την Κορυφή με κατεύθυνση προς το μέτωπο της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή ένα 24ωρο πριν. Μόλις σκοτείνιασε υπήρχε ορατός ο κίνδυνος η φωτιά να κατευθυνθεί προς το χωριό Γεράκι Στην εξέλιξη της πυρκαγιάς σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η καθυστέρηση των εναέριων μέσων. Και όταν αυτά έφτασαν ο χρόνος που απέμενε επιχειρησιακά ήταν μικρός αφού σε λιγότερο από δύο ώρες άρχισε να σκοτεινιάζει. Οι επίγειες δυνάμεις υπερέβαλαν εαυτό και πολλές φορές εγκλωβίστηκαν μέσα στις φλόγες και στους πυκνούς καπνούς. Στη μάχη ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή, πέρα από τα μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από όλο το νομό, οχήματα των δήμων, της Πολιτικής Προστασίας, της 117 Π.Μ. και εθελοντικές ομάδες. Παρόλα αυτά έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το έργο παρέμενε δύσκολο, με τη φωτιά να εκτείνεται σε δύσβατη περιοχή δασικής και αγροτικής έκτασης με χαράδρες και επικίνδυνα σημεία για τους πυροσβέστες.

Εκείνο που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι πως σε αυτή την κρίσιμη περίπτωση πυρκαγιάς φάνηκε η απουσία των αεροσκαφών PZL, που έχουν τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης και προσβολής της φωτιάς. Σημαντική η προσφορά του ελικοπτέρου, όπου κάθε ρίψη αποτελεί καίριο χτύπημα στις φλόγες.

Στο χώρο της πυρκαγιάς ανάμεσα στους εκατοντάδες κατοίκους που βρέθηκαν α παρακολουθούν τη νέα καταστροφή για το νομό, ήταν ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αμαλιάδας Γιάννης Σεϊντής μαζί με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Γιώργο Μοσχόπουλο.

Στην πυρκαγιά επιχειρούσαν 44 πυροσβέστες (με πεζοπόρο τμήμα της 6ης ΕΜΑΚ) με 21 οχήματα, τρία οχήματα ΟΤΑ, πέντε υδροφόρες, μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας, τέσσερα αεροσκάφη τύπου Canadair και ένα ελικόπτερο Eriksson. Επικεφαλής στην επιχείρηση τέθηκε ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Παναγιώτης Γιαννακόπουλος και μαζί του ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Νίκος Νικολακόπουλος και ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας Νίκος Στασινόπουλος.

Τελευταία ενημέρωση για την πυρκαγιά

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η πυρκαγιά μαίνεται ακόμα το πρωί της Παρασκευής. Δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο και οι πυροσβέστες δίνουν ακόμα μάχη με τις φλόγες όπως όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η έκταση που έχει καεί δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί με σαφήνεια όμως παραμένει η πρώτη εκτίμηση πως ξεπερνά τα 1000 στρέμματα.

Πηγή: ilialive
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ