2013-08-08 11:40:11
Φωτογραφία για Πάτρα: Κατά 10,5% μειώθηκε ο τζίρος σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και καταστήματα ψιλικών
Πιέσεις, λόγω της κρίσης, υφίσταται ο κλάδος της μικρής λιανικής, δηλαδή τα μίνιμάρκετ, τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών, καθώς μεγάλο μέρος του τζίρου τους οφειλόταν στις λεγόμενες «αυθόρμητες αγορές» ζαχαρωδών γλυκών και αλμυρών σνακ, εφημερίδων και περιοδικών.

Σύμφωνα με μελέτη της Icap ο τζίρος του κλάδου υποχώρησε το 2012 σε σχέση με το 2011 κατά 10,5%, ενώ για το 2013 προβλέπεται περαιτέρω μείωση της τάξης του 9,5%. Εκτός από τον περιορισμό των «αυθόρμητων αγορών», καθοριστικοί παράγοντες για τη συρρίκνωση του τζίρου στη μικρή λιανική είναι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από το οργανωμένο λιανεμπόριο (τις μεγάλες αλυσίδες σούπερμάρκετ).

Τα σούπερμάρκετ μάλιστα δεν επηρεάζουν αρνητικά μόνο τις πωλήσεις των παντοπωλείων/μίνι μάρκετ. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί εδώ ότι μεγάλες αλυσίδες έχουν αναπτύξει και δίκτυα μίνι-μάρκετ, που λειτουργούν κυρίως μέσω franchising
. Μετά την πρόσφατη απελευθέρωση της πώλησης προϊόντων καπνού και Τύπου, κατηγορίες οι οποίες μπορούν να διατίθενται πλέον και στα σούπερ-μάρκετ, πιέσεις αναμένεται να δεχθούν τόσο τα περίπτερα όσο και τα καταστήματα ψιλικών. Το 2012 τα παντοπωλεία/μίνι μάρκετ εκτιμάται ότι κάλυψαν περίπου το 44% των συνολικών πωλήσεων των καταστημάτων λιανικής, τα περίπτερα το 35% και τα καταστήματα ψιλικών το 21%.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Icap σήμερα υπολογίζεται ότι λειτουργούν στην Ελλάδα περίπου 33.000 καταστήματα μικρής λιανικής, στην πλειονότητά τους ατομικές επιχειρήσεις. Το 51% είναι παντοπωλεία, το 27% περίπτερα και το 22% καταστήματα ψιλικών. Πάνω από το 1/5 των καταστημάτων (22,5%) βρίσκεται στην Αττική, ακολουθεί ο νομός Θεσσαλονίκης με 8,3% και με μεγάλη διαφορά έπονται η Αχαΐα, το Ηράκλειο και η Εύβοια.

Πηγή: kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ