2013-08-07 15:21:13
Φωτογραφία για Πάτρα: Eτοιμάζεται εκδήλωση για το ταξίδι του Σταυρού του Αγ. Ανδρέα στη Ρωσία, στα ερχόμενα Πρωτοκλήτεια
Εκδήλωση για το μεγαλειώδες και συγκλονιστικό ταξίδι του Τιμίου Σταυρού του Μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέα στην Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία (από τις 11 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2013) αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Πρωτοκλητείων 2013, τον ερχόμενο Νοέμβριο, στην Πάτρα.

Η εμπειρία από το μεγάλο αυτό ταξίδι στην Ρωσική επικράτεια με τον Σταυρό του Πολιούχου των Πατρών, Αγίου Ανδρέα ήταν απίστευτη, όπως ανέφερε στο χθεσινό κήρυγμα του από άμβωνος, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό της Ευαγγελίστριας, ο αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος που μετείχε της συνοδείας των ιερέων που πήγαν μαζί με τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο στην Ρωσία.

"Οι Ρώσοι αυτό που μας έλεγαν συνέχεια είναι πόσο τυχεροί είμαστε εμείς εδώ στην Πάτρα και στην Ελλάδα που διαθέτουμε αυτούς τους ανεκτίμητους θησαυρούς και ιερά κειμήλια όπως ο Σταυρός και η Τιμία Κάρα του Αγίου Ανδρέα
. Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι εκτός από τον Τίμιο Σταυρό του Ιησού Χριστού μόνο ο Σταυρός του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα διασώζεται σχεδόν ολόκληρος", ανέφερε ο π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι που για 70 και πλέον χρόνια στερήθηκαν των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων και της πίστης τους, αναζητούν από τα τέλη του '80 ξανά και πάλι αυτούς τους δεσμούς με περισσή ευλάβεια, πίστη και ενδιαφέρον.

Επίσης τόνισε ότι όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας που συνόδευσε τον Τίμιο Σταυρό του Αγίου Ανδρέα από την Πάτρα στην Ρωσία, αισθάνθηκαν σε κάποια στιγμή ως άλλοι Κύριλλος και Μεθόδιος που επανακηρύττουν και διαδίδουν το Ορθόδοξο θρησκευτικό φρόνημα και πίστη στους Ομόδοξους Ρώσους αδελφούς.

Ο θαυμασμός λοιπόν των Ρώσων και η εκτίμηση τους και σεβασμός τους απέναντι στην Ελλάδα, την Ορθοδοξία και το Άγιον Όρος είναι τεράστια. "Όταν μας σταματούσαν και μας ρωτούσαν από πού είμαστε και λέγαμε Grec - Έλληνας, τότε οι Ρώσοι μας χαμογελούσαν πλατά και εγκάρδια", είπε ο π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος.

Μάλιστα χθες όσοι ήσαν στην Θεία λειτουργία στο ναό της Ευεγαγελίστριας, έλαβαν μαζί με το αντίδωρο και μία μικρή χάρτινη εικονίτσα του Αγίου Ανδρέα που τύπωσε ειδικά για τον εορτασμό των 1025 χρόνων από την βάπτιση των Ρώσων και την μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Τ. Μαρτάτος-thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ