2013-08-04 19:42:22
Φωτογραφία για Το αδιέξοδο του Αντ. Σαμαρά ταρακουνά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
Το αδιέξοδο του Αντ. Σαμαρά ταρακουνά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚΛιονάκης ΝίκοςΗ εικόνα που εκπέμπουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, και ενώ αυτή η δικομματική κυβέρνηση δεν έχει κλείσει καν δύο μήνες ζωής,  

προδίδει αυτό που βουλευτές και των δύο κομμάτων είτε ψιθυρίζουν σε πηγαδάκια στη Βουλή είτε υποστηρίζουν ακόμα και δημόσια, ότι "αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει".

Οι "ανταρσίες" στις ψηφοφορίες, οι προσωπικές στρατηγικές, οι διαφοροποιήσεις, οι γκρίνιες, οι προειδοποιητικές βολές για μέτρα που φημολογείται ότι θα έρθουν επιφέροντας ουσιαστικά νέες μειώσεις στα εισοδήματα, αλλά και ο ανοικτός "πόλεμος" στον άνθρωπο-"κλειδί" του πρωθυπουργού, τον Γ. Στουρνάρα, αποτελούν αιτία, αλλά και επιβεβαίωση του αδιεξόδου στο οποίο περιέρχεται μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση. Το ίδιο αδιέξοδο του μνημονιακού προγράμματος είναι εκείνο που πιθανολογείται, ακόμα και από βουλευτές της Ν.Δ
. και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, ότι μπορεί να επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις το φθινόπωρο. Δηλαδή όταν, μετά το καλοκαίρι, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναμένεται, η τρόικα αξιολογήσει αρνητικά την πορεία στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και επανέλθει με νέες, συμπληρωματικές απαιτήσεις. Απαιτήσεις στις οποίες ο πρωθυπουργός με επιστολή του προς την τρόικα στις 19 Ιουλίου έχει εγγυηθεί ήδη ότι θα καταλήξουν μετά από συνεννόηση ανάλογα με την αξιολόγηση της προόδου της κυβέρνησης.

Αντίθετα, κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι "άλλα οριζόντια μέτρα δεν περνάνε". Συνεπώς, εάν επιμείνουν σε αυτή τη θέση, η κυβερνητική πλειοψηφία κρέμεται από μια κλωστή, δεδομένου ότι τα νέα μέτρα που αναμένεται να ζητήσει η τρόικα το φθινόπωρο θα περιλαμβάνουν -όπως τουλάχιστον αφήνεται να εννοηθεί στις εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν- μεταξύ άλλων την απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, περισσότερες απολύσεις στο Δημόσιο, ακόμα και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, παράταση του "χαρατσιού" έως το 2014 και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2016.

 

Τώρα ξορκίζει τις εκλογές Ο Αντ. Σαμαράς, που τον περασμένο χειμώνα δήλωνε με τεχνητή αισιοδοξία ότι "αν βγάλουμε τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε", τώρα φαίνεται να υποστηρίζει μέσω συνεργατών του, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις, ότι αν "χάσουμε τον Αύγουστο, χαθήκαμε". Σε αυτή την κατεύθυνση και εν μέσω αυτού του καυτού κλίματος, κάλεσε τους υπουργούς να μην επιδείξουν καμία χαλάρωση, αλλά αντίθετα να επισπεύσουν την εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων για τις μνημονιακές υποχρεώσεις, δηλαδή τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον επιχείρησε να ξορκίσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και να κλείσει τη σχετική συζήτηση -η οποία όμως ανατροφοδοτείται και μέσα από τις κυβερνητικές τάξεις- αναφέροντας ότι σε αυτό ποντάρει η αντιπολίτευση που επιθυμεί, υποτίθεται, "γενικευμένη αναταραχή", από την οποία δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιστεί η κυβέρνηση.

Όσον αφορά στο θέμα της πρόωρης κάλπης, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σωπάσει (προς το παρόν τουλάχιστον) οι φωνές συνεργατών του Αντ. Σαμαρά που με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ εισηγούνταν προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Δεδομένου ότι αυτή η "λύση" δεν προχώρησε ποτέ λόγω -όπως αποδίδεται- πιέσεων από το εξωτερικό, πλέον ο πρωθυπουργός ποντάρει στη συνέχιση της πολιτικής του, ώστε να μην χρειαστεί να διακινδυνεύσει την απώλεια της κυβέρνησης. Εκλογές όμως δεν επιθυμεί ούτε ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος εκτιμά ότι ο μοναδικός δρόμος προς τη σωτηρία του κόμματός του είναι η παραμονή στην κυβέρνηση.

 

Η σκιά των νέων μέτρων δυναμιτίζει τη συνοχή Αποτέλεσμα του ζοφερού, όπως προμηνύεται, φθινοπώρου που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι να έχει διαμορφωθεί εντός των Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μια κατάσταση "νευρικής κρίσης", η οποία, ανάλογα με τις πιέσεις που θα τους ασκηθούν, ενδέχεται να αποβεί ανεξέλεγκτη για τη συνοχή του σχήματος.

Αφορμή για να δυναμιτιστεί το κλίμα στις τάξεις της δικομματικής ήταν η επαναφορά του ζητήματος των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, αλλά και η φημολογία για επέκταση του "χαρατσιού" και της έκτακτης εισφοράς. "Δεν περνούν τέτοια μέτρα", δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σ. Βούλτεψη για τους πλειστηριασμούς, ενώ το ίδιο τόνιζαν από το ΠΑΣΟΚ ο Π. Κουκουλόπουλος και ο Π. Ρήγας. Αντίστοιχες αποστάσεις κράτησαν και οι Γ. Ντόλιος και Κ. Τριαντάφυλλος. Νωρίτερα είχε καταγραφεί η ηχηρή διαφοροποίηση της Θ. Τζάκρη, η οποία ψήφισε "παρούσα" σε τροπολογία-προάγγελο της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, εξαπολύοντας μάλιστα δριμεία πολιτική επίθεση προς τον Αντ. Σαμαρά προσωπικά που "έχει επιδοθεί" στο "ξεπούλημα της χώρας", "βαφτίζοντάς το success story". Μάλιστα σε διευκρινιστική δήλωσή της δεν πήρε πίσω τις κατηγορίες προς τον πρωθυπουργό. "Πυρά" προς τον Αντ. Σαμαρά όμως εξαπέλυσε και ο Κ. Σκανδαλίδης, που δήλωσε ότι εάν δεν μπορεί να τα καταφέρει, η διέξοδος είναι η συνέχιση της κυβέρνησης χωρίς εκείνον πρωθυπουργό. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα χωρίς αλλαγή συνταγής και υποστήριξε ότι υπάρχει "ζωηρή πίστη" γι' αυτό από τις δύο Κ.Ο., ενώ υποστήριξε ότι νέα οριζόντια μέτρα είτε ευθέως είτε "υπό τον μανδύα" της "επέκτασης" δεν θα ψηφιστούν.

 

Γαλάζιος "πόλεμος" κατά Στουρνάρα Το κλίμα όμως "δυναμίτισε" και η στάση κορυφαίων στελεχών του Μαξίμου και της κυβέρνησης. Ειδικότερα οι απειλές του γ.γ. της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου για πρόωρη κάλπη αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις στις ψηφοφορίες προκάλεσαν την ηχηρή αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλου και την υποβάθμιση των λεγομένων του από τον Π. Ρήγα.

Όμως το "κόκκινο πανί" για τους "γαλάζιους" βουλευτές είναι ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, με τις δηλώσεις του στο Reuters ότι ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος είναι η κόπωση των βουλευτών, προκάλεσε για μια ακόμη φορά ισχυρές αντιδράσεις κυρίως στο "στρατόπεδο" της Ν.Δ., από όπου και δέχτηκε συντονισμένα "πυρά" έως ότου επιχείρησε να ρίξει τους τόνους με αργοπορημένες διευκρινίσεις. Απαντώντας στην "επίθεση" που δέχτηκε από τον Ν. Κακλαμάνη, που τον προειδοποίησε με αντικατάσταση, αλλά και στον Π. Παυλόπουλο που υπονόησε προβληματισμό από τις επιλογές Στουρνάρα και τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων ως προς ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι επρόκειτο για μήνυμα προς τους δανειστές. Αφήνοντας αιχμές προς τους επικριτές του όμως διερωτήθηκε "εάν θέλουν να πουν στην κυρία Λαγκάρντ και στους Ευρωπαίους 'αντέχουμε, ζητήστε να ψηφίσουμε και άλλα μέτρα'".

Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις της εκπροσώπου της Ν.Δ. Α.-Μ. Ασημακοπούλου ότι οι βουλευτές αξίζουν τα εύσημα, του Γ. Βλάχου ότι "απαιτούμε σεβασμό και ενημέρωση", της Σ. Βούλτεψη ότι "κουραζόμαστε μόνο όταν γίνονται σαχλαμάρες", του Γ. Μιχελάκη, του Μ. Βορίδη και του Γ. Καλαντζή.

 

Με τον Μπ. Ομπάμα την Πέμπτη Στην προσπάθεια να τονώσει το ηθικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Αντ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει και τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα την ερχόμενη Πέμπτη, από όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει δηλώσεις σε θετικό πνεύμα για την πορεία της Ελλάδας. Αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες για την επίσκεψη στις ΗΠΑ και τη συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι και τα ζητήματα των ενεργειακών αγωγών και της ΑΟΖ, αλλά και της επικείμενης ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Ε.Ε.

αωγι.γρ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ