2013-07-29 10:42:09
Φωτογραφία για Αναγνώστης σχολιάζει τις δηλώσεις Σόιμπλε για το Κατοχικό Δάνειο και τις Πολεμικές Επανορθώσεις
Κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα στις 18 Ιουλίου 2013, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ερώτηματα για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις απήντησε...«εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για την μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ…πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα και να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο….. Σε ό,τι αφορά στις επανορθώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το θέμα έχει διευθετηθεί νομικά με τη συμφωνία του Λονδίνου και τη συμφωνία “2+4” για τη γερμανική ενοποίηση του 1990. Και με την αντίστοιχη συμφωνία του ΟΟΣΑ το θέμα έχει λυθεί. Με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας. Τα ζητήματα των οικονομικών απαιτήσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ρυθμιστεί τελειωτικά. Έχουμε εκπληρώσει το καθήκον μας. Το θέμα της ηθικής ευθύνης είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Την αναλαμβάνουν οι Γερμανοί και αυτής της γενιάς. Τα νομικά ζητήματα, όμως, κλείσανε κάποτε. Η Ελλάδα συμφώνησε σε αυτό και όλα τα άλλα κράτη του κόσμου και για αυτό το θέμα έχει λήξει».


Όπως έχει επανειλημμένα γραφθεί, η Συμφωνία του Λονδίνου ανέβαλε τον τελικό διακανονισμό του προβλήματος των επανορθώσεων μεχρι την ενοποίηση της Γερμανίας. Με την συμφωνία “2+4” η Γερμανία απέφυγε την υπογραφή «συνθήκης ειρήνης» με όλες τις εμπόλεμες χώρες για να αποφύγει απαιτήσεις πολεμικών επανορθώσεων. Η Γερμανία έχει χρησιμοποιήσει διάφορα τεχνάσματα και την δύναμη της απέναντι στις Ελληνικές κυβερνήσεις για να αποφύγει την πληρωμή του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. Όπως έχει επανειλημμένα δηλωθεί από Ελληνικές κυβερνήσεις, η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε απο τις απαιτήσεις της για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.

Η απάντηση στον κ. Σόιμπλε πρέπει να είναι η μαζική λαϊκή απαίτηση για την πληρωμή των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα που απορρέουν από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.

Παρακαλώ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα greece.org/blogs/wwii/ και υπογράψετε το Αίτημα του Φόρουμ Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου και Διδάκτορες που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να πληρώσει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.

Αναγνώστης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ