2012-04-07 01:17:18
Φωτογραφία για Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών: Ψάχνει ...γλυκαντικό η Τρόϊκα!
του Χρίστου ΚίτσιουΧρήση συμβατών χρηματοοικονομικών μέσων, πουνα μειώσουν τη ζημία από την ανταλλαγή ομολόγων και κατ' επέκταση τα κεφάλαιαπου θα χρειαστούν οι τράπεζες και θα λειτουργήσουν σαν γλυκαντικό γιααυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών,αναζητά η τρόικα σε συνεργασία με τηνκυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι τομείζον θέμα, με το οποίο ασχολείται το μόνιμο κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα,διενεργώντας σειρά συσκέψεων τόσο με υπηρεσιακούς φορείς (Τ.Χ.Σ., Τ.τ.Ε.), όσοκαι με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. 

 Στόχος των αλλεπάλληλων επαφών, οι οποίες θα συνεχιστούν αμείωτες και τοΣαββατοκύριακο, είναι να κλειδώσει μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα ητελική πρόταση για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, ώστεστο υπουργικό συμβούλιο, που προβλέπεται να λάβει χώρα τη Μεγάλη Τρίτη, ναεγκριθεί η σχετική πράξη. Υπάρχει βέβαια, και το ενδεχόμενο να πάρει πίσω τοχρονοδιάγραμμα, όπως φάνηκεαπό τις δηλώσεις Παπαδήμου.


Παρά την άκρα μυστικότητα με την οποία περιβάλλεται η ατζέντα των συσκέψεων,πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βασικός προβληματισμός έγκειται στη διαμόρφωσηπρότασης που να μειώνειτις ζημίες από το PSI plus καιεπομένως το ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Στο τραπέζι, με βάση τραπεζικές πηγές, έχουν πέσει αρκετές προτάσεις τόσο για το πώς θαπροσμετρηθεί το όφελος από την αναβαλλόμενη φορολογία στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, όσοκαι για τη χρήση χρηματοοικονομικών μέσων που μειώνουν τη ζημία από τηνανταλλαγή ομολόγων. 

Κλειδί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ρυθμιστείτελικώς το θέματης ζημίας αποτίμησης, την οποία καλούνται να εγγράψουν οι τράπεζες από τα νέα ομόλογα. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες αποδέχθηκαν τη δημόσιαπροσφορά της Ελλάδας για κούρεμα κατά 53,5% τουσυνόλου (49,5 δισ. ευρώ) των κρατικών ομολόγων (ανεξαρτήτως δικαίου) τα οποίακατείχαν και των δανείων που έχουν χορηγήσει σε ΟΣΕ, ΕΑΣ και ΟΑΣΑ. 

Η ζημία, όμως, που θα γράψουν στα βιβλία τους θααγγίξει το 75% της αξίας των παλαιών ομολόγων, καθώςόπως έγραψε το Euro2day  οιπέντε μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες συμφώνησαν σε ενιαίο χειρισμό με τον οποίο ηλογιστική ζημία πλησιάζει την πραγματική οικονομική ζημία. 

Οι τράπεζες έχουν ζητήσει να καλυφθεί με μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, ταγνωστά CoCos (Contingent Convertible), ηδιαφορά μεταξύ ονομαστικού κουρέματος (53%) καιλογιστικής ζημίας (75%). 

Πρόκειται στην πράξη για ζημία αποτίμησης, την οποία οι τράπεζες καλούνται ναγράψουν αμέσως στα βιβλία τους καθώς τα νέα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα σετιμές σημαντικά χαμηλότερες (80%) της ονομαστικής τους αξίας. 

Και στηρίζουν το επιχείρημά τους στο ότι οι ζημίες αποτίμησης θα αντιλογιστούνσταδιακά σε βάθος χρόνου, διότι η τιμή του ομολόγου θα τείνει στο 100 όσο θα πλησιάζει στη λήξητου, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και η Ελλάδα θα βελτιώνει τιςμακροοικονομικές της επιδόσεις 

Η τρόικα αποδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το παραπάνω επιχείρημα καιεξετάζει τρόπους που να επιτρέπουν τον άμεσο αντιλογισμό τηςζημίας αποτίμησης. 

«Πρόσφορα χρηματοοικονομικά μέσα υπάρχουν, έχουν εκφραστεί αρκετές ιδέες καικάποιες εξ αυτών έχουν γίνει χειροπιαστές προτάσεις. Υπάρχει επεξεργασμένοσχέδιο, περιμένουμε το Ο.Κ. από τη Φρανκφούρτη», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τηδιαδικασία. 

Αν η ΕΚΤ δώσει το πράσινο φως, τότε οι τράπεζες θαμπορέσουν να αντιλογίσουν περίπου το 21,5% της ζημίας απότην ανταλλαγή ομολόγων και θα χρειαστούν έως και 8 δισ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια. Αυτό όχιμόνο θα διευκολύνει την επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής (10%) των ιδιωτώναλλά επίσης θα λειτουργήσει σαν ισχυρό γλυκαντικό για προσέλκυση φρέσκου χρήματος. 

Με δεδομένα πάντως τη δυσκολία και τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτεί τοεγχείρημα, μια και οποιαδήποτε τέτοιου είδους λύση δενπρέπει να αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες περίελεύθερης αγοράς και ίσης αντιμετώπισης, η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες κρατούνχαμηλά τις προσδοκίες. 

Αν η λύση δεν προχωρήσει, τότε είναι πιθανόν η αυξημένη χρήση των CoCos νααποτελέσει εφεδρεία και η τρόικα να αποδεχτεί το αίτημα των τραπεζών, με τηνπροϋπόθεση ότι δεν μπορείνα ξεπερνούν ένα ποσοστό (1% με 2%) τωνβασικών εποπτικών κεφαλαίων κάθε τράπεζας. 

πηγη:euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ψηφίστε Barbie για πρόεδρο!!!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ψηφίστε Barbie για πρόεδρο!!!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ