2012-04-07 00:15:11
Φωτογραφία για Εγκαινιάσθηκε η έκθεση: «Ο Χριστός στην Ελλάδα σήμερα»
Εγκαινιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης η έκθεση του Καθηγητή Ευθυμίου Βαρλάμη «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ» η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα από 80 έργα σε μία κατανυκτική σκηνοθεσία δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να “βιώσει” το καλλιτεχνικό αυτό έργο του Βαρλάμη που έχει σαν κέντρο το Χριστό.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης όπου ένας καλλιτέχνης αφιερώνει μία τόσο ολοκληρωμένη συλλογή (περιλαμβάνει περίπου 300 έργα) στο Χριστό. Και το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης είναι έλληνας ορθόδοξος κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την έκθεση.

Μέχρι στιγμής στις λίγες ημέρες λειτουργίας της έκθεσης περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν το μοναδικό αυτό έργο.

Η έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαΐου.


Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος γράφει σχετικά με το έργο του Βαρλάμη στον επίσημο κατάλογο της έκθεσης.

Αὐτὸ ἀκριβῶς συμβαίνει μὲ τὸν καταξιωμένο δημιουργὸ καλλιτέ-χνη κ. Εὐθύμιο Βαρλάμη, ὁ ὁποῖος μετὰ τὴν τόση πλούσια παραγωγή του στὶς εἰκαστικὲς τέχνες, πραγματοποιεῖ τώρα ἕνα βῆμα τόλμης καὶ πίστεως. Πρόκειται γιὰ μιὰ σειρὰ ἐντυπωσιακῶν πινάκων, ποὺ ἀναφέρονται ὅλες στὸ πρόσωπο καὶ στὴ θεανθρώπινη παρουσία τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ στὸν κόσμο.

Τὸ ἐγχείρημα εἶναι ἐκπληκτικό, δυσπρόσιτο, ἀλλὰ καὶ αὐτο-αποκαλυπτόμενο. Ἡ διδασκαλία τοῦ εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου δικαιώνει τὴν ἀπόφαση τοῦ Εὐ. Βαρλάμη: «Θεὸν οὐδεὶς ἑώρακε πώποτε. Ὁ μονογενὴς υἱὸς ὁ ὢν εἰς τὸν κόλπον τοῦ πατρός, ἐκεῖνος ἐξηγήσατο» (Ἰω. α’ 18).

Για τη συλλογή αυτή ο Βαρλάμης σημειώνει:

…Για μένα το πιο σπουδαίο πράγμα που κατάλαβα είναι ότι ο Χριστός κατά την ενανθρώπισή του πέτυχε την ικανότητα της αγάπης….

Το μήνυμα του είναι απλό: Αγάπα τον πλησίον σου. Το καταλαβαίνει ο καθένας. Αυτός μόνο μπόρεσε να το πει. Πόσοι φιλόσοφοι το προσπάθησαν προηγούμενα, αλλά το προσπάθησαν με τους προνομιούχους και τους πλούσιους. Αντίθετα ο Χριστός απευθύνεται σε όλους.

Ο καθένας γίνεται σημαντικός αν κάνει πράξη την αγάπη προς τον πλησίον. Ό,τι αυτός διακήρυξε είναι ευθύ και ξεκάθαρα κοντά στη ζωή. Από κανέναν δεν απαιτείται ιδιαίτερη μόρφωση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να αγαπήσει Οι εικόνες μου θέλουν να πιστοποιήσουν με τα μέσα της τέχνης την ατράνταχτη πίστη μου στο Χριστό και το χαρμόσυνο μήνυμα της αγάπης.

Δεν επιδιώκουν να αντιπροσωπεύσουν καμιά θεολογία αλλά είναι ένα ντοκουμέντο της πίστης, της πίστης μου στο Χριστό. ola-e-tipota
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ