2013-07-24 00:19:03
Φωτογραφία για Παρασκευή και της... Αγίας Παρασκευής αρχίζουν οι γιορτές στις Μέλαμπες
Στις Μέλαμπες, οι νέοι του πολιτιστικού συλλόγου αρχίζουν και φέτος τις καθιερωμένες γιορτές του καλοκαιριού στις 26 Ιουλίου στις 6 το απόγεμα, ημέρα Παρασκευή και γιορτή της Αγίας Παρασκευής!

Και, πάντα, στην εορτή της αγίας στην ομώνυμη εκκλησία στον «Πλάτανο», συμμετέχει σύσσωμη η κοινωνία του χωριού συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων «Στις μέρες μας που εμφανίζεται ιδιαίτερα ορατή μια αλλοίωση στα ήθη και πάνω στο στόχο να μείνουμε πιστοί στις παραδόσεις μας, επιχειρούμε και φέτος σε κόντρα των δύσκολων καιρών να κρατηθούμε με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γιάννης Βασιλάκης.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία που πιέζει έντονα και την κοινωνία του χωριού, οι εκδηλώσεις πιστεύουν οι νέοι θα αποτελέσει το ανάχωμα στα νοσηρά φαινόμενα που παρατηρούνται και φανερώνουν το μέγεθος της ποιότητας με το φανερό έλλειμμα αξιών και μέσα από την παράδοση θα δώσουν δύναμη και ελπίδα…


«Επιδιώκουμε να κρατήσουμε όσα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενεές», συνεχίζει ο κ. Βασιλάκης στο MadeinCreta και προσθέτει ότι «και μέσα από τις γιορτές θέλουμε να κρατήσουμε την παραγγελιά που μας έδωσαν οι παλαιοί μας, ακριβό φυλακτό, για την παραπέρα ζωή της κοινωνίας». Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, στρέφεται και το περιεχόμενό τους…

ΑΡΧΗ ΜΕ ΚΑΝΤΑΔΑ

Το ραντεβού έχει δοθεί την πρώτη μέρα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής το απόγευμα, και αμέσως μετά όλοι θα γίνουν μια παρέα και με τη γνωστή μελαμπιανή καντάδα θα βγουν στους δρόμους και στα σοκάκια, όπως τον παλιό καλό καιρό, για να καταλήξουν στους χώρους του συλλόγου… Την ίδια μέρα, υπενθυμίζεται, θα ανοίξει στις αίθουσες του πρώην κοινοτικού καταστήματος στον «Πλάτανο», η 5ηέκθεση παραδοσιακών προϊόντων διατροφής, χειροτεχνημάτων και λαϊκής τέχνης(δείτε εδώ).

Η επόμενη γιορτή που προγραμματίζεται είναι «Η γιορτή των πενηντάρηδων» στις 3 Αυγούστου, μια εκδήλωση που έχει γίνει πια θεσμός και αφορά τους Μελαμπιανούς εντός και εκτός χωριού, που έπιασαν τα πρώτα… ήντα! Αυτή η μάζωξη γίνεται για δέκατη πέμπτη χρονιά φέτος, έχει… μάθημα στα θρανία του παλιού σχολείου από το δάσκαλό τους, εφόσον ζει, στην εκκλησία δεήσεις για ζώντες και νεκρούς και βέβαια το βράδυ το καθιερωμένο γλέντι της γενιάς, που… μεγάλωσε!

Στις 4 Αυγούστου, οι κάτοικοι του χωριού και μαζί οι πολυάριθμοι φίλοι του αείμνηστου λυράρη Μανώλη Μαργαρίτη, του λαϊκού καλλιτέχνη που με τις δοξαριές του «ξεσήκωνε» αφιλοκερδώς την κοινωνία του χωριού του, θα τιμήσουν τη μνήμη του σε ένα μουσικό μνημόσυνο που «του οφείλουν». Δυο μέρες αργότερα, στις 6, το πανηγύρι θα είναι αφιερωμένο στους απόδημους των Αθηνών, στις 10 θα πραγματοποιηθεί ο χορός του τοπικού αθλητικού συλλόγου και το 15Αύγουστο οι γιορτές του καλοκαιριού θα κλείσουν με το μεγάλο γλέντι, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία…

Από την άλλη μέρα, οι απόδημοι θα αρχίσουν να ετοιμάζονται για το ταξίδι της επιστροφής στις πόλεις που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι. Θα αποχαιρετήσουν τη «Βουβάλα» και θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για το επόμενο καλοκαίρι με την ελπίδα ότι θα έχει περάσει η μεγάλη πίεση. Οι πενηντάρηδες θα περάσουν στην… ιστορία και το 2014 θα έχουν γίνει 51 χρόνων, μπορεί και… παππούδες!

Στις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου Μελάμπων που θα πραγματοποιηθούν στο παλιό δημοτικό σχολείο, χορηγός επικοινωνίας θα είναι MadeinCreta.

madeincreta.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ