2013-07-23 10:29:30
Φωτογραφία για Από το success story και πάλι στο… grexit...!!!
Μετά από αρκετό καιρό η πιθανότητα ενός Grexit αρχίζει να κάνει και πάλι την εμφάνισή του στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου. 

Η συγκυρία των γερμανικών εκλογών, η οριακή Κυβερνητική πλειοψηφία στην Αθήνα, το ελληνικό χρέος και η...

δυστοκία σε αποκρατικοποιήσεις και φοροδιαφυγή αναβιώνει τα σενάρια.

Δεν είναι μόνον οι «ψίθυροι» ενός αρθρογράφου περί Grexit σε δημοσίευμα των Financial Times: Είναι και οίκοι όπως και η Nomura και η Citigroup που αμφισβητούν πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Είναι και οι «κορώνες» των γερμανών πολιτικών για το ελληνικό χρέος, όπως αυτές καταγράφονται στο πλαίσιο της εκλογικής μάχης. Είναι και οι αμείλικτοι αριθμοί: Έτσι, ασυγκράτητο συνεχίζει να αυξάνεται το ελληνικό χρέος, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Μέσα σε ένα χρόνο, αυξήθηκε κατά 24,1%, σημείωσε, δηλαδή, τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη των 27. Διαμορφώθηκε στο 160,5% του ΑΕΠ ήτοι στα 305,3 δισ. ευρώ.


Συγκεκριμένα, μέσα σε 12 μήνες, Μάρτιος 2012 – Μάρτιος 2013, το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 29 δισ. ευρώ, παρά τη δεύτερη αναδιάρθρωσή του (ανταλλαγή ομολόγων) που έγινε τον Δεκέμβριο του 2012 και οδήγησε σε εξοικονόμηση της τάξεως των 20 δισ. ευρώ.

Η αιτία της βραδείας αποκλιμάκωσης του χρέους δεν είναι δύσκολο να βρεθεί. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα, το σύνολο δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από ΕΕ-ΔΝΤ από το 2010 ως τώρα φθάνουν τα 205,1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, δόθηκαν 73 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα (52,9 δισ. από κράτη μέλη ευρωζώνης και 20,1 δισ. από το ΔΝΤ) και 132,1 δισ. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα από το 2012 και μετά (127,3 από τον EFSF και 4,84 από ΔΝΤ).

Και ενώ ο προβληματισμός για το κατά πόσο αυτό το χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, πόσο μάλλον όταν η Γερμανία –επισήμως τουλάχιστον- «κλείνει» αυτή την στιγμή την «πόρτα» σε ένα νέο «κούρεμα», είναι και η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας που τροφοδοτεί τα σενάρια του Grexit.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση συνασπισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίζεται σε οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την ώρα που τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να σηκώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους, η ανεργία καλπάζει και δημόσιοι οργανισμοί βάζουν «λουκέτο», τροφοδοτώντας την δεξαμενή των ανέργων.

Η δυστοκία στις αποκρατικοποιήσεις και η αναγκαστική αναπροσαρμογή των στόχων προς τα ..κάτω, αποτυπώνει άλλη μια πραγματικότητα που δεν βλέπουν με καλό «μάτι» στο εξωτερικό.

Και φυσικά το μόνιμο «αγκάθι» της φοροδιαφυγής, που δεν έχει αποφέρει παρά ελάχιστα χρήματα στον κρατικό κορβανά, εξωθώντας την ίδια την Κυβέρνηση που αδυνατεί να την καταπολεμήσει στην μόνη λύση που έχει εύκολη. Την αύξηση των φόρων σε εισοδήματα ..δηλωμένα, σε αυτοκίνητα και ακίνητα. Βάζοντας έτσι η ίδια «αυτογκολ» στις όποιες προσδοκίες για ενίσχυση των κρατικών εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν –όπως και η τύχη ενός νέου «κουρέματος» του χρέους που αποκτά ζωτική σημασία πλέον για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση- μετά το φθινόπωρο, οπότε και τοποθετούνται χρονικά η νέα επίσκεψη της τρόικας και οι γερμανικές εκλογές.
matrix24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ