2013-07-22 14:46:03
Φωτογραφία για Λαϊκισμός και γραφειοκρατία-ανικανότητα: το δίλημμα που απορρίπτουμε
Έκλεισε ο πρώτος κύκλος περιοδειών που πραγματοποίησα, με στελέχη της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, σε όλη τη χώρα. Διοργανώσαμε ανοικτές-μαζικότατες Συνδιασκέψεις, γνωριστήκαμε με τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός μας. Ακούσαμε τη θέση πολλών πολιτών, σε σπίτια, χώρους δουλειάς, καφενεία και μέρη που συχνάζει η νεολαία. Ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις για τη Νέα Ελλάδα. Πώς αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα και επιτυχώς. Συμφωνήσαμε στον τρόπο και τους άμεσους στόχους. Παλεύουμε να γίνουμε μια γροθιά!

Επισκεφτήκαμε επιμελητήρια, μιλήσαμε με επαγγελματικούς φορείς, συναντήσαμε επιχειρηματίες, μικρούς και μεγάλους, ελεύθερους επαγγελματίες, μιλήσαμε πολύ με τους ανθρώπους του τουρισμού, τους φορείς, αλλά κυρίως τους μεμονωμένους επιχειρηματίες στον τουρισμό, μπήκαμε στα μαγαζιά της «γειτονιάς μας».

Καταγράψαμε τους προβληματισμούς και τις αγωνίες. Μιλήσαμε για τις δυνατές λύσεις, μέσα στο πλαίσιο της κρίσης που βιώνουμε, αλλά πάντα με στόχο την όσο δυνατό γρηγορότερη ανάκαμψη, με μέτρα αδάπανα και άμεσης εφαρμογής, δίχως ψεύδη ή υπερβολές που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.


Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα προσπαθεί να κάνει τον προβληματισμό και την αγωνία της κοινωνίας, για την ύφεση και την ανεργία, καθημερινό πολιτικό της λόγο. Ενσωματώνοντας ρεαλιστικές, δηλαδή άμεσης εφαρμογής, προτάσεις ανακούφισης και ανάπτυξης. Αυτές καταγράφηκαν με το πέρας των προαναφερθεισών συναντήσεων με τους επίσημους επιχειρηματικούς φορείς και εκφράστηκαν δημόσια με δηλώσεις μας και συνεντεύξεις, ή έγιναν υπομνήματα σε υπουργούς, ερωτήσεις στη Βουλή, ή και δικές μας ολοκληρωμένες Προτάσεις Νόμου.

Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση, πρώτα των τριών κομμάτων και τώρα των δύο, είχε την πόρτα της κλειστή. Όχι μόνο σε εμάς. Όχι μόνο στις δικές μας προτάσεις. Αλλά γενικότερα στην κοινωνία. Ό,τι και να προταθεί, όταν προϋποθέτει την υπέρβαση της γραφειοκρατίας ή των στερεοτύπων, ή τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων που σήμερα οφείλουν σε πολλές πλευρές, η κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία.

Δεν μπορεί και ενίοτε δεν θέλει. Με αποτέλεσμα, ένα χρόνο τώρα, να προωθεί μέτρα, που αποδεικνύουν την πλήρη ανικανότητά της να βάλει φρένο στην ύφεση και την ανεργία και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης. Τραγική απόδειξη, η υστέρηση εσόδων, η μη πάταξη της φοροδιαφυγής, το γονατογράφημα των ρυθμίσεων, αντί του δίκαιου, απλού και με προοπτική δεκαετίας φορολογικού συστήματος, που είχε υποσχεθεί.

Σε όλα τα μέτωπα απέτυχαν!

Και απέτυχαν επιβαρύνοντας την κοινωνία. Χαρακτηρίζοντας ως «ποινικούς» τους πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν. Και που ακόμη εν μέσω κρίσης αδυνατούν να ρευστοποιήσουν τις περιουσίες τους.

Το επικοινωνιακό σόου των Ζαππείων έχει πια καταρρεύσει πλήρως. Ισοδύναμα μέτρα ΔΕΝ υπήρχαν.

Η ΝΔ έχτισε το αντιμνημονιακό της προφίλ λαϊκίζοντας, αφού σήμερα ουδέν το πολύτιμο προσέφερε.

Αρνήθηκε τη συνεργασία με τον κ. Παπανδρέου και προτίμησε να οδηγήσει τη χώρα σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Και τι κατάφερε; Στο οικονομικό πεδίο απέτυχε, αφού ΔΕΝ κατάφερε να αξιοποιήσει τις θυσίες των πολιτών (επιβάλει νέα πιο άγρια λιτότητα) και πολιτικά διολίσθησε, αφού έκανε στροφή 180 μοιρών.

Και τα σόου συνεχίζονται, με στημένες ενάρξεις έργων, όπου η ΝΔ μαζί με τον χωρίς πολιτική ή κυβερνητική στρατηγική εταίρο της, προσπαθούν να πείσουν πως η ανάπτυξη είναι τηλεοπτικό ζήτημα, είναι κάτι που φτάνει να ταΐσει τα μάτια των πολιτών.

Και η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ και των συναφών δυνάμεων των πολιτικών δημοσίων σχέσεων στηρίζουν με δύναμη, διεκδικώντας χωρίς όρους μέρος από τα εναπομείναντα ιμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

Η αλήθεια για την ποιότητα της κυβέρνησης είναι γνωστή, αλλά η πλειοψηφία των ΜΜΕ την κρύβει, ροκανίζοντας το αδύναμο κλαδί που και τα ίδια κάθονται.

´Ετσι, όμως, το μέτωπο των ευρωπαικών δυνάμεων της Ελληνικής κοινωνίας συρρικνώνεται. Οι πλειοψηφίες του Ιουνίου του 2012 γίνονται μικρότερες, ή μετατρέπονται σε μειοψηφίες. Κι όσο κι αν κρύβονται από κάποιες δημοσκοπήσεις οι αλήθειες αυτές, οι πολίτες τις ξέρουν από τους χώρους που εργάζονται, από την αγορά, ή από την ανεργία. Και ταυτοχρόνως, οι δυνάμεις του λαϊκισμού κερδίζουν χώρο κι εμφανίζονται ως αυριανοί νικητές. Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να πολεμήσουμε.

Αυτή την ψευδή διλημματική κατάσταση πρέπει να απορρίψουμε πειστικά. Από αυτό τον εγκλωβισμό πρέπει να συμβάλλουμε να αποδεσμευτεί ο Έλληνας πολίτης. Αυτό είναι το στοίχημά μας.

Πέραν όμως της αποδεδειγμένης πια προχειρότητας, αναδείχθηκε και ένα άλλο πολιτικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης. Αυτό της ακρότητας.

Αδύναμη η κυβέρνηση Σαμαρά να οδηγήσει την κοινωνία σε βιώσιμη ανάπτυξη, επιχείρησε την ηρωϊκή έξοδο από τα προβλήματα, δια των πρόωρων εκλογών, με το πρόσχημα της ΕΡΤ. Θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα, την τουριστική περίοδο, δηλαδή τον οικονομικό πνεύμονα της χώρας αυτή την εποχή, και προβληματίζοντας τη διεθνή κοινότητα.

Εκείνες τις ημέρες, η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, πήρε ξεκάθαρη θέση ευθύνης. Είπαμε την πιο κρίσιμη στιγμή, τότε ακριβώς που η κυβέρνηση απειλούνταν με κατάρρευση, ΟΧΙ στις εκλογές. Όχι στην περαιτέρω πολιτική και οικονομική διολίσθηση.

Κάποιοι αναρωτήθηκαν, αφού αντιπολιτευόμαστε την πολιτική της κυβέρνησης, πώς επιθυμούμε την παραμονή της στην εξουσία;

Η απάντηση είναι απλούστατη: το μη χείρον βέλτιστον. Όχι τώρα εκλογές. Παλεύουμε να διορθώσουμε την πολιτική της κυβέρνησης, όχι να ρίξουμε τη χώρα σε σκοτεινές περιπέτειες. Γιατί τί ακριβώς θα προσέφεραν οι εκλογές; Ή τη διατήρηση της ΝΔ και του εταίρου της στην πρώτη θέση με μικρότερη πλειοψηφία, ή την ανάδειξη ως πρώτης δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει υποβάλει, αν και αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε μία σοβαρή, δηλαδή εφαρμόσιμη, πολιτική πρόταση.

Στη Βουλή μάλιστα γίνεται φανερό, πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προτιμότερος όταν καταγγέλλει, παρά όταν προτείνει. Γιατί όλες οι προτάσεις του, ειδικά οι θεσμικές, αν εφαρμόζονταν θα επιδείνωναν τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών της. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πιό αυθεντικός εκφραστής της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Ακόμη, σε σχετικό επίμονο ερώτημα, είπα πως η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, δεν θα συμμετείχε, αν της προτείνονταν, στον ανασχηματισμό. Για πολλούς λόγους. Τότε κάποιοι έτρεξαν πάλι να πουν, πως δεν θέλουμε να «σώσουμε» την πατρίδα. Το αντίθετο, έχουμε προτείνει λύσεις στην κυβέρνηση και απερρίφθησαν. Η συμμετοχή μας σε ένα κυβερνητικό σχήμα θα εξυπηρετούσε μόνο το προφίλ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αναζητούν εταίρους στην απραξία και την έλλειψη σχεδίου. Θα ήμασταν το «μεσαίο» άλλοθι σε πολιτικές όξυνσης ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή.

Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, με τις πράξεις της και τη στάση της, απέδειξε πως βρίσκεται δίπλα στη μικρομεσαία επιχείρηση, που σήμερα απειλείται με λουκέτο, δίπλα στον άνεργο και την αδύναμη οικογένεια.

Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, σήμερα εκπροσωπείται στη Βουλή από δύο βουλευτές (και αύριο με πολλούς περισσότερους), που δίνουν μάχη για το αυτονόητο. Και σε όλη την Ελλάδα από ανθρώπους ικανούς της αγοράς, ανθρώπους καθημερινούς, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα. Κι από δημόσιους υπαλλήλους, που αποδέχονται όμως την ανάγκη να συνεργαστούν αρμονικά με τον ιδιωτικό τομέα, για να βοηθήσουν τη χώρα να ξεφύγει από την ύφεση. ´Ολοι εμείς αποφασίσαμε να πούμε ΟΧΙ σε νέα μέτρα, που προέκυψαν όχι λόγω των αναγκών, αλλά λόγω της ανικανότητας, της έλλειψης σχεδίου αλλά και τόλμης της πολιτικής ηγεσίας.

Ψηφίζουμε μόνο ότι είναι προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Και με συναίσθηση ευθύνης. Δεχόμαστε και στηρίζουμε όσα στέκουν. Είπαμε, πχ, "ναι" στο σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Τηλεόραση και θα παρακολουθήσουμε προσεκτικότατα την εφαρμογή του. Αλλά είμαστε αντίθετοι, είμαστε πολέμιοι των πολιτικών που έχουν είτε μηδενικό θετικό, είτε υφεσιακό χαρακτήρα, και οι οποίες προκύπτουν ως εκβιαστική ανάγκη, επειδή η κυβέρνηση δεν έπραξε έγκαιρα αυτά που όφειλε ή που υποσχόταν.

Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, ένα κόμμα με ζωή μόλις τριών μηνών, καθημερινά δυναμώνει τη φωνή της.

Συμφωνεί με την κοινωνία και συντάσσει ρεαλιστικό, δηλαδή εφαρμόσιμο, Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Ελλάδα.

Πρώτη μας και υποχρεωτική προτεραιότητα, οι προτάσεις μας να μην προϋποθέτουν δαπάνες.

Σχέδιο πατριωτικό, χωρίς ακρότητες, δημαγωγίες και ψεύδη.

Σχέδιο διακυβέρνησης του τόπου, που μόνο μία δύναμη ευθύνης, σταθερότητας και αποτελεσματικότητας μπορεί να υποστηρίξει και να εφαρμόσει.
news4all.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ