2013-07-21 21:46:03
Φωτογραφία για ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ : ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
Από τα… ξημερώματα έβαλε ο Σπύρος Γιαννιώτης στο τρέξιμο τους Έλληνες δημοσιογράφους του υγρού στίβου στις 20 Ιουλίου του 2011. Ήταν γύρω στις 06:30 όταν ο Νίκος Γέμελος ανακοίνωσε ότι ο κολυμβητής του Ολυμπιακού ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στα 10χλμ. ανοικτής θάλασσας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης. Δύο χρόνια και μία μέρα μετά, δηλαδή σήμερα, η ώρα που θα κολυμπήσει ο Γιαννιώτης στο δεκάρι θα είναι στις 13:00, αλλά βέβαια δεν είναι ίδια η κατάσταση.

Ο Γιαννιώτης δεν κυνηγάει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως πρόπερσι και δεν είναι μία εντυπωσιακή μηχανή παραγωγής προπονήσεων. Για την ακρίβεια, φέτος ξεκίνησε πιο αργά από κάθε άλλη φορά, παρ’ όλα αυτά είναι ο πιονέρος της ανοικτής θάλασσας για την ελληνική κολύμβηση και οι αντίπαλοί του τον υπολογίζουν.

Ο Γιαννιώτης δεν… γλίτωσε την επέτειο: στις 21 Ιουλίου 2009 είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, στα 5χλμ. Ημερομηνιακά είναι καλυμμένος, παρ’ όλα αυτά δεν ξέρει τι θα γίνει επί του πρακτέου και έχει απορίες από τον εαυτό του. Αυτό από το οποίο δεν έχει καμία απορία, είναι ότι είναι έτοιμος να λάβει μέρος στο έβδομο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας του. Δεν το θυμόταν, αλλά αισθάνθηκε περήφανος όταν το πληροφορήθηκε.


Ο Κερκυραίος κολυμβητής του Θρύλου μίλησε στον «Γαύρο»:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι μία περιπέτεια τα 25χλμ. ανοικτής θάλασσας. Πώς το αποφάσισες να κάνεις αυτήν την απόσταση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Νίκος το αποφάσισε. Το είχα πει ότι κάποια στιγμή θα το κάνω, τώρα βρέθηκε η ευκαιρία.

Ε: Απλώς φαίνεται περίεργο να το κάνεις τη φετινή περίοδο, με την προετοιμασία που ακολούθησες.

Α: Καλά είμαι. Στις κούρσες της Βαρκελώνης θα παίξουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι έχω τη δυνατότητα να βγάλω μία τέτοια κούρσα.

Ε: Κολύμπησες πριν από σχεδόν έναν μήνα στο test event που έγινε στη Βαρκελώνη. Πόση σημασία έχει αυτό για τον αυριανό αγώνα;

Α: Καμία σημασία. Δεν βοηθάει. Είχα κολυμπήσει έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στην ίδια θάλασσα και δεν έπαιξε ρόλο. Δεν είχε καμία σημασία, δεν βοήθησε καθόλου. Δεν βοήθησε, τι να λέμε τώρα. Απλώς κερδίζεις μία μέρα. Αν δεν είχα κολυμπήσει σε εκείνο τον αγώνα, θα μάθαινα την πίστα από τη στιγμή που θα έκανα την πρώτη προπόνησή μου στη Βαρκελώνη. Ξέρω πώς είναι η διαδρομή, ξέρω πώς είναι η κούρσα.

Ε: Αύριο στην πραγματικότητα υπερασπίζεται τον τίτλο του πρωταθλητή που είχες κερδίσει σαν σήμερα στη Σανγκάη. Σκέφτεσαι καθόλου εκείνο τον αγώνα;

Α: Οχι, δεν το σκέφτομαι. Εκείνος ο αγώνας ήταν απρόοπτος για μένα, αν σκεφτείς ότι ήθελα να πάρω μία θέση στις πρώτες δέκα, για να πάρω και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Τώρα είναι ένας άλλος αγώνας, άλλη εμπειρία. Είναι πιο δύσκολος και είμαι σε διαφορετική κατάσταση, λιγότερο προπονημένος. Αν ήμουν σαν πέρυσι, θα σου έλεγα ότι πάω για μετάλλιο, αλλά τώρα δεν ξέρω τι να περιμένω. Θα πάω να κάνω έναν καλό αγώνα.

Ε: Φέτος έκανες την πιο περίεργη προετοιμασία των τελευταίων ετών. Ξεκίνησες πιο αργά από κάθε άλλη φορά στην καριέρα σου. Κολύμπησες λιγότερο από κάθε άλλη φορά.

Α: Πράγματι, αυτό είναι αλήθεια. Ξεκίνησα αργά και κάποια στιγμή, όταν είχα ήδη ξεκινήσει, κατάλαβα ότι αν δεν αρχίσω να δίνω δεν επρόκειτο να προλάβω να είμαι σε θέση ανταγωνιστική για το Παγκόσμιο. Δεν περίμενα, ωστόσο, να είμαι σε τόσο καλή κατάσταση για την προπόνηση. Τώρα, θα δούμε τι θα γίνει. Ενας τέτοιος αγώνας κρύβει πάντα εκπλήξεις. Οπως σου είπα και πριν, αν ήξερα σε τι κατάσταση είμαι θα μπορούσα να σου πω ότι πάω για μετάλλιο. Τώρα, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνω έναν καλό αγώνα.

Ε: Αυτή η συμμετοχή σου στη Βαρκελώνη θα είναι η έβδομη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα! Από τότε έχουν περάσει 12 χρόνια. Περίμενες στη Φουκουόκα, το 2001, ότι θα μπεις στον τελικό των 400μ. ελεύθερο;

Α: Οχι, σε καμία περίπτωση. Ημουν πολύ καλά προπονημένος, αλλά δεν πίστευα ότι θα περάσω στον τελικό. Ηταν σπουδαία επιτυχία. Δώδεκα χρόνια πέρασαν, ε; Πω, πω πώς πέρασαν Ε: Ναι. Και οι συμμετοχές σε επτά Παγκόσμια Πρωταθλήματα είναι πολύ σημαντικές.

Α: Δεν θέλω να περιαυτολογώ, αλλά ξέχωρα από τις ατομικές διακρίσεις σε κάθε διοργάνωση αυτό είναι υπέροχο. Το καμαρώνω. Αν μου έλεγες τότε, στη Φουκουόκα, ότι θα πάρω μέρος σε επτά πρωταθλήματα, δεν θα μπορούσα να το φανταστώ.

Ε: Εχεις πάρει μετάλλιο σε τρία σερί Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Μπορείς να κάνεις το… καρέ;

Α: Δεν μου λέει κάτι αυτό. Κάθε αγώνας είναι καινούργιος, δεν μπορείς να ξέρεις. Κυνηγάω κάθε αγώνα ξεχωριστά. Ειδικά για τον σημερινό, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει.

Ε: Τι σε βολεύει από αυτήν την κούρσα;

Α: Αν έχει αργό τέμπο θα είναι καλό για μένα. Θα ήθελα να είναι αυτό που λέμε «κούρσα αναμονής».

Ε: Τι σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός έχει και τους 4 κολυμβητές ανοικτής θάλασσας που λαμβάνουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα;

Α: Σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστεί και θέλει να έχει τους καλύτερους. Δεν είναι τίποτα καινούργιο: στις τάξεις αυτής της ομάδας υπάρχουν ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ