2012-04-06 21:15:01
Φωτογραφία για Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ...
Συνέντευξη μέσω της οποίας αδειάζει τον επικίνδυνο υπουργό Χρυσοχοϊδη έδωσε ο Χρήστος Παπουτσής. Τονίζει πως "είναι αντίθετος με την ωμή βία από την αστυνομία" και προσθέτει πως "χρειάζεται πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης" ·   Επειδή η κοινωνική συνοχή κρέμεται από μια κλωστή, επειδή τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα για τη χώρα, επειδή οι αγωνίες του κόσμου είναι τρομακτικές, χωρίς να φαίνεται αυτή τη στιγμή κάποια ελπίδα για το αύριο, χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση από όλες τις δυνάμεις, ιδιαίτερα από το κράτος και από τις Υπηρεσίες του, όταν αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουν βία.

·   Δική μου πολιτική κατεύθυνση όταν και όσο ήμουν στο Υπουργείο, ήταν αυτοσυγκράτηση των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς φυσικά να μπορέσουμε να ελέγξουμε στο τέλος κάποιους -οι οποίοι πάντοτε μεμονωμένα- ξέφευγαν από τους κανόνες εμπλοκής και προχωρούσαν σε βίαιες πράξεις εναντίον των πολιτών. Όλες Αυτές τις πράξεις εγώ τις καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο.


·   Το αρμόδιο Υπουργείο είναι υπεύθυνο ν’ απαντήσει και να δώσει τις κατάλληλες εξηγήσεις. Και κυρίως, πάνω απ’ όλα η ίδια η Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει και την ευθύνη των επιχειρήσεων.

·  Εγώ δε θα έκανα τέτοιες δηλώσεις.

·   Από τότε μέχρι τώρα, όπου εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο ήρθε να καλύψει ένα κενό δεκαετιών στη χώρα μας με την ανυπαρξία δηλαδή υπηρεσιών ασύλου, υπηρεσιών που μπορούσαν να οργανώσουν κέντρα κράτησης και πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστών, αυτό ουσιαστικά δημιουργήσαμε. Τότε προβλέψαμε την αποκεντρωμένη λειτουργία, την πολιτικοποίηση των διαφόρων υπηρεσιών, που μέχρι τότε τις διαχειριζόταν η Ελληνική Αστυνομία και βάλαμε μπροστά όλο αυτό το σχέδιο με την ένταξη των 14 υπαρχόντων κέντρων κράτησης μεταναστών στη νέα Υπηρεσία προκειμένου ν’ αναμορφωθούν, να χρησιμοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να υπάρχει εκσυγχρονισμός των λειτουργιών τους και οι νέες προδιαγραφές που απαιτούνται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

·   Κοιτάξτε, η προσπάθεια είναι εκ των ουκ άνευ. Είναι μια προσπάθεια η οποία πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο και να υποστηριχθεί απ’ όλες τις πλευρές. Και επιμένω σ’ αυτό γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με πολλή νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ότι το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, στη χώρα μας, δε μπορεί να λυθεί εάν δε λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ασύλου. Και για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ασύλου, πρέπει να λειτουργήσουν κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών. Ούτως ώστε να διευκολύνεται ο διαχωρισμός εκείνων που δικαιούνται διεθνή προστασία και εκείνων οι οποίοι είναι παράνομοι και πρέπει ν’ απελαθούν ή να μπουν αμέσως στα προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού.

·   Αν δε γίνουν όλα αυτά με τη σειρά που σας τα ανέφερα, με την τάξη και το νοικοκύρεμα το οποίο χρειάζεται σε ένα χώρο, ο οποίος πραγματικά ήταν στον αέρα όλα τα προηγούμενα χρόνια για δεκαετίες και το κρύβαμε, έμπαινε κάτω από το χαλί και το σύνολο του πολιτικού κόσμου και τα πολιτικά κόμματα το καθένα για το δικό του λόγο δεν ασχολιόταν με το θέμα αυτό, εάν δε γίνει με αυτή τη σειρά, σας διαβεβαιώ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Και όχι μόνο αυτό, οι όποιες κινήσεις θα είναι αποσπασματικές και θα εγκυμονούν πάντοτε τον κίνδυνο μιας μεγάλης έντασης και σύγκρουσης, που σε αυτήν ειδικά την περίοδο που περνάει η χώρα μας, με τη γενικότερη ανασφάλεια που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, θα έχει πολλαπλές κοινωνικές επιπτώσεις και ενδεχομένως και πολιτικές επιπτώσεις.

·  Αυτά τα οποία επιχειρεί σήμερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εφ' όσον διευκρινιστεί και το τονίζω αυτό, ότι είναι μέσα στο πλαίσιο το νομοθετικό το οποίο εμείς δημιουργήσαμε με το νόμο το δικό μου πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή τηρούνται πλήρως όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής για τα κέντρα αυτά, και εγγυώνται ανθρώπινες συνθήκες ζωής, τότε είναι πράγματι σε καλή κατεύθυνση. Πρέπει να υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις. Και αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν και κάτι άλλο, ότι αυτά τα κέντρα, επειδή είναι κέντρα τα οποία δεν είναι για να μπαινοβγαίνει ο κόσμος μέσα, είναι για κράτηση.. Exofitsio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ