2012-04-06 20:16:13
Φωτογραφία για Γίλμα Κετέμα - Ο πρώτος «έγχρωμος» ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε ελληνική ομάδα (Άρης)
Γίλμα Κετέμα

Ίσως για τους περισσότερους αυτό το όνομα να είναι άγνωστο, να μη θυμίζει τίποτα στο πέρασμα των χρόνων.

Απόψε θα «ξετυλίξουμε» το κουβάρι της ιστορίας και θα σας παρουσιάσουμε τον πρώτο «έγχρωμο» ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε σε ελληνική ομάδα.

Φυσικά αυτή η ομάδα είναι ο Άρης Θεσσαλονίκης, ο μεγαλύτερος Σύλλογος της Μακεδονίας, που το 1964 «έσπασε» αυτό που θεωρούσαν πολλοί -εκείνη την εποχή- απαγορευτικό, φέρνοντας τον πρώτο έγχρωμο ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα.

Γίλμα Κετέμα, Αιθιοπικής καταγωγής, υπέγραψε στον Άρη το 1964 μονοετές συμβόλαιο, πέρνοντας το ψευδώνυμο "Το μαύρο διαμάντι" από Ευρωπαίο συγγραφέα του ποδοσφαίρου, που τον γοήτευσε η άριστη τεχνική του κατάρτιση, η εκπληκτική του ταχύτητα και το ανεξάντλητο ποδοσφαιρικό του «ρεπερτόριο».

«Τα παιχνίδι της ζωής μου», έχει χαρακτηρίσει ο Κετέμα τα παιχνίδια με την Ρόμα το 1964, στα πρώτα ευρωπαϊκά ραντεβού του Άρη.


6 χρόνια αργότερα, σε αγώνα μεταξύ της -τότε- Δυτ.Γερμανίας-Αιθιοπίας (0-0, 45.000 θεατές ) για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Κετέμα κατέκτησε τον τίτλο του πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή (MVP) , πετυχαίνοντας μάλιστα και γκολ, το οποίο όμως δε μέτρησε ποτέ (θέση οφσάιντ).

Η μαγική καριέρα όμως του Κετέμα δε τελειώνει εδώ.

"Το μαύρο διαμάντι" αγωνίστηκε αντίπαλος του θρυλικού Πελέ στην αναμέτρηση Νέας Υόρκης-Βοστόνη το 1970.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην ηλικία των 17, στην ομάδα της Αντίς Αμπέμπα όπου και πρωταγωνίστησε.

Ο Κετέμα σήμερα είναι συλλέκτης γραμματοσήμων, λατρεύει το πιάνο, ενώ εκτός από τη μητρική του γλώσσα μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και άπταιστα Ελληνικά !! 

Έχει βραβευτεί από την Ομοσπονδία της χώρας του για τη προσφορά του στο ποδόσφαιρο, ενώ έχει γράψει και βιβλίο το οποίο πιθανότατα θα δημοσιευτεί το καλοκαίρι, εμπεριέχοντας φυσικά και...αρκετή δόση από Άρη !! 

Ο Κετέμα σήμερα είναι ιδρυτής και προπονητής της Αιθιοπικής Αθλητικής Ομοσπονδίας στη Βόρεια Αμερική (ESFNA), ιδρύοντας την το 1984.

Το μοναδικό αφιέρωμα συντάχθηκε με τη βοήθεια του Yellow Poster Gallery 
skepastro
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ