2013-07-17 13:27:03
Φωτογραφία για ΠΕΑΛΣ: Πρόταση σύναψης πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου & Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Κύριε Υπουργέ

Συνεχώς πολλαπλασιάζονται οι φωνές, κυρίως ανθρώπων του πνεύματος, που υποστηρίζουν ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά ότι πρόκειται για μια βαθύτερη κρίση, μια κρίση αξιών, κουλτούρας, πολιτισμού που έχει τις εκφάνσεις της και στο πολιτικό σύστημα, στην οικονομία, στις κοινωνικές σχέσεις και στον πολιτισμό αυτόν καθ’εαυτόν, οδηγώντας όλους σε μια "σπειροειδή" κατηφόρα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, το πώς διαχειριζόμαστε τον πολιτισμό, πώς αξιοποιούμε την πολιτισμική κληρονομιά μας και με ποια μέσα την προστατεύουμε, θα έπρεπε να μας απασχολεί, ανεξάρτητα από την επαγγελματική ενασχόληση και οικονομική κατάσταση του καθενός.

Όμως η δυσβάσταχτη οικονομική ένδεια που βιώνουμε ως εργαζόμενοι με το δραματικό περιορισμό του εισοδήματός μας τα τελευταία χρόνια, μας έχουν καταστήσει όμηρους μιας σκληρής πραγματικότητας, με μοναδικό μέλημα την προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές απαιτήσεις και δυσκολίες της καθημερινότητας με αξιοπρέπεια. Ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση δεν αφήνει πλέον το περιθώριο, να υποστηρίξουμε οικονομικά τους μέχρι πρότινος σημαντικούς, τομείς της ζωής μας, όπως αυτός της προαγωγής του πνευματικού μας επιπέδου, της προώθησης του πολιτισμού μας και κατ' επέκταση της δημιουργικότητας.


Στο πλαίσιο των παραπάνω και με αφορμή το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα για:

· Αμοιβαία πρόσβαση του προσωπικού των δύο Υπουργείων σε ιστορικά αρχεία – βιβλιοθήκες.

· Δωρεάν είσοδο του προσωπικού των υπουργείων (εκπαιδευτικοί αφενός, στελέχη των ΕΔ αφετέρου) και μαθητών, σε Μουσεία υπαγόμενα ή εποπτευόμενα και από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.

· Παράθεση διαλέξεων από διατιθέμενα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην 1οβάθμια και 2οβαθμια εκπαίδευση επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους (στρατολογικά ζητήματα, επαγγελματικός προσανατολισμός, ιστορικά θέματα)

· Παράθεση διαλέξεων από διακεκριμένους αθλητές που έχουν καταταγεί ως στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επί θεμάτων του αντικειμένου τους.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

τη σύναψη μιας ανάλογης συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για αντίστοιχα θέματα του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. (ενδεικτικά: Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας, διαλέξεις-επιδείξεις σε σχολεία για θέματα αρμοδιότητας Λ.Σ., διαλέξεις - προπονήσεις από αθλητές Λ.Σ. κλπ).

Αν και κάποια εξ' αυτών ήδη πραγματοποιούνται (π.χ. παρουσιάσεις σε σχολεία), θεωρούμε ότι θα δοθεί η ευκαιρία αυτά να επισημοποιηθούν και πολύ περισσότερο να κατοχυρωθούν άλλα, όπως οι δωρεάν επισκέψεις των στελεχών Λ.Σ. σε μουσεία και συναφείς χώρους πολιτισμού, μιας και η τελευταία συμφωνία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φαίνεται να μην ισχύει πια.

Ευελπιστούμε ότι θα ενσκήψετε με ενδιαφέρον στην πρόταση της ΠΕΑΛΣ, αναλαμβάνοντας παράλληλα τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες κι εμείς από την πλευρά μας, θα στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή με όποιο τρόπο μας ζητηθεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, με στόχο την ενίσχυση του πολιτιστικού και πολιτισμικού υποβάθρου των στελεχών Λ.Σ. και έξω από τα στενά υπηρεσιακά όρια, επ' ωφελεία της Υπηρεσίας αλλά και του κοινωνικού συνόλου, εν γένει.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ

Ο Γενικός Γραμματέας

Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ

peals-online.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ