2013-07-16 11:05:56
Φωτογραφία για Η ΝΕΑ Κ.Ε.του ΣΥΡΙΖΑ  Κερδισμένοι και χαμένοι ...!!!
Μια νέα «κομματική γεωγραφία» αποτύπωσε το σώμα των συνέδρων του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι κάλπες που στήθηκαν για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έκρυβαν εκπλήξεις, όπως την υποχώρηση της πλειοψηφίας και την άνοδο των δυνάμεων της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οι κάλπες ανέδειξαν ακόμη πλήρη κυριαρχία των στελεχών που προέρχονται από τον Συνασπισμό, σημαντική υποχώρηση στελεχών που προέρχονται από τον λεγόμενο πασοκογενή χώρο -μόλις τρία στελέχη εκλέχθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή- αλλά και «πρωτιές» των τριών οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο σε ψήφους τον Γιάννη Δραγασάκη.

Ποσοστό που πλησίασε το 68% των ψήφων (135 έδρες) συγκέντρωσε το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» της πλειοψηφίας στην ψηφοφορία που διεξήχθη για την Κεντρική Επιτροπή του ενιαίου πλέον ΣΥΡΙΖΑ. Το ψηφοδέλτιο της «Αριστερής Πλατφόρμας» συγκέντρωσε ποσοστό 30,15% (60 έδρες), ενώ εκπροσώπους ανέδειξαν τρία ακόμη ψηφοδέλτια, τα οποία λόγω του εκλογικού μέτρου ανέδειξαν πέντε μέλη στην Κεντρική Επιτροπή.


Το εκλογικό αποτέλεσμα μάλλον ξάφνιασε δυσάρεστα τα στελέχη που ανήκουν στην πλειοψηφία του κόμματος, ενώ απέφυγαν επιμελώς να προβούν σε σχολιασμό του εκλογικού αποτελέσματος. Αντίθετα το ρεύμα Λαφαζάνη πανηγύρισε, καθώς εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας θετικό το αποτέλεσμα γιατί «επιβεβαιώνει τη μεγάλη και ανοδική απήχηση που συναντούν οι θέσεις και οι εναλλακτικές προτάσεις της όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον κόσμο της Αριστεράς».

Κομματικά στελέχη που γνωρίζουν καλά την «κομματική κουζίνα» έλεγαν ότι η πλειοψηφία του κόμματος υποτίμησε τις δυνάμεις του Λαφαζάνη -υπήρχε η εκτίμηση ότι θα κινηθούν κοντά στο 25%- ενώ εμμέσως επισήμαναν ότι η συγκρουσιακή κατάσταση που διαμορφώθηκε το Σάββατο στο συνέδριο φόβισε συνέδρους ότι θα γίνουν «εκκαθαρίσεις». Ταυτόχρονα, επισήμαναν, ένας ακόμη λόγος μπορεί να ήταν η νέα εκλογική διαδικασία, οι σύνεδροι δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν πρόσωπα που εμπιστεύονται από άλλα ψηφοδέλτια, κάτι που είχε γίνει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος.

Πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης με 1.458 ψήφους (42,97%) και ακολουθούν οι οικονομολόγοι Ευκλείδης Τσακαλώτος με 1.352 ψήφους (39,85%) και Γιάννης Μηλιός με 1.060 ψήφους (31,24%). Στην πρώτη δεκάδα του «Ενιαίου Ψηφοδελτίου» είναι ακόμη δύο στελέχη προερχόμενα από τη Νεολαία του ΣΥΝ, ο Τάσος Κορωνάκης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης, ο γραμματέας της ΚΟ Νίκος Βούτσης και η Ρένα Δούρου.

Από την «Αριστερή Πλατφόρμα» πρώτος σε ψήφους αναδείχθηκε ο επικεφαλής του ρεύματος Παναγιώτης Λαφαζάνης με 870 ψήφους (25,64%) και ακολουθούν ο Δημήτρης Στρατούλης με 767 ψήφους (22,61%) και ο Νίκος Χουντής με 761 ψήφους (22,43%). Στην πρώτη δεκάδα είναι ακόμη η Σ. Παπαδόγιαννη -δεν είχε εκλεχθεί αντιπρόσωπος στο Συνέδριο-, στελέχη της πρώην Γραμματείας όπως οι Κ. Ησυχος, Α. Καλύβης και Στ. Λεουτσάκος, καθώς και οι Γ. Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Α. Νταβανέλλος (ΔΕΑ) και ο πανεπιστημιακός Στ. Κουβελάκης.

Την πρώτη εικοσάδα του «Ενιαίου Ψηφοδελτίου» πλαισιώνουν στελέχη όπως η βουλευτής Ηρώ Διώτη και ο πανεπιστημιακός Α. Μπαλτάς αλλά και ο Ρ. Ρινάλντι, κεντρικό στέλεχος της ΚΟΕ. Ακολουθούν ο Δ. Παπαδημούλης και τρία στελέχη προερχόμενα από τον ΣΥΝ, οι Χρ. Λάσκος, Α. Καρίτζης και Γ. Σακελλαρίδης. Στους «χαμένους» μπορεί να θεωρηθούν στελέχη που εκλέχθηκαν αλλά όχι σε καλή σειρά, όπως ο Α. Φλαμπουράρης. Μέλος της ΚΕ εκλέχθηκε ο διευθυντής της «Αυγής» Ν. Φίλης, ενώ εκτός βρέθηκαν ο δημοσιογράφος Β. Μουλόπουλος και ο βουλευτής Σ. Παναγούλης. Στη λίστα της «Αριστερής Πλατφόρμας» κυριάρχησαν τα στελέχη που προέρχονται από τον ΣΥΝ. Ωστόσο εξελέγησαν μέλη της ΚΕ και στελέχη που ανήκουν στον τροτσκιστικό χώρο -εκτός του Α. Νταβανέλλου-, όπως η βουλευτής Μ. Μπόλαρη, ο Γ. Σαπουνάς, ο Π. Κοσμάς αλλά και η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Μ. Φραγκιαδάκη.

Η υποψήφια για τη θέση προέδρου του κόμματος Σίσσυ Βωβού είχε θέσει υποψηφιότητα και με το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή.

Τα στελέχη που έμειναν εκτός

Ρωγμές στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ αποτύπωσε η ακτινογραφία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μόλις και μετά βίας τρία στελέχη προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να εκλεγούν. Από τα 15 και πλέον στελέχη του «Ενωτικού Μετώπου» και άλλων κινήσεων, όπως ο «Νέος Αγωνιστής», στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκαν ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Εκτός βρέθηκαν οι βουλευτές Δημήτρης Τσουκαλάς και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Αντώνης Κοτσακάς, η Νίνα Κασιμάτη, ο Δημήτρης Σακελάρης κ.ά. Ενας από τους λόγους που δεν κατάφεραν να εκλεγούν ήταν και η χαμηλή εκπροσώπηση σε συνέδρους που είχαν -φαίνεται πως δεν έφτασε η «πριμοδότησή» τους από στελέχη του «Ενιαίου Ψηφοδελτίου»- αλλά και η σκληρή «γραμμή» διαφόρων ρευμάτων εντός του ψηφοδελτίου για την επικράτηση των δικών τους στελεχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του χώρου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το μέλλον τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι μία εκ των συνιστωσών, η ΕΔΗΚ, ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην αυτοδιάλυση του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΕΔΗΚ Σ. Καράμπελας με δήλωσή του είπε «εγώ παρέλαβα κόμμα και δεν θα παραδώσω τάση άλλου κόμματος».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ / ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ