2012-04-06 17:06:22
Φωτογραφία για Ο μίτος της Αριάδνης με τα κρατικά λαχεία
Στην ελληνική μυθολογία, η Αριάδνη είναι η κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης.

Όταν ο Θησέας, ο γιος του βασιλιά Αιγέα της Αθήνας, πήγε στην Κρήτη για να σκοτώσει τον Μινώταυρο γνώρισε την Αριάδνη και ερωτεύθηκαν ο ένας τον άλλον.

Για να τον βοηθήσει, η Αριάδνη του έδωσε ένα κουβάρι κλωστή, γνωστή ως μίτος της Αριάδνης, για να μπορέσει να βγει από τον Λαβύρινθο αφού θα σκότωνε τον Μινώταυρο.

Ο Θησέας τα κατάφερε και η Αριάδνη μαζί με τους άλλους νεαρούς Αθηναίους μπήκαν στο καράβι για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Στην επιστροφή, ο Θησέας και οι σύντροφοί του έκαναν στάση στο νησί της Νάξου. Ο θεός Διόνυσος εμφανίστηκε στον ύπνο του Θησέα και του είπε να φύγουν από τη Νάξο χωρίς την Αριάδνη γιατί θα την παντρευόταν.

Ο μύθος θέλει ο Θησέας να φεύγει χωρίς την Αριάδνη, την οποία παντρεύτηκε ο Διόνυσος και πήρε μαζί του στον Όλυμπο.

Όμως, η σύγχρονη Αριάδνη, αγγλιστί Ariadne SA, δεν έχει καμία σχέση με την κόρη του βασιλιά Μίνωα.

Η Ariadne SA είναι ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο πλαίσιο της τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων από τα κρατικά λαχεία.

Δεν ήταν το μοναδικό όχημα ειδικού σκοπού που είχε όνομα το οποίο παρέπεμπε στην ελληνική μυθολογία.

Το Αίολος, αγγλιστί Aeolus SA, ήταν ένα άλλο όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τη χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ούτε η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που είχε αγκαλιάσει με ενθουσιασμό τις τιτλοποιήσεις εκείνη την εποχή για να μειώσει το χρέος της.

Η Γερμανία έλαβε 15,5 δισ. ευρώ στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας από την τιτλοποίηση των πληρωμών που συνδέονταν με τις συντάξεις των εργαζομένων της Deutsche Telekom, της Deutsche Post και της Deutsche Postbank, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η μόδα των τιτλοποιήσεων άρχισε να χάνει τη λάμψη της για τα κράτη-μέλη μετά την απόφαση της Eurostat να καταχωρίζονται τα έσοδα ως δάνεια και να αυξάνεται ισόποσα το δημόσιο χρέος αν είχε δοθεί άμεση ή έμμεση εγγύηση από την κυβέρνηση.

Η Ελλάδα είχε δώσει εγγύηση στους κατόχους των τίτλων στην περίπτωση της Αριάδνης, και όχι μόνο.

Όμως, οι εγγυήσεις του ελληνικού κράτους δεν είναι πλέον φερέγγυες, όπως μπορούν να βεβαιώσουν όσοι είχαν τίτλους εγγυημένους από το ελληνικό δημόσιο και κουρεύτηκαν στο πλαίσιο του PSI.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Το IFR επισημαίνει μία εξαίρεση που σχετίζεται με τους τίτλους που εξέδωσε η Αριάδνη στο παρελθόν.

Την ίδια περίοδο όπου το δημόσιο «κουρεύει» τις απαιτήσεις των πιστωτών του μέσω του PSI, αποδέχεται να αποπληρώσει πλήρως τους κατόχους των συγκεκριμένων τίτλων κάπου 9 μήνες πριν από τη λήξη τους, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2013.

Κοινώς, αποδέχεται να πληρώσει την ονομαστική τιμή των τίτλων ύψους 74 εκατ. ευρώ για όσους επενδυτές συμφωνήσουν σε αυτά που τους προτείνει πριν από τις 21 Απριλίου.

Επιπλέον, πληρώνει κάτι παραπάνω για όσους το κάνουν μέχρι τις 12 Απριλίου, σύμφωνα με το IFR.

Η εύλογη τιμή των τίτλων θα ήταν περίπου 70 λεπτά του ευρώ πριν από την κίνηση της ελληνικής πλευράς με βάση ντίλερς.

Με βάση την πρόταση, η Ελλάδα θα πληρώσει Libor συν 20 μονάδες βάσης στους ομολογιούχους της Αριάδνης, ενώ η ίδια δανείζεται με Libor συν 150 μονάδες από την Ε.Ε και το ΔΝΤ, σύμφωνα με το IFR.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις ενδιαφερόμενοι έχουν επιλεγεί για την επόμενη φάση του διαγωνισμού για τα κρατικά λαχεία:

Η κοινοπραξία υπό τον ΟΠΑΠ, στην οποία συμμετέχουν ακόμη η Intralot, η Lottomatica και η Scientific Games, η Austrian Lotteries και η κοινοπραξία της Sisal.

Εξυπακούεται ότι οι ομολογιούχοι της Αριάδνης δεν θα ήταν τόσο τυχεροί αν το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου δεν βιαζόταν να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση του δικαιώματος αποκλειστικής παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των κρατικών λαχείων για 12 έτη.

Μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, αποφέροντας από 300 μέχρι 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η σύγχρονη Αριάδνη μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τον βασιλιά Μίνωα, όμως όλα δείχνουν ότι φέρνει τύχη στους επενδυτές που την πίστεψαν.

Dr. Money  

πηγή: euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ