2013-07-14 19:35:56
Φωτογραφία για Επιτέλους, το αυτονόητο: Oι Υπουργοί και οι βουλευτές να δικάζονται όπως οι απλοί πολίτες
Λίγες ημέρες μετά τη συνταξιοδότησή του στις 30 Ιουνίου, ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες προτείνει την κατάργηση με συνταγματική αναθεώρηση κατ' αρχήν της λειτουργίας των επιτροπών της Βουλής, τουλάχιστον στο στάδιο της προδικασίας.

Μιλώντας στο «Βήμα» – όχι μόνο με τη νέα του ιδιότητα, του Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, ο Ιωάννης Τέντες, εμμέσως παραδέχεται ότι οι ισχυροί τυγχάνουν μεγαλύτερης νομικής προστασίας αλλά προειδοποιεί ότι όλοι όταν παραβαίνουν το νόμο πληρώνουν βαρύ τίμημα. Μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι η ποινική μεταχείριση βουλευτών και υπουργών πρέπει να εξομοιωθεί με αυτή των κοινών πολιτών.

Ο Συντονιστής κατά της Διαφθοράς και πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παραδέχεται ότι υπάρχει διαφθορά στη χώρα αλλά εκτιμά πως είναι υπερτιμημένη ως μέγεθος.

«Διαφθορά υπάρχει στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι σε έναν βαθμό το μέγεθός της είναι υπερτιμημένο. Οφείλεται σε υπερβολικές ίσως εκτιμήσεις των αγανακτισμένων και απογοητευμένων πολιτών» λέει χαρακτηριστικά.


Σε ερώτηση για το οικονομικό ύψος της διαφθοράς, δηλώνει: «Νομίζω εκατομμύρια αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν σαφή στατιστικά στοιχεία. Πάντως ως προς τη συνολική διαφθορά δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, το ποσοστό αυτό από 13,5% σε προηγούμενα χρόνια έχει πέσει για το 2012 σε μόλις 8,6%».

Στο ερώτημα "πόσο ψηλά φθάνει η διαφθορά στη χώρας μας" ο κ. Τέντες απαντά ότι αυτό ο Ελληνας πολίτης το βλέπει κάθε μέρα στους δέκτες της τηλεόρασης και στις εφημερίδες. Πρόκειται για την "υψηλή" διαφθορά η ανίχνευση της οποίας είναι ιδιαίτερα δυσχερής και συνήθως τα οφέλη είναι για όλες τις πλευρές μεγάλα Τονίζει την ανάγκη εξομοίωσης της ποινικής μεταχείρισης βουλευτών και υπουργών με αυτή των πολιτών προαναγγέλοντας ότι θα κατάθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

«Η ποινική μεταχείριση βουλευτών και υπουργών πρέπει να εξομοιωθεί, αν όχι πλήρως, πάντως σε μεγάλο βαθμό με αυτή των κοινών πολιτών. Ο Εθνικός Συντονιστής ως επιτελικός θεσμός που από τον νόμο έχει δικαίωμα να προτείνει νομοθετικές και εν γένει κανονιστικές ρυθμίσεις που αφορούν τη διαφθορά, ασφαλώς από την οπτική γωνία του αντικειμένου του θα λάβει σαφέστερες θέσεις όταν έρθει η ώρα, υπογραμμίζει ο κ. Τέντες. Σε ότι αφορά τη νομική μεταχείριση ισχυρών παραγόντων σημειώνει «Δεν θα αρνηθώ ότι η δυνατότητα να έχει ο κατηγορούμενος πρόσβαση σε επώνυμους δικηγόρους παρέχει κάποια πλεονεκτήματα στην υπεράσπισή του. Από την άλλη μεριά όμως βλέπουμε καθημερινά ισχυρούς, παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, να υφίστανται χωρίς διάκριση βαριές συνέπειες του νόμου».

Πηγή: Imerisia
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ