2013-07-14 16:03:10
Φωτογραφία για Οι άρχοντες των Σπετσών
Μερικά από τα ωραιότερα σπίτια της Ελλάδας βρίσκονται στις Σπέτσες με ιδιοκτήτες επιχειρηματίες, εφοπλιστές και αυθεντικούς jet setters που λατρεύουν τις βόλτες στη Χώρα, τον αέρα της Κουνουπίτσας και τα αριστοκρατικά καπετανόσπιτα της Πιτυούσας Για την εγχώρια επιχειρηματική αφρόκρεμα η καλοκαιρινή ραστώνη ταυτίζεται χρόνια τώρα με έναν μόνο προορισμό: τις Σπέτσες. Ηχηρά ονόματα των επιχειρήσεων, μέλη παλιών αριστοκρατικών οικογενειών και άρχοντες του shipping που οργώνουν με τα πλοία τους τις θάλασσες του κόσμου επιλέγουν την γκλάμορους αυτή γωνιά του Αργοσαρωνικού για τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Σπίτια πετρόχτιστα όπου το λευκό αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, παλιά αρχοντικά με βαριές πόρτες ή σύγχρονες κατοικίες εναρμονισμένες με το περιβάλλον μαρτυρούν την υψηλή αισθητική των ιδιοκτητών τους αλλά και τη διάθεσή τους για ινκόγκνιτο διακοπές, αφού σπάνια αναγράφονται ονόματα στα κουδούνια των εν λόγω κατοικιών. Ωστόσο μόνιμοι κάτοικοι αλλά και φανατικοί επισκέπτες του νησιού γνωρίζουν καλά ποιοι rich and famous διαθέτουν εκεί το δικό τους καταφύγιο, επιβεβαιώνοντας τον αστικό μύθο που θέλει τις Σπέτσες να αποτελούν από την εποχή της Μπουμπουλίνας έναν all time classic προορισμό Πέτρος Νομικός


Μεταξύ Σαντορίνης και Σπετσών

Με πλούσια εφοπλιστική παράδοση, ο εξαιρετικά ταλαντούχος στις business της θάλασσας αλλά και φιλόπατρις Πέτρος Νομικός απαρνείται συχνά το Λονδίνο και τη γενέτειρά του Σαντορίνη για ανέμελες διακοπές στο συγκεκριμένο αριστοκρατικό νησί. Το απολύτως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον νησιώτικο σπίτι του δεσπόζει στην περιοχή με τα καπετανόσπιτα. Δυνατά του σημεία: η τοποθεσία, που θεωρείται από τις καλύτερες του νησιού, και η θέα του στο απέραντο γαλάζιο...

Αλκης Δαυίδ

Γκλάμορους διακοπές στην Πιτυούσα

Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους Ελληνες της Μεγάλης Βρετανίας, με περιουσία που αγγίζει τα 2 δισ. δολάρια. Παρόλο που η οικογένειά του ασχολείται με την εμπορία αναψυκτικών σε Ελλάδα, Κύπρο και Αφρική, ο ίδιος προτίμησε να εγκαταλείψει την Ευρώπη για χάρη του Χόλιγουντ, όπου διαθέτει το δικό του συνδρομητικό κανάλι. Χρηματοδοτεί κινηματογραφικές παραγωγές, σκηνοθετεί ταινίες και μαζί με τη σέξι σύζυγό του Τζένιφερ Στάνο, και λίαν προσφάτως μητέρα, ζει μια μυθική ζωή με περίσσια τρέλα. Το εξοχικό του

Αλκη Δαυίδ βρίσκεται στην περιοχή Πιτυούσα και πρόκειται για ένα γκλάμορους αρχοντικό πολλών τετραγωνικών που προσφέρει όλων των ειδών τις ανέσεις. Διαθέτει πέργκολες, κλειστές βεράντες και αίθρια, στα πατώματα των οποίων δεσπόζουν ψηφιδωτά.

Νίκος Λαιμός

Ανάμεσα σε κυπαρίσσια και ελαιόδεντρα

Πρόκειται για μια κουκλίστικη βίλα χτισμένη στην περιοχή Κουζινό, κυριολεκτικά απομονωμένη, με την εφοπλιστική οικογένεια Λαιμού να βρίσκει εκεί καταφύγιο τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Παρόλο που το σπίτι αυτό το έχουν επισκεφτεί ελάχιστοι ντόπιοι, λέγεται ότι διαθέτει πολυτέλεια που δεν κραυγάζει. Οικολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο κήπος του με τα κυπαρίσσια και τις ελιές, πρότυπο νησιώτικης κατοικίας που αγναντεύει τη θάλασσα.

Φίλιππος Εμπειρίκος

Χτισμένο στα πρότυπα μουσείου

Από τα βαριά ονόματα της εγχώριας ναυτιλίας, ο Φίλιππος Εμπειρίκος έφτιαξε το σπίτι του σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία του νησιού. Οι εξωτερικοί τοίχοι θυμίζουν απόρθητο κάστρο, για να προφυλάσσεται η ιδιωτικότητα, τη στιγμή που το σχέδιο στο εσωτερικό υπογράφει διακεκριμένη Γαλλίδα αρχιτέκτονας. Ακούγεται μάλιστα ότι το σπίτι-υπερπαραγωγή μοιάζει με το μουσείο της εν λόγω οικογένειας στο νησί. Διαθέτει μεγάλο περιβάλλοντα χώρο, φωτεινά δωμάτια και ιδιαίτερα άνετους κοινόχρηστους χώρους.

Μαρία Νιάρχου

Κήπος 50 στρεμμάτων

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ιδιωτικό νησί των Νιάρχων, τη Σπετσοπούλα, και η αλήθεια είναι ότι είναι εξαιρετικά απλό για απόγονο μιας τόσο ισχυρής οικογένειας.

Η Μαρία Νιάρχου, μοναχοκόρη του Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού, αγάπησε το συγκεκριμένο σημείο πριν από πολλά χρόνια και έχτισε εκεί ένα σπίτι που χαίρεται ινκόγκνιτο τα καλοκαίρια. Διαθέτει μια ολόκληρη στρατιά από φύλακες και συντηρητές, ενώ η φήμη που ακολουθεί αυτή την ευρύχωρη αλλά εξαιρετικά απλή οικία είναι ότι διαθέτει τον μεγαλύτερο κήπο των Σπετσών, με έκταση που αγγίζει τα 50 στρέμματα.

Μανώλης Καπετανάκης

Ατελείωτα τετραγωνικά

Στις Σπέτσες τον ακολουθεί μια φήμη: δεν υπάρχει γυναίκα που να περνά ιατρικώς από τα χέρια του και να μην μπορεί να κάνει παιδί. Ο μετρ της γυναικολογίας και εξπέρ στην εξωσωματική γονιμοποίηση διαθέτει βίλα πολλών τετραγωνικών και δωματίων πάνω στον κεντρικό δρόμο της Κουνουπίτσας, με ψηλό φράκτη και κάγκελα προκειμένου να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητά της. Πρόκειται για μια εξοχική κατοικία με προδιαγραφές έπαυλης και λεπτομέρειες που κάνουν εμφανή το πόσο άνετη μπορεί να γίνει η καλοκαιρινή διαμονή, με θέα στο Πόρτο Χέλι και τον Αργοσαρωνικό.

Μαρίνα και Σοφίκα Ελευθερουδάκη

Στις Σπέτσες από παιδιά

Οσοι πηγαίνουν στις Σπέτσες σίγουρα γνωρίζουν το συγκεκριμένο σπίτι, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή αρχοντικά του νησιού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε. Η οικογένεια εκδοτών και βιβλιοπωλών Ελευθερουδάκη έχει ταυτιστεί απόλυτα με το νησί του Αργοσαρωνικού. Οι Σοφίκα και Μαρίνα Ελευθερουδάκη κάθε καλοκαίρι ανασαίνουν την αύρα του, καθώς ο προπάππους τους, Χρήστος Καστριώτης, το έχτισε το 1846. Το 1892 έγινε η πρώτη αναπαλαίωση και μια μίνι επέκταση. Το σπίτι των 250 τ.μ. που εκτείνεται σε δύο ορόφους καταλαμβάνει δύο δρόμους (της πόλης και της παραλίας) και βρίσκεται σε οικόπεδο 550 τ.μ. Διαθέτει οικόσημο, εσωτερικό πηγάδι, βοτσαλωτό διάδρομο και κλασική σπετσιώτικη τεχνοτροπία.

Βαγγέλης Σπανός

Πολλές ιδιοκτησίες από τον «Mr Βιοϊατρική»

Βρέθηκε στις Σπέτσες πριν από πολλά χρόνια και τις λάτρεψε! Ο ιδιοκτήτης των ιατρικών εργαστηρίων «Βιοϊατρική» και η σύζυγός του Μάχη διαθέτουν στην Κουνουπίτσα μία από τις ωραιότερες βίλες του νησιού με σήμα κατατεθέν της το σομόν χρώμα. Με μοντέρνα αρχιτεκτονική, απλώνεται σε πολλά τετραγωνικά, με τη θέα να κόβει την ανάσα ατενίζοντας από τη μια πλευρά την πόλη και από την άλλη τη θάλασσα. Η οικία Σπανού στις Σπέτσες έχει ζήσει μεγάλες δόξες, καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια ο γάμος του γιου της οικογένειας, Γιώργου, με τη Νοτιοαμερικανή Αλίνι Κάλμον και καλεσμένους jet setters από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτή ωστόσο δεν είναι και η μοναδική ιδιοκτησία του επιτυχημένου businessman στο νησί, καθώς σχετικά πρόσφατα αγόρασε σε άλλη περιοχή και το σπίτι του κατασκευαστή Πίτερ Μίλερ, άλλοτε συζύγου της ηθοποιού Νόνικας Γαληνέα.

Δάκης Ιωάννου

Η αποθήκη της υψηλής τέχνης

Ο γνωστός εκκεντρικός συλλέκτης Δάκης Ιωάννου εδώ και χρόνια είναι θαμώνας του νησιού. Παρόλο που διατηρεί δυο-τρεις ιδιοκτησίες στις Σπέτσες, το σπίτι για το οποίο συζητά όλο το νησί είναι ένα πετρόχτιστο το οποίο βρίσκεται κοντά στο παλιό λιμάνι. Επρόκειτο για μια παλιά αποθήκη που χάρη στη φαντασία του Δάκη Ιωάννου μετατράπηκε σε έναν ευφάνταστο ξενώνα με περίεργους φωτισμούς, νερά εν είδει πισίνας και πανάκριβα έργα σύγχρονης τέχνης. Μάλιστα το συγκεκριμένο οίκημα διαθέτει δίπλα του μια βάρκα που ουδείς γνωρίζει αν είναι κάποιου ψαρά της περιοχής ή ένα ακόμη art κομμάτι, από αυτά που αποτελούν σήματα-κατατεθέντα του πανίσχυρου άνδρα της τέχνης.

Αδωνις Κύρου

Το καπετανόσπιτο του εκδότη τρίτης γενιάς

Eραστής των Σπετσών από παιδί, ο εκδότης της εφημερίδας «Εστία» έχει μετατρέψει το συγκεκριμένο σπίτι με τους κάτασπρους τοίχους και τα νησιώτικα μπλε παράθυρα, σχεδόν, σε μόνιμο τόπο διαμονής. Μαζί με τη σύζυγό του, την άλλοτε τηλεοπτική παρτενέρ του Γιώργου Παπαδάκη, Μαρία Μπαλοδήμου, και τα παιδιά τους περνάνε εκεί ολόκληρο το καλοκαίρι. Φήμες θέλουν το σπίτι αυτό να διαθέτει υπέροχη νησιώτικη διακόσμηση και σαφώς αμέτρητα δερματόδετα ιστορικά βιβλία, καθώς ο ιδιοκτήτης του επιδίδεται εδώ και πολλά χρόνια στη μελέτη και τη συγγραφή αρχαιολογικών και ιστορικών βιβλίων.

Πηγή: Μαρία Λεμονιά-protothema
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ