2013-07-13 13:08:49
Φωτογραφία για Πάτρα: Η χαρισματική ερμηνεύτρια Dulce Pontes τραγουδά απόψε στο Αρχαίο Ωδείο - Τιμές εισιτηρίων
Ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου αποτελεί η συναυλία της μαγικής φωνής της Μεσογείου, της σύγχρονης ιέρειας των Πορτογαλικών fados, της Dulce Pontes (Ντούλτσε Πόντες) που θα δοθεί αυτό το Σάββατο 13 Ιουλίου 2013 στις 21.30, στο Ρωμαικό Ωδείο της οδού Γερμανού.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 20 ευρώ και 15 ευρώ τα φοιτητικά και για ανέργους και προπωλούνται στα Discover, Musical και Καραμούζης.

Η Dulce Pontes που θεωρείται από τις αγαπημένες ξένες καλλιτέχνιδες του Ελληνικού κοινού (έχει εξάλλου συνεργαστεί και με Έλληνες τραγουδιστές όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιώργος Νταλάρας), μετά την Πάτρα αναμένεται να εμφανιστεί στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 15 Ιουλίου και στις 16 Ιουλίου στις 21.00 στο θέατρο του Λυκαβηττού στην Αθήνα όπου τα εισιτήρια κοστίζουν για τις αριθμημένες θέσεις 45 ευρώ, 35 ευρώ για το κάτω διάζωμα, 25 ευρώ για το άνω και 20 ευρώ για φοιτητές και ανέργους.


Οι τρεις συναυλίες της Ντούλτσε Πόντες θα είναι ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη Ένιο Μορικόνε το οποίο θα συμπληρώσει με κομμάτια της προσωπικής της δισκογραφίας όπως το «Cancao do mar» ενώ δεν αποκλείεται να ερμηνεύσει και το τραγούδι του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ‘Όμορφη Πόλη», το οποίο και είχε συμπεριλάβει στην δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «O Coracao tem tres portas – Η καρδιά έχει 3 πόρτες».

Η Ντούλτε Πόντες που έχει πλέον αναδειχθεί σε μεγάλο όνομα και σταρ της παγκόσμιας μουσικής σκηνής βρίσκεται στα 44 της χρόνια στην καλύτερη και πιο ώριμη και δημιουργική της στιγμή.

Σε συνέντευξη της που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα» η Ντούλτσε Πόντες αναφέρει στον Δημήτρη Πολιτάκη ότι οι συνεργασίες της με Έλληνες καλλιτέχνες ήταν πάντοτε συνεργασίες όμορφες και πολύ έντονες, με την ιδανικότερη έννοια.

«Έχω ηχογραφήσει φάντος με μπουζούκι μόνο. Την Ελλάδα την αγαπώ πολύ. Τους Έλληνες επίσης τους λατρεύω γιατί είναι ένα πολύ καλό, άριστο ακροατήριο, θα μπορούσα να πω, πολύ θερμό και με σπουδαία γνώση και αντίληψη της μουσικής που ακούει», ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Νέα».

Επίσης πρόσθεσε ότι της αρέσει να τραγουδά σε γλώσσες όπως τα Πορτογαλικά (έχει γεννηθεί τον Μάρτιο του 1969 στο Montijo, μία πόλη στην περιοχή Setúbal, κοντά στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, την όμορφη Λισσαβόνα), τα Ελληνικά, τα Βασκικά ή τα Γαλατοπορτογαλικά πολύ περισσότερο απ’ ότι στα αγγλικά.

«Είναι περίεργο διότι, αν και η φωνή σου είναι ίδια, σε μερικές περιπτώσεις το μέταλλο, η χροιά αλλάζει ανάλογα με την γλώσσα στην οποία τραγουδάς. Είναι μία ενστικτώδης διαδικασία η οποία δεν απαιτεί πολλή σκέψη. Η σκέψη έρχεται για αν σε βοηθήσει να καταλάβεις, να κατανοήσεις τη σημασία του ποιήματος και των στίχων που τραγουδάς προκειμένου να σε βοηθήσει να κάνεις τη σωστή ερμηνεία», εξηγεί στα «Νέα» η Ντούλτσε Πόντες και προσθέτει ότι ο Ένιο Μορικόνε (στα 81 του σήμερα) «με επηρέασε και με δίδαξε με πολλούς τρόπους όχι μόνο να υπηρετώ τη μουσική ως τέχνη με όπλο μοναδικό και όργανο τη φωνή μου αλλά και όσον αφορά τον τρόπο που εργάζεται – τόσο πολύ βαθιά και με γνώση στις ενορχηστρώσεις και στη διαδικασία της μείξης. Έμαθα τόσα πολλά από αυτόν επειδή είναι ένας πολύ ταλαντούχος μουσικός και συνθέτης, πραγματικός φίλος, υπέροχος άνθρωπος και μία λαμπρή προσωπικότητα. Εξαντλώ τα υπερθετικά αλλά είναι η πραγματικότητα».

Η Ντούλτσε Πόντες στο ξεκίνημα της καριέρας της είχε κάνει και μία αξιόλογη, αξιοπρεπέστατη εμφάνιση με τα χρώματα της Πορτογαλίας στον Πανευρωπαικό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1991 με το κομμάτι «Lusitana Paixao» καταλαμβάνοντας την 8η θέση.

Όπως αποκάλυψε στα «Νέα», όταν άρχισε την καριέρα της, οι δισκογραφικές εταιρείες της έλεγαν ότι δεν είχαν «μέρος», θέση και κατηγορία για την μουσική της. «Άλλωστε όπως ξέρετε, σε αυτόν τον κόσμο όλα πρέπει να έχουν ταμπέλα, χαρακτηρισμό, κατηγορία και χρώμα. Έτσι λοιπόν ο χαρακτηρισμός world music που μου αποδίδεται και στον οποίο με εντάσσουν, είναι καλύτερος από το τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα τονίζει ότι τραγουδά φάντος γιατί τα αγαπά και είναι οι ρίζες της, το ίδιο της το «είναι». Στις διεθνείς συμπράξεις που έχει κάνει στην 20χρονη και πλέον καριέρας της η Ντούλτσε Πόντες συγκαταλέγονται αυτές με τον Χοσέ Καρέρας, τον Καετάνο Βελόζο, την Σεζάρια Εβόρα από το Πράσινο Ακρωτήρι, τον Κάρλος Νούνιεθ, κ.α.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον η Ντούλτσε Πόντες έχει κατοχυρωθεί στο μυαλό των μουσικόφιλων ως η σύγχρονη διάδοχος της μεγάλης ερμηνεύτριας Αμάλια Ροντρίγκεζ.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ