2013-07-12 22:48:08
Φωτογραφία για Πάτρα: Δείτε φωτό από την χθεσινή παράσταση της Ελένης με την Πέμυ Ζούνη στο Aρχαίο Ωδείο
Με επιτυχία δόθηκε χθες Πέμπτη 11 Ιουλίου το βράδυ στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας η 1η παράσταση της «Ελένης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαίδη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου.

Την παράσταση που αποτελεί σύμπραξη των ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν γύρω στους τριακόσιους θεατές (η αλήθεια είναι ότι η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη), ωστόσο απόψε Παρασκευή 12 Ιουλίου στις 21.30 που θα επαναληφθεί στο Αρχαίο Ωδείο αναμένεται ο κόσμος να είναι περισσότερος.

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα σκηνική ανάγνωση της ιλαροτραγωδίας του Ευριπίδη, με ειρωνικά και χιουμοριστικά στοιχεία όπου η συμπαθής ηθοποιός Πέμυ Ζούνη έπλασε με τον δικό της εκφραστικό τρόπο και άψογη κίνηση ένα ρόλο που της ταίριαζε, της Ωραίας Ελένης.

Η διαφορά στο συγκεκριμένο έργο είναι ότι όπως βλέπουμε στη διάρκεια της πλοκής η Ελένη δεν είχε πάει στην Τροία και δεν απίστησε στον Μενέλαο με τον Πάρη αλλά στην Τροία είχε πάει μετά από κόντρα και παιχνίδια των θεών του Ολύμπου το είδωλο της
. Η Ελένη βρίσκεται πια κάπου στην Αίγυπτο όπου καταφθάνει ως ναυαγός και ο Μενέλαος. Η συνάντηση τους αλλά και η δολοπλοκία τους ώστε να το σκάσουν από εκεί και η Ελένη να μην παντρευτεί τον εξωτικό βασιλιά Θεοκλύμενο που την ποθεί, ήταν από τις πιο καλές στιγμές της παράστασης ενώ ο συνδυασμός Πέμυ Ζούνη με Αντώνη Καφετζόπουλο, ο οποίος υποδύεται τον κουρελή και αξύριστο Μενέλαο ήταν ενδιαφέρων.

Το απλό σκηνικό της παράστασης του Νίκου Σαριδάκη (ο οποίος υπογράφει και τα κοστούμια, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν σε ανατολίτικο μοτίβο) περιελάμβανε μία τάφρο με νερό και γύρω χώμα ενώ από τις ξεχωριστές στιγμές του έργου ήταν και η εμφάνιση των Διόσκουρων με φωτεινά αλογάκια με φωτάκια φθορισμού.

Βέβαια η συγκεκριμένη παράσταση του Βασίλη Νικολαίδη (ήταν παρών στις πρώτες κερκίδες και παρακολούθησε το έργο) που θα ανέβει και στο Ηρώδειο στις 15 και 16 Ιουλίου, υστερούσε σε ρυθμό και ένταση, μην καταφέρνοντας γενικά να ξεφύγει από την εντύπωση μίας αξιοπρεπούς μεν αλλά και σε σημεία βαρετής προσέγγισης του έργου.

Ο Αντώνης Καρυστινός ως Θεοκλύμενος με «σαφάρι» look ήταν επιβλητικός και πολύ καλός στο ρόλο του. Στα ετερόκλητα στοιχεία της παράστασης σίγουρα εντάσσεται η εμφάνιση της Ελένης – Πέμυς Ζούνη ως δήθεν θρηνούσα τον Μενέλαο με μαύρη αμφίεση και μαντήλι στο κεφάλι ως άλλη…μαύρη χήρα.

Επιμύθιο της παράστασης ο εξαιρετικός στίχος του Ευριπίδη, «ότι όλα έγιναν για ένα πουκάμισο αδειανό, για μία Ελένη». Στην παράσταση παίζουν ακόμα οι Νίκος Αρβανίτης, Νίκη Παλληκαράκη, Γιάννης Κοτσαρίνης και Γιώργος Τσαπόγας καθώς και 9μελής γυναικείος χορός.

Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε χθες την παράσταση ήταν ο Πρόεδρος του πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Νίκος Κωστόπουλος, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Νανά Πατρώνη, η Χαριτίνη Καρλιαύτη Σαρδελιάνου, κ.α.

Οι φωτό είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ