2013-07-11 12:39:38
Φωτογραφία για Μείωση ΦΠΑ από 1ης Αυγούστου και όχι άλλα νέα μέτρα στον… ορίζοντα
Παρά την «μαύρη τρύπα» στα έσοδα και το δημοσιονομικό «κενό» που δείχνει η έκθεση της Τρόικα

«Σήμα» από την Τρόικα για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Αυγούστου, αναμένει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος, ενώ καθησυχάζει και πως δεν θα ληφθούν πρόσθετα νέα μέτρα φέτος, για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές ανάγκες έως το 2014. Εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε πως δεν προκύπτει κίνδυνος επειδή δεν ενέκρινε το Γιούρογκρουπ τα 8,1 δισ. ευρώ, δεν ανακύπτει χρηματοδοτικό ή δημοσιονομικό κενό, δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, ενώ η διαπραγμάτευση για τη μείωση ΦΠΑ είναι στην τελική ευθεία και αναμένεται η απάντηση της Τρόικα.

«Καμπανάκι» για έσοδα και φόρους

Την ίδια στιγμή όμως, δημοσιοποιούνταν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν «μαύρη τρύπα» στην είσπραξη εσόδων ύψους 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ διέρρευσε και το προσχέδιο της έκθεσης της Τρόικας που δείχνει πως παραμένει δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον 4 δισ. για το 2014, που ίσως απαιτηθεί να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα τον Σεπτέμβριο.


Στην έκθεση η τρόικα αναφέρεται σε δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι για φέτος και έως το 2014 το δημοσιονομικό κενό θα καλυφτεί με μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά επί των τόκων και των μερισμάτων, ο φόρος πολυτελείας που θα επιβληθεί από το 2013, η αύξηση των παραβόλων για τις δίκες, η επιβολή τέλους ελλιμενισμού σκαφών από τον Οκτώβριο και η περικοπή αμυντικών δαπανών. Τονίζεται όμως ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2015-2016 θα φτάσει σε περίπου 4 δισ. ευρώ και τα μέτρα που θα το καλύψουν θα πρέπει να αποφασιστούν το φθινόπωρο.

Φόρο ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θέλει η Τρόικα

Σύμφωνα με την Τρόικα το καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 θα αποφασιστεί οριστικά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν πειστούν ότι ο μηχανισμός είσπραξης του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει και να αποφέρει 2,7-2,9 δισ. ευρώ ετησίως στα δημόσια ταμεία, τότε το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να παρατείνει ήδη υπάρχοντα μέτρα. Δηλαδή, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, το έκτακτο Ειδικό Τέλους Ακινήτων ενδέχεται να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για ακόμα ένα χρόνο!

Αντικειμενικές τιμές

Όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επειδή δεν προλαβαίνει να προχωρήσει σε μια αξιόπιστη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα πραγματικά επίπεδα της αγοράς, προσανατολίζεται σε μια προσωρινή και πρόχειρη διαδικασία τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των τιμών που ισχύουν από το 2007, Με την πρόσφατη εμπειρία όμως των εξωφρενικών τιμών ζώνης που ανακοινώθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ενδέχεται να οδηγήσει σε τρελές αυξήσεις αντικειμενικών τιμών την ώρα που οι πραγματικές τιμές έχουν καταρρεύσει. Αν μάλιστα ισχύσουν από 1-1-2014, υπάρχει κίνδυνος ο νέος Φόρος Ακινήτων να υπολογιστεί επί των αυξημένων αντικειμενικών τιμών και να είναι σημαντικά υψηλός για όλους σχεδόν τους ιδιοκτήτες σε σχέση με το ΕΕΤΑ και το ΕΕΤΗΔΕ.

Αλλαγές στη διοίκηση

Οι ελεγκτές εκφράζουν τη δυσφορία τους για την αναποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης, προειδοποιώντας ακόμη και με νέα μέτρα.

Η τρόικα κάνει λόγο για τις καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του δημοσίου, της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της αγοράς ενέργειας, της δικαιοσύνης, των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των αγορών, της εξόφλησης των ιδιωτών από το δημόσιο, αλλά και για τις σημαντικές υπερβάσεις δαπανών στον ΕΟΠΥΥ.

Τιτλοποιήσεις αντί Αποκρατικοποιήσεις

Για τις αποκρατικοποιήσεις η εκθεση αναφέρει ότι «η κυβέρνηση και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) εξετάζουν σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στα έσοδα, όπως για παράδειγμα η επιτάχυνση κάποιων άλλων διαγωνισμών, όπως τα περιφερειακά λιμάνια, και με την προώθηση περιουσιακών στοιχείων που δεν περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων»

Από την έκθεση προκύπτει πως ήδη εξετάζεται και η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από αξιοποίηση κρατικών ακινήτων. Επισημαίνεται πως η τιτλοποίηση πρέπει να έχει ως στόχο τους ξένους επενδυτές και γι' αυτό πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα. Το πρώτο βήμα θα είναι η μεταφορά ακινήτων που σήμερα ανήκουν σε άλλα υπουργεία (Εθνικής Αμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης, κλπ) υπό ενιαία διαχείριση.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ