2013-07-11 08:40:11
Φωτογραφία για Άνδρών επιφανών πάσα γη τάφος' Τελέστηκε στην Κύπρο το μνημόσυνο του Στρατηγού Φλωράκη και των στρατιωτικών που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος
Ένδεκα χρόνια πέρασαν από εκείνο τον σκληρό Ιούλη του 2002, όταν το ελικόπτερο του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστρατήγου Ευάγγελου Φλωράκη κατέπεσε και συνετρίβη στα Κούκλια της Κύπρου, κατά τη διάρκεια νυκτερινής άσκησης.

Το πρωί της Κυριακής 8 Ιουλίου τελέστηκε στην Πάφο μνημόσυνο για τον Στρατηγό και τους συνεπιβαίνοντες στο ελικόπτερο, αείμνηστους Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμέναγα, Υποπλοίαρχο Νικόλαο Σεργίου, Σμηναγό Πάρη Αθανασιάδη και  Υποσμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή.

Του μνημοσύνου στον ιερό ναό Απόστολου Λουκά προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.  Ο κ.  Χάσικος στον επιμνημόσυνο λόγο του ανέφερε πως τα πέντε παλικάρια στην συνείδηση  όλων μας, είναι σύγχρονοι εθνικοί ήρωες, που αψήφησαν τον κίνδυνο, έπεσαν στο πεδίο της τιμής, και θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος. 

«Εκείνο το θλιμμένο και βουρκωμένο πρωινό της 11ης Ιουλίου 2002», είπε, «που έμελλε να αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας και να κάμψει προς στιγμήν τις ψυχικές μας αντιστάσεις, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα που τώρα φαντάζουν αιωνιότητα, η Εθνική Φρουρά στερήθηκε για πάντα των πολύτιμων υπηρεσιών πέντε εκ των πλέον εξεχόντων και σημαινόντων στελεχών της,  περιλαμβανομένου και του Αρχηγού της» είπε ο υπουργός της Κύπρου.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 4.20 π.μ. της 11ης Ιουλίου 2002, περίπου δύο χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια, συμπαρασύροντας στο θάνατο τον Στρατηγό  και τους αξιωματικούς  του Επιτελείου του.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο πεσόντων.

Τιμές απέδωσε η μπάντα του ΓΕΕΦ.

Παρακολουθείστε από το αρχείο μας δυο video με την ιστορία του αείμνηστου Στρατηγού Φλωράκη, τον οποίο είχα την τιμή να γνωρίσω ως Διοικητή του Β΄ΣΣ.

Θεόδωρος Ελευθεριάδης

http://www.laos-epea.gr/ellada/item/2273-andron-epifanon-pasa-gi-tafos-telestike-stin-kypro-to-mnimosyno-tou-stratigoy-floraki-kai-ton-stratiotikon-pou-epesan-sto-vomo-tou-kathikontos.html
kranos
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ