2013-07-10 20:14:26
Φωτογραφία για Ένας υποστηρικτής της σκληρής γραμμής, προωθήθηκε στην ηγεσία του PKK
Daren Butler, Le Nouvel Observateur (Γαλλία)       (μτφ. Κριστιάν)

Η σημαία των Κούρδων. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) διόρισε στην ηγεσία της πολιτικής πτέρυγας του τον Σεμίλ Μπαϊκ, οπαδό της σκληρής γραμμής ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση καθώς και την μαχητή Μπεζέ Χοζάντ, στη θέση του Μουράτ Καραγιλάν, που θεωρείται πιο μέτριος . / Φωτογραφία αρχείου Johannes Eisele (c) Reuters

Κωνσταντινούπολη (Reuters) - Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) ανακοίνωσε την Τετάρτη τον διορισμό στην ηγεσία της πολιτικής πτέρυγας του Σεμίλ Μπαϊκ, οπαδού μιας σκληρής γραμμής ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση και της μαχητή Μπεζέ Χοζάντ, στη θέση του Μουράτ Καραγιλάν, που θεωρείται  μέτριος.

Η Άγκυρα και το PKK συμφώνησαν μια ειρηνευτική διαδικασία που οδήγησε στο ξεκίνημα της αποχώρησης των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ, από το Μάιο, αλλά η αντάρτικη οργάνωση έχει κατηγορήσει από τότε την Τουρκία ότι σαμποτάρει τη συμφωνία.


Ο Σεμίλ Μπαϊκ  -ο οποίος εδώ και πολύ καιρό ήταν μέλος της ηγεσίας της στρατιωτικής πτέρυγας του ΡΚΚ-  και η Μπεζέ Χοζάντ είχαν προωθηθεί νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά από συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της οργάνωσης στο Ιράκ.

Σε ανακοίνωση του, το PKK ανανεώνει τη δέσμευσή του για την ειρηνευτική διαδικασία «παρά την αρνητική στάση της κυβέρνησης».

Η σύγκρουση μεταξύ των Κούρδων αυτονομιστών και της Άγκυρας έχει σκοτώσει 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Η αποχώρηση του Μουράτ Καραγιλάν δεν εξηγείται. 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανάφερουν ότι διορίστηκε επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας του PKK. 

Η οργάνωση παραμένει με επικεφαλής τον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη της Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυλακισμένο από το 1999 και εμπνευστή της κατάπαυσης του πυρός τον Μάρτιο.

Το PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τουρκικές αρχές (…)

Daren Butler, Julien Dury για τη γαλλική υπηρεσία, εκδόθηκε από τον Gilles Trequesser

Le Nouvel Observateur
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ