2013-07-06 04:12:23
Φωτογραφία για Αναβάθμιση της Κύπρου σε «CCC» από την Fitch
Λονδίνο: Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε... εγχώριο νόμισμα σε «CCC» από «Restricted Default» (RD) προχώρησε η Fitch Ratings. 

Ο οίκος παράλληλα επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «B-» σε ξένο νόμισμα με αρνητικό outlook, ενώ παράλληλα αναβάθμισε την αξιολόγηση των ομολόγων, που επηρεάστηκαν από την ανταλλαγή που ολοκληρώθηκε την 1η Ιουλίου σε «CCC» από «D». 

Επίσης επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B». Όπως σημειώνει ο οίκος η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων που διέπονται από το κυπριακό δίκαιο και η έκδοση νέων σηματοδοτεί την επίλυση του default. Η διαφορά της μίας βαθμίδας μεταξύ της αξιολόγησης σε εγχώριο νόμισμα (CCC) και της αντίστοιχης σε ξένο (B-) αντανακλά την εκτίμηση του οίκου πως τα ομόλογα που διέπονται από το εγχώριο δίκαιο είναι πιο ευάλωτα από αυτά που διέπονται από ξένο, γεγονός που φάνηκε στην πρόσφατη ανταλλαγή. 


 Τα ομόλογα που διέπονται από το κυπριακό δίκαιο αντιστοιχούν στο 26% του χρέους της γενικής κυβέρνησης ενώ από ξένο στο 14%. Σύμφωνα με τον οίκο η εξωτερική στήριξη από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ βελτιώνει την άμεση θέση της Κύπρου από τη σκοπιά της ρευστότητας και της φερεγγυότητας, αν και οι κίνδυνοι είναι έντονα καθοδικοί. Επίσης, όπως επισημαίνει, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος. 

 Η Fitch εκτιμά πως η ύφεση θα είναι βαθύτερη και πως η ανάκαμψη θα καθυστερήσει περισσότερο σε σχέση με αυτό που προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος. Επιπλέον αναφέρει πως ενδεχόμενη πρόωρη άρση των περιορισμών στους κεφαλαιακούς ελέγχους θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ