2013-07-05 14:17:03
Φωτογραφία για Πρώτο βήμα της Ευρωβουλής να «διορθώσει» την αγορά άνθρακα
Το πάγωμα της δημοπράτησης ορισμένου αριθμού αδειών εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχθες (3 Ιουλίου) σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης των επενδύσεων σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Όπως σημειώνονταν χθες σε δημοσίευμα της EurActive, η Κομισιόν χρειάστηκε να «γλυκάνει» την πρότασή της για την στήριξη των τιμών άνθρακα αφού η πρώτη της πρόταση απερρίφθη τον Απρίλιο, καθώς οι ευρωβουλευτές επικαλέστηκαν ανησυχίες της βιομηχανίας για τις τιμές ενέργειας. Αυτή τη φορά όμως οι ευρωβουλευτές έθεσαν αυστηρότερους όρους για το πάγωμα προκειμένου να επαναφερθούν τα αρχικά κίνητρα του συστήματος που σχεδιάστηκε για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Οι τιμές άνθρακα επί του παρόντος κυμαίνονται γύρω στα 3 € ανά τόνο, δηλαδή σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για την στήριξη επενδύσεων στις πράσινες τεχνολογίες, κάτι το οποίο οφείλεται στο αυξανόμενο πλεόνασμα των δικαιωμάτων εκπομπών λόγω της αρχικής υπερπροσφοράς και της οικονομικής ύφεσης.


Υψηλότερες τιμές άνθρακα τυπικά οδηγούν τις εταιρείες να χρησιμοποιούν λιγότερο άνθρακα ή καύσιμα και περισσότερο φυσικό αέριο.

Οι βιομηχανίες ισχυρίζονται ότι τους καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές, ειδικά εφόσον το σχιστολιθικό αέριο προσφέρει φθηνή ενέργεια στους Αμερικανικούς ανταγωνιστές τους.

Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που επετεύχθη χθες στο Στρασβούργο οι άδειες άνθρακα δε θα πρέπει να εκτοξεύονται στα ύψη καθώς η υπερπροσφορά είναι τεράστια και η βιομηχανική δραστηριότητα παραμένει αδύναμη. Περίπου 900 εκ άδειες θα είναι το ανώτατο όριο για το πάγωμα, ενώ η Κομισιόν θα μπορεί μόνο «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» να προσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα των δημοπρασιών υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπτώσεις δε συνεπάγονται «σημαντικό κίνδυνο» για ενδεχόμενη μετεγκατάσταση των εταιρειών εκτός ΕΕ.

Ο εισηγητής του ΕΚ Matthias Groote (Σοσιαλιστές, Γερμανία) δήλωσε: «Τώρα έχουμε τη βάση και την εντολή να διαπραγματευτούμε αφού το Κοινοβούλιο στήριξε τις προτάσεις μας. Θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να πετύχουμε μία κοινή λύση που θα επιτρέψει στο σύστημα εμπορίας αδειών εκπομπής ρύπων να επιτελέσει το έργο του».

Ωστόσο, η απόφαση θα πρέπει να λάβει την έγκριση των εθνικών κυβερνήσεων. Η Γερμανία συγκεκριμένα απέτυχε να λάβει μια επίσημη θέση καθώς ο υπουργός Οικονομίας αντιτίθεται σε αυτή λόγω του πλήγματος που θα δεχθεί η ανταγωνιστικότητα, τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστηρίζει το σχέδιο.

Greek Finance Forum Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ