2013-07-05 12:32:09
Φωτογραφία για Βαρύ το φορτίο για φορολογουμένους και λογιστές στην Aμαλιάδα
«Πονοκέφαλο» σε φοροτεχνικούς και φορολογούμενους προκαλούν οι φορο-διευκρινήσεις επί φορο-διευκρινίσεων που εξακολουθεί να εκδίδει το Υπουργείο Οικονομικών για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, την στιγμή που βρισκόμαστε στον Ιούλιο και ο χρόνος υποβολής τους μετρά και πάλι αντίστροφα, μετά την σχετική παράταση που δόθηκε πρόσφατα.

Στα λογιστικά γραφεία της Αμαλιάδας η προσέλευση των φορολογουμένων κινείται από μέτρια έως και ικανοποιητικά επίπεδα, αφού πολλοί μετά την παράταση που δόθηκε δείχνουν να μην βιάζονται, ωστόσο η βοήθεια του λογιστή κρίνεται επιβεβλημένη, αφού η διαδικασία συμπλήρωσης και ηλεκτρονικής υποβολής αποδεικνύεται δαιδαλώδης και οι φορολογούμενου σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Αρκετά τα προβλήματα

Τα όσα συμβαίνουν είναι τραγελαφικά και ακόμη και οι λογιστές χαρακτηρίζουν «βαρύ το φορτίο» που έχουν κληθεί να σηκώσουν φέτος, αφού δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα της συμπλήρωσης των δηλώσεων, αλλά τις περισσότερες φορές βρίσκονται αντιμέτωποι και με το σύστημα της ηλεκτρονικής υποβολής, το οποίο πέφτει διαρκώς και πρέπει να είναι οπλισμένοι με πολλή υπομονή για να υποβάλουν μία δήλωση.


Ενδεικτικά, προβλήματα έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες οι «διευκρινήσεις» που έχουν δοθεί από το Υπουργείο για την καταχώρηση των τόκων καταθέσεων, αλλά και για την σειρά υποβολής των εντύπων (Ε1, Ε2, Ε3). Παράλληλα, φορολογούμενοι και λογιστές θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα πότε είναι υποχρεωτική και πότε προαιρετική η αναγραφή ΑΜΚΑ, ΑΦΜ στα προστατευόμενα μέλη, η αναγραφή ημερομηνίας γέννησης, τις διευκρινήσεις που έχουν δοθεί για το Ε2 (για ακίνητα και μισθώματα), αλλά και για το Ε1 και τι γίνεται με τις χειρόγραφες δηλώσεις.

Τα παραπάνω, στις περισσότερες των περιπτώσεων καθιστούν απαγορευτική την υποβολή της δήλωσης απευθείας από τον φορολογούμενο, με αποτέλεσμα οι λογιστές να έχουν πάρα πολλή δουλειά, για την οποία είναι αμφίβολο εάν θα πληρωθούν, αφού όπως λένε λογιστές της Αμαλιάδας, πολλοί φορολογούμενοι δυσκολεύονται να καταβάλλουν το αντίτιμο, ενώ εύλογα διερωτούνται πώς είναι δυνατόν να περιμένει το κράτος να εισπράξει από φόρους, την στιγμή που τα εισοδήματα τα οποία δηλώνονται φέτος είναι πάρα πολύ χαμηλά και φυσικά οι φορολογούμενοι δηλώνουν αδυναμία καταβολής φόρων, ανεξαρτήτως δόσεων.

«Φτωχά» εισοδήματα

«Η ροή φορολογουμένων για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι σε ικανοποιητικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί παράταση και βεβαίως πρώτοι που υποβάλλουν φορολογική δήλωση είναι οι «φτωχοί» συνταξιούχοι, μισθωτοί, αλλοδαποί, ηλικιωμένοι και αγρότες. Οι φετινές δηλώσεις έχουν αρκετές δυσκολίες και ως προς τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και από το γεγονός ότι υποβαλλόμενες ηλεκτρονικά χρειάζονται προσοχή και μεγαλύτερη βοήθεια από το σύστημα taxisnet» ανέφερε ο λογιστής κ. Γιάννης Τασσόπουλος και σημειώνει: «Βέβαια, τα εισοδήματα που δηλώνονται είναι των πραγμάτων μειωμένα και δεν μπορώ να καταλάβω την αισιοδοξία των ιθυνόντων για εισπράξεις μεγάλου ποσού φόρου. Είναι σίγουρο ότι και αυτοί οι λίγοι φόροι θα πληρωθούν πολύ δύσκολα».

Όσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή των δηλώσεων, ο κ. Τασσόπουλος τόνισε: «Είναι πολύ δύσκολο για τους φορολογούμενους να συντάξουν και να στείλουν μόνοι τους τις δηλώσεις τους και δεν τολμούν. Γι’ αυτό και έχουν φορτωθεί οι λογιστές με μεγάλο κόστος για τα γραφεία, απευθυνόμαστε όμως σε φτωχούς πελάτες και από την άλλη και εμείς υποβάλλουμε με δυσκολία τις δηλώσεις γιατί πολλές φορές πέφτει το σύστημα». Παράλληλα, ο κ. Τασσόπουλος καλεί τους φορολογούμενους να μην αφήσουν πάλι τις τελευταίες ημέρες για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, γιατί και χρόνοι θα χάσουν και μπορεί να γίνουν και λάθη.

«Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο λογιστής και πρόεδρος του Συλλόγου των λογιστών Αμαλιάδας κ. Γρηγόρης Στεφανάκος, για να υπογραμμίσει, αφενός την δυσκολία που θα έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τους φόρους, αλλά και τις δυσκολίες που έχουν σήμερα οι λογιστές, οι οποίοι πνίγονται στην δουλειά αλλά δεν πληρώνονται εύκολα από τους φορολογούμενους.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία χαλάρωση, μετά την παράταση που δόθηκε, παρ’ όλα αυτά έρχονται οι φορολογούμενοι, αλλά τα δικαιολογητικά είναι πολλά και έχει μεγαλώσει και το δικό μας αντικείμενο. Βέβαια, μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν μόνοι τους τις δηλώσεις και για λόγους εμπιστοσύνης απευθύνονται σε εμάς τους λογιστές, αφού οι φετινές δηλώσεις κρύβουν πολλές παγίδες» σημείωσε ο κ. Στεφανάκος.

Πάντως, το φετινό καλοκαίρι αποδεικνύεται πολύ δύσκολο και για τους φορολογούμενους και για τους λογιστές.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ