2012-04-06 08:50:34
Φωτογραφία για Λαός – Λαμόγιο και Κράτος –Μπάχαλο
Του Κώστα Πικραμένου*Το ερώτημα που τίθεται βασανιστικά καιαπαιτεί απάντηση είναι «αν ο Λαός είναι λαμόγιο επειδή το Κράτοςείναι μπάχαλο ή το Κράτος είναι μπάχαλο επειδή ο Λαός είναι λαμόγιο».Πρόκειται για μία άλλη εκδοχή του «η κότακάνει το αυγό ή το αυγό την κότα». Οι μελέτες καταδεικνύουν ότι κοινωνίες πουσέβονται τους νόμους διοικούνται από Κράτη Δικαίου με αποτελεσματική ΔημόσιαΔιοίκηση. Πρόκειται δηλαδή για ένα φαινόμενο όπου ο πολίτης έχει αναπτύξει κοινωνική συνείδηση και συμπεριφορά επειδή τοΚράτος του παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζεται αλλά την ίδια στιγμή το Κράτοςλειτουργεί αποτελεσματικά επειδή στελεχώνεται από πολίτες που σέβονται τηνιδιότητα του Δημόσιου λειτουργού-υπαλλήλου.

Οι Σκανδιναβικές χώρες αλλά και οι χώρεςτης Βόρειας Ευρώπης βρίσκονται στη κορυφή της κλίμακας με μηδενική διαφθορά,αποτελεσματικότητα Δημοσίου Τομέα, κοινωνική πολιτική και πρόνια. Γιατίσυμβαίνει αυτό; Ο Προτεσταντισμός διαδραματίζει κάποιο ρόλο; Η κυνική διαπίστωση ότι μεγάλο κομμάτιτου Ελληνικού Λαού συμμετείχε ποικιλοτρόπως σε ένα σύστημα που νομοτελειακά μαςοδήγησε στην απόλυτη παρακμή και διεθνή απαξίωση πρέπει να προβληματίσειέκαστον εξ ημών για το κατά πόσο η Ελλάδα θα επιβιώσει ως κρατική οντότητα καιεθνότητα στον 21ο αιώνα.


Λαός - ΛαμόγιοΤαεπίδοματα μαϊμού αναπήρων (Καλλιθέα, Ζάκυνθος, Χίος), οι συντάξεις σεαποθανόντες συμπολίτες μας, το φαγοπότι στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, οι υποθέσεις με τηνπαράνομη επιστροφή ΦΠΑ σε ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης, η νοθεία στα καύσιμα τωνΕνόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο, η υπόθεση Καραμπέρη, τα στημένα παιχνίδια στοποδόσφαιρο, ο παράνομος τζόγος, οι μισθώσεις διαμερισμάτων σε λαθρομετανάστες, τογρηγορόσημο σε Πολεοδομίες, το φακελάκι για διπλώματα οδήγησης και νοσήλεια, οιελληνοποιήσεις τροφίμων, οι εκατοντάδες παράνομοι οίκοι ανοχής μόνο στην Αττική,οι συνωστισμοί στα Βουλευτικά γραφεία για διορισμούς και διευκολύνσεις δείχνουν ότι μεγάλη μερίδα του Λαού φλερτάρεικαθημερινά με την παραοικονομία και την παρανομία. Οαντικαπνιστικός νόμος ουδέποτε εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Παγκόσμια πρωτοτυπίαγια μία ακόμα φορά. Την καφρίλα που εκφράζεται στα γήπεδα κάθε Κυριακή ή τουςτραμπουκισμούς στα ΑΕΙ/ΤΕΙ ή τα επεισόδια με νεκρούς (Tράπεζα Marfin ) σε πορείεςκαι συλλαλητήρια δε θα την σχολιάσουμε στο παρόν άρθρο.Κράτος – ΜπάχαλοΗ χρεωκοπία,τα μνημόνια, η κηδεμονία της Τρόϊκα, τα αφύλακτα σύνορα, οι εκατοντάδεςχιλιάδες των λαθρομεταναστών, τα σχολεία χωρίς βιβλία, οι πυρκαγιές του2007/2009, οι κλοπές στα Μουσεία, τα οδικά δίκτυα, τα τεθωρακισμένα χωρίςπυρομαχικά, τα Απάτσι που πέφτουν, τα υποβρύχια που γέρνουν, η εγκληματικότητα,η έλλειψη προγραμματισμού και η ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων (Πυρκαγιές,Ιμία, Οτσαλάν, Δεκέμβριος 08 / Φεβρουάριος 12) καταδεικνύουνότι ο κρατικός μηχανισμός έχει αυτοακυρωθεί και απλώς μισθοδοτεί ακόμα κάποιεςεκατοντάδες χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων για να δικαιολογεί τον τίτλο «ΕλληνικήΔημοκρατία».Φυσικά ο Λαός και το Κράτος έχουνπαρελθόν. Η σημερινή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα και το άθροισμα επιλογώνδεκαετίων που δυστυχώς η νέα γενιά (18-30) «πληρώνει το μάρμαρο». Η Ελλάδαπέρασε από τον αστερισμό του Προτεκτοράτου σε αυτόν της Αποικίας. Αλλά η ζωτικήαπειλή για τη Πατρίδα μας είναι το δημογραφικό της πρόβλημα. Αν συνεχιστεί ηύφεση και η εσωτερική υποτίμηση για τα επόμενα 20 χρόνια  ο πληθυσμός της Ελλάδος (στα τέλη του 21ουαιώνα) θα είναι 6,5-7 εκατομμύρια εκ των οποίων οι μισοί θα είναι άνω των 55ετών. Βεβαια το δημογραφικό ΠΟΤΕ δεν αποτέλεσε αντικείμενο ουσιαστικήςσυζήτησης ούτε στη Βουλή ούτε στα τηλεοπτικά παράθυρα των συστημικώνκαναλιών...ΚαλήΜεγάλη Εβδομάδα σε όλους!

Υ.ΓΧτες ένας συμπολίτης μας έβαλε τέλος στη ζωή του μπροστά στη Βουλή των Ελλήνωναφήνοντας ένα μήνυμα όπου κατέγραφε περιληπτικά την αγανάκτηση που ένιωθε αλλάκαι την απελπισία που βίωνε στα 77 του χρόνια. Τέτοια τραγικά συμβάντα θαεπαναλαμβάνονται όσο η ύφεση και η ανέχεια συνεχίζονται χωρίς «έξοδο από τηνκρίση». Δεν θα αργήσει άλλωστε η στιγμή που κάποιος απελπισμένος συμπολίτης μαςθα αποφασίσει να «αποδώσει τη δική του δικαιοσύνη»στοχεύοντας σε βουλευτές, δημοσιογράφους και δημοσίους υπαλλήλους...Ηυποκριτική Ελληνική κοινωνία (τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα) σοκαρίστηκανκαθώς η αυτοχειρία του 77χρονου έλαβε χώρα σε δημόσιο τόπο και μάλιστα στηνπλατεία Συντάγματος. Ο συμβολισμός προφανής. Οι καθημερινές αυτοκτονίες όμως ανάτην Ελλάδα (σε ιδιωτικούς χώρους) απλώς καταγράφονται στα αστυνομικά δελτίασυμβάντων χωρίς περαιτέρω προβολή από τα ΜΜΕ και κινητοποίηση τηςκοινωνίας...Γιατί άραγε;*ΟΚώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Wikileaks –Tα ΔιπλωματικάΈγγραφα για την Τουρκία» (http://ekdotika.blogspot.com)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ