2013-07-05 01:59:03
Φωτογραφία για Tα πονταρίσματα του Τσάβες στο χρυσό βγαίνουν ξινά στη Βενεζουέλα
Σε λάθος στιγμή για τη χώρα χαλάει το ποντάρισμα που έκανε ο εκλιπών πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στο χρυσό.

Ο Τσάβες που ανέκαθεν υποστήριζε ότι η Βενεζουέλα πρέπει να απελευθερωθεί από τη "δικτατορία του δολαρίου" επένδυσε πάνω από το 70% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας σε χρυσό, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές κατά 50 φορές μεγαλύτερο από τα αποθέματα που έχουν οι γείτονες χώρες Κολομβία και Βραζιλία σε χρυσό.

Όμως, μετά το ράλι κατά σχεδόν 400% που πραγματοποίησε η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κατά την τελευταία δεκαετία, φέτος έχει υποχωρήσει 25%, ρίχνοντας τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 μηνών και θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα της κυβέρνησης να αποπληρώσει τους ξένους ομολογιούχους.

Η απόδοση του ομολόγου της Βενεζουέλας αυξήθηκε κατά 0,62% στο 11,84% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε άλλες χώρες της Λάτινικής Αμερικής η αύξηση της απόδοσης δεν ξεπέρασε το 0,57%.


"Τα αποθέματα της Βενεζουέλας έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα," δήλωσε ο Francisco Rodriguez, οικονομολόγος της Bank of America. "Αν η τιμή του χρυσού συνεχίσει να κυμαίνεται στα τρέχοντα επίπεδα, τότε η ικανότητα της Βενεζουέλας να πληρώνει θα εξασθενίσει σημαντικά."

Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας υποχώρησαν κάτω από 25 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα από 29,9 δισ. δολ. πέρυσι ενώ ο διάδοχος του Τσάβες, Νικολας Μαδούρο, διέκοψε τις πληρωμές σε δολάρια για τους εισαγωγείς, δημιουργώντας ελλείψεις στα πάντα, από το χαρτί τουαλέτας μέχρι το βούτυρο.

Την ίδια στιγμή η Standard & Poors υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Βενεζουέλας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 χρόνων, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από κάθε άλλη χώρα στη Λατινική Αμερική.

Τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Βενεζουέλα μπορούσαν να καλύψει την αξία των εισαγωγών ενός μήνα το 2012, ενώ το 2005 κάλυπταν τις εισαγωγές 10 μηνών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Αντίστοιχα τα αποθεματικά της Βραζιλίας κάλυπταν εισαγωγές 13 μηνών το 2012, ενώ Κολομβία και Χιλή έχουν αρκετά για να καλύψουν διάστημα 5 μηνών.

Οι τιμές του χρυσού και τα αποθεματικά της Βενεζουέλας μπορεί να μειωθούν περαιτέρω αν η αμερικανική Federal Reserve επιβραδύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δήλωσε αναλυτής της HSBC Securities στο πρακτορείο Bloomberg.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ